Kryssfiner - velg riktig type

STORT OG SMÅTT