Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fiks hullene i asfalten

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er det hull i asfalten, kan du enkelt lappe det med kald reparasjonsasfalt. Den er lett å bruke, og reparasjonen blir like sterk som tradisjonell asfalt. Det er også smart å fikse hull i asfalt så fort som mulig, for problemet blir raskt verre.

Intro

Er det hull i asfalten utenfor huset ditt, er det smart å fikse det så fort som mulig, før det blir verre. Du har kanskje utsatt reparasjonen, fordi du tror det er både vanskelig og dyrt. Men ta det helt med ro. Reparasjonen er såre enkel. Bruk bare reparasjonsasfalt.

Hva er kald asfalt?

Bitumenen i reparasjonsasfalt er en litt annen type enn i vanlig asfalt, og den kan fylles i hullene helt ned til minus 26 grader – uten å varmes opp. Derfor kalles den også kald asfalt. Når den er stampet, og biltrafikk har komprimert den over litt tid, er den like solid som tradisjonell asfalt.

Kald asfalt kjøpes i spann og sekker, fra 149 kroner for sju kilos spann, til 25 kilos sekker for noen ekstra kroner. Mål dybden på hullet, og spør hvilken type som passer der du kjøper massen. Kald asfalt er ment for reparasjoner, men du kan også bruke den til belegning på mindre flater.

Derfor har det gått galt

Når asfalten sprekker, og det siver ned vann gjennom den, svekkes underlagets bæreevne. Dermed vil tunge biler presse ned asfalten, og sprekkene blir større. Etter litt tid, risikerer du at skadene utvikler seg til et større hull, og deretter brytes både bærelag og asfalt stadig raskere ned.

Verst er det om vinteren, når dette forsterkes ytterligere av at vann som er sperret inne i sprekkene fryser til is, og sprenger i stykker asfalten, som sprekker enda mer.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Mål hullets dybde. Hull som er mindre enn 4 cm dype, kan repareres med de fleste typer kald asfalt. Smale sprekker og lave hull krever en mer finkornet utgave enn de dypere hullene.

2

Først feies hullet i veien rent for alt støv, grus og skitt. Sørg for at du kommer helt ned til fast bunn, ellers vil asfalten løsne. Bruk eventuelt en tjæreprimer.

3

Legg på asfalten med en liten planteskje. Begynn i midten av hullet, og beveg deg oppover og ut mot sidene av hullet.

4

De siste lagene trykkes jevnt ut, så over-flaten blir glatt, tett og mulig å stampe hard.

5

La asfaltmassen bue litt opp, over hullets dypere deler. Den vil synke litt når den stampes og komprimeres. Dryss litt sand over, før du stamper den.

6

Til slutt bankes kaldasfalten tett sammen. Det setter gang i herdingen og fjerner luftlommer, som kan gi nye sprekker. Bank løs et par minutter med en slegge. Større flater krever en platevibrator.

Materialer

I tillegg til den kalde asfalten, skal du bare bruke litt sand og vanlig håndverktøy.

Tips & Triks

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake