Flotte treskjøter uten beslag

Spikerplater? Metallbeslag og vinkler er praktiske, men ikke særlig fine å se på. Og faktisk kan du få enda sterkere skjøter ved å erstatte metallbeslagene med solide skjøter, laget av det samme treet du bygger med.

Intro

En treskjøt trenger ikke å være synlig, men den kan godt være det. Det kommer helt an på om du ønsker å fremheve at du ikke har brukt metallbeslag, eller om du vil ha helt usynlige skjøter. Felles for skjøtene er at du med fordel kan låse dem med en tapp, som du borer gjennom de to emnene du har skjøtt sammen.

Slissing

Slissing er umiddelbart den enkleste formen for en supersolid treskjøt. Metoden går ut på å lage en slisse, ved å fjerne den midterste tredjedelen av et emnes tykkelse. I denne slissen tilpasses en motstående tapp, som er laget ved å fjerne den ytterste tredjedelen på hver side av det motstående emnet. Når de to stykkene flettes sammen, får skjøten en imponerende styrke.

En slissing kan lages som en 90 graders skjøt hvor treet møtes i en rett vinkel, eller som en skrå skjøt. Når skjøten er låst med en gjennomgående tapp, slipper de aldri igjen.

Tappskjøt

Tappskjøt minner om slissing, men her skjærer du en tapp i enden av emnet ditt og borer og stemmer et tilsvarende hull i det motstående emnet. De to delene skal passe stramt sammen, og kan også låses med en gjennomgående tapp som kan bestå av et stykke rundstokk.

Svalehaleblad og fransk lås

Hvis du vil prøve å lage sterke treskjøtet som er litt mer avanserte, så er svalehalebladet og den franske låsen fine utfordringer. De blir utrolig sterke og flotte (særlig hvis du lager dem i to tresorter med forskjellige farger), men de krever litt mer håndlag.

Særlig en fransk lås sies å være for eksperter – men det blir du jo hvis du øver deg. Har du pågangsmot nok, finner du oppskriften i denne guiden, sammen med alle de andre solide treskjøtene.

Veiledning

01
90 graders slissing 5 Trinn

Slissing er den enkleste måten å lage en solid treskjøt på, hvis du velger å lage en skjøt uten verken beslag, spiker eller skruer.

Hele hemmeligheten bak slissingen, er å dele de endene som skal sammenføyes opp i tredjedeler. På det ene emnet fjerner du den midterste tredjedelen, på det andre fjerner du de to ytterste. Når det er gjort, er det bare å sammenføye de to delene.

1

Legg opp de to emnene, og merk hvor de krysser hverandre på for- og baksiden. Før strekene hele veien rundt.

2

Strek opp i enden på begge emnene, slik at du vet hva som skal skjæres vekk. Strek en tredjedel inn fra begge sider.

3

Sag av sidene på det ene emnet, slik at den midterste tredjedelen står igjen.

4

Fjern midten på det andre emnet med et stemjern.

5

Sett sammen emnene, og fjern overskytende. Avslutt med en gjennomgående treplugg (se boksen om plugger).

02
Skråslissing 7 Trinn

En enkel og holdbar sammenføyning, som i dette tilfellet lages på skrå i en taksperre. Du kan bruke den til mange andre skjøter også, f.eks. i vinduer.

En slissing behøver ikke nødvendigvis være vinkelrett på to endeemner. Du kan også lage en skråslissing midt inne på et emne. Det viser vi her, hvor vi setter hanebånd på en taksperre til et uthus.

Sammenføyningen er enormt sterk, og hindrer taksperren i å gli fra hverandre når taket kommer

1

Strek opp 1/3 på endene av hanebåndet. Lag en mal, slik at målene blir like på både sperrer og hanebånd.

2

Sag 1/3 ned i yttersidene på den ene bjelken. Legg delene oppå hverandre, så du kan se riktig vinkel der de krysser.

3

Fjern de ytterste tredjedelene på bjelken ved å sage en masse parallelle snitt, og deretter fjerne dem med stemjernet.

4

Strek opp til slissen på den andre bjelken. Det gjør du ved å holde tappen mot der slissen skal være, og streke rundt den.

5

Slissen bores ut med et spiralbor i ønsket vinkel. Her er det 40°. For å kunne styre boret, spenner du et hjelpebord på siden av sperren i den riktige vinkelen.

6

Rens sidene inne i slissen med et bredt (og langt) stemjern. Pass på at hullet ikke blir bredere enn tappen, som skal passe stramt inn i hullet.

7

Avrund kantene på tappen, og spiss den litt til, før du setter sammen delene. Ellers er det nesten umulig å banke dem helt sammen. Avslutt med en tverrgående treplugg (se boks).

03
Tappskjøt 7 Trinn

Denne bunnsolide bjelkeskjøten har vært brukt av byggmestere siden oldtiden. Her kan du se hvordan du kan lage en like flott skjøt som dem.

