Velg riktig type kryssfiner

Kryssfiner er et fremragende byggemateriale. I tillegg er kryssfiner relativt rimelig. Du kan derfor trygt gjøre som IKEA og andre møbelprodusenter: Bruke kryssfiner til å lage møbler. Du kan også kle vegger med det, eller legge det under gulvet eller i taket. Du skal bare bruke riktig type kryssfiner.

Kryssfiner: Velg riktig type kryssfiner

STORT OG SMÅTT: Kryssfiner kan brukes til både små og store byggeoppgaver. Det er enkelt og raskt å jobbe med.

HVA BRUKES KRYSSFINER TIL?

KRYSSFINER INNENDØRS
Det er innendørs vi bruker kryssfiner mest. Vi kler vegger med hele plater under for eksemepl gips, vi legger platene under parketten, og vi lager møbler av kryssfiner.

KRYSSFINER UTENDØRS
Utendørs bruker vi ofte kryssfiner når vi skal lage et nytt tak, der undertaket skal være bærende og beskyttet av et takbelegg.

KRYSSFINER TIL STØPEFORMER
Det er også kryssfiner vi bruker til å lage en form når vi skal formstøpe betong – uansett om det er til store betongheller, en hagebenk eller en blomsterkrukke.

HVORDAN BRUKES KRYSSFINER?

Sammenlignet med andre treplater, hører kryssfiner til blant de lettere. Platene veier mindre enn for eksempel sponplater. De er også enklere å skru i – skruene får lettere tak og glir raskere inn.

Les mer om treplater

Skal du lime to plater sammen, er det også enklere med kryssfiner enn for eksempel MDF. Til gjengjeld er kryssfiner litt vanskeligere å sage i hvis du vil ha et pent snitt, fordi platene lett fliser seg opp.

Hvis du bruker et fintannet blad på sagen, blir problemet mye mindre. Skal du for eksempel lage et møbel helt uten flisete kanter, kan det være nødvendig å sage i flere kryssfinerplater samtidig. Da er det kun de ytterste platene som vil flise seg opp. Kast platene med fliser, og bruk bare de pene.

VIKTIG OM KRYSSFINER!

Skal du bruke kryssfinerplater som støpeform, skal du bruke såkalte forskalingsplater, enten oljet eller filmbelagt. De tåler belastningene de utsettes for når du støper. I tillegg slipper overflaten støpen lett når du fjerner forskalingen.

SPESIELT MED KRYSSFINER

Kryssfiner er laget av flere tynne lag med tre. Platene er ganske formstabile og sterke, fordi alle lag ligger skiftvis på langs og på tvers, og er limt sammen. Plater med mange tynne lag har større styrke enn plater med få og tykke.

NOEN VARIANTER AV KRYSSFINER

KONSTRUKSJONSFINER
Konstruksjonsfineren lages ofte av enten gran eller furu. Det er styrken på platen som er viktig, ikke utseendet. Derfor tillates kvister, noen sprekker og litt fargefeil. Plugging og sparkling tillates også.

SKARPKANTPLATER FURU
Kryssfiner av skarpkant furu er plater med en fin, pusset overflate. Farge og fargespill fra årringer spiller pent i platen, og det er bare tillatt med enkelte kvister. Platene brukes der utseendet er viktig.

SKARPKANTPLATER BJØRK
Bjørkekryssfiner har mer diskrete åretegninger enn gran og furu. I tillegg er trefargen lysere. Bjørk er også hardere, og i mange lag får platene høy styrke. Brukes ofte til møbler som ikke skal males.

FORSKALINGSPLATER
Forskalingsfiner er laget med mange lag, og er ofte av hardt tre (bjørk), fordi platene er nødt til å være meget formstabile. Platene kan være enten filmbelagte (som på bildet) eller oljet.

OSB-PLATER
OSB-plater er laget av trespon, og brukes ofte på byggeplasser. De senere årene er det også blitt et populært materiale til forskjellige typer grovt interiør, særlig på moderne kafeer og serveringssteder.

KRYSSFINER: DIMENSJONER

De fleste treplater er enten 120 x 240 cm eller 122 x 244 cm Kryssfiner fås i mange tykkelser – noen helt ned til 3 mm, mens de tykkeste er opptil 40 mm tykke:

  • De mest vanlige tykkelsene er 9, 12, 15, 18 og 21 mm.
  • Tykkelser på 3-6 mm og over 21 mm bør du bestille i god tid før du skal bruke kryssfinerplatene.

TRE FORSKJELLIGE KVALITETER PÅ KRYSSFINER

I Europa stammer de fleste kryssfinerplatene fra Russland og Finland. Kvaliteten på platene betegnes forskjellig, avhengig av fra hviliket land platene kommer:

I, A eller B: Dette er den beste kvaliteten. I prinsippet er det en feilfri plate, som er godt egnet til overflatebehandling. Ingen misfarginger, små kvister tillatt.

II, B eller S: Dette er den mellomste kvaliteten. Kryssfinerplatene kan ha ubetydelige reparasjoner, med noen friske innvokste kvister. Det kan forekomme plugger og sparkling på dem. Kvister på inntil 5 mm er tillatt.

III, CP eller BB: Dette er den laveste kvaliteten. Kryssfinerplatene kan ha friske innvokste kvister, og enkelte sprekker og fargefeil tillates. Plugging og sparkling på platene tillates også. Disse platene brukes som oftest til konstruksjon, og er ikke særlig godt egnet til dekorative formål.


    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Treplater