Tappskjøten er enkel, og er den laget riktig, holder den nesten evig. Tappen skal passe stramt i tapphullet, slik at delene ikke kan rikkes. Vil du være helt sikker, gir du sammenføyningen en treplugg på tvers. Da holder den.

Den tverrgående pluggen trekker tappen dypt ned i tapphullet.

1

Strek opp tappen. Den skal være halvparten så lang, som bjelken er tykk, og den skal være en tredjedel av tykkelsen.

2

Sag løs tappen ved først å sage inn i enden av bjelken, og deretter ned i sidene. Fjern de to klossene.

3

Sag 5 mm av hver side av tappen. Da får du skjult tapphullet under bjelken.

4

Strek opp tapphullet på den bjelken tappen skal gå ned i. Husk at tappen er smalere enn resten av bjelken.

5

Bor hull til tappen innenfor strekene, og fjern resten med et stemjern. Husk å holde deg innenfor strekene, slik at tappen sitter trangt i hullet.

6

Lag et merke i tappen til pluggen, ved å stikke et spadebor inn i det forborede hullet til trepluggen.

7

Bor hull i tappen til pluggen, men bor det 2 mm lenger inn enn det merket du nettopp har laget. Da blir de to delene trukket stramt sammen når pluggen slås i.

04
Svalehaleblad 7 Trinn

Selv om det ser avansert ut, er ikke svalehalebladet særlig komplisert. På grunn av fasongen på bladet, kan ikke skjøten trekkes fra hverandre.

Svalehalebladet er ganske enkelt. Du skal ikke måle, men bare tegne opp når du først har laget selve bladet. Bruk denne skjøten der det kan oppstå et horisontalt trekk vekk fra skjøten, som i denne taksperren.

Svalehalens form gjør at skjøten ikke kan trekkes fra hverandre.

1

Legg opp emnene så de krysser i riktig vinkel. Strek opp på begge deler, og sag av enden på den vannrette bjelken.

2

Del enden på den vannrette bjelken opp i tredjedeler, og sag inn på langs. Stopp når du er kommet ned til opp-strekingen på siden.

3

Fjern to tredjedeler av bjelken med håndsagen. Da får du et “blad”, som er en tredjedel av bjelkens tykkelse.

4

Tilpass svalehalen ved å lage et trekantet innsnitt i bladet. Vinkelen er ikke viktig, bare lag en strek, og sag løs.

5

Tegn opp svalehalebladet på den bjelken det skal sitte i. Det gjør du ved å legge opp bladet på streken fra trinn 1.

6

Sag ut til svalehalebladet. Lag først en hel masse parallelle snitt med en kapp-/gjærsag eller en håndsag. Bryt vekk alle stumpene.

7

Rens flaten helt med et stemjern. Bruk det bredeste jernet du har, og legg det helt vannrett, slik at flaten blir plan. Deretter er det bare å sette delene sammen og sikre dem med en gjennomgående treplugg.

05
Fransk lås 7 Trinn

Er du klar for et stykke avansert tømrerarbeid? Mestrer du en fransk lås, kan du uten videre skjøte bjelker som en erfaren byggmester.

Å lage en fransk lås, er ikke for nybegynnere, men hvis du øver deg på noen restebiter, får du raskt fornemmelsen av hvordan alt henger sammen. I tillegg er ikke skjøten like vanskelig som den umiddelbart kan virke.

Når de to halvdelene er satt sammen, slås en kile inn fra hver side. Kilene låser skjøten.

1

Strek opp i enden av den ene bjelken, som vist på bildet. Her viser vi målene på en bjelke som er 10 x 10 cm.

2

Sag parallelle snitt i det skraverte feltet. Den ytterste klossen kan du sage av ved å sage inn fra enden.

3

Fjern de resterende klossene med et stemjern. Sørg for at flaten er helt plan.

4

Strek opp i bunnen av utskjæringen. Først et spor på tvers i bunnen. Det skal være 2 x 2 cm, så et loddrett spor midt på, som skal være 2 cm dypt og 1,6 cm bredt.

5

Bruk en multikutter og et stemjern til å fjerne treverket i de to sporene.

6

Skjær ut i enden av bjelken. Snu bjelken med baksiden opp, og strek opp et felt på 2 x 4,2 cm i hver side. Strek også 4 cm ned langs yttersiden. Bruk multikutteren til å fjerne de to klossene.

7

Lag en nøyaktig kopi på den bjelken du skal forlenge med. Nå skal du ikke måle, men streke opp etter den utskjæringen du nettopp har laget. Avslutt med å lage to låsekiler. De skal være 1,6 cm brede og 10 cm lange. Sett sammen utskjæringene, og slå kilene inn i skjøten fra hver sin side.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

TIPS: Dybdestopp til håndsagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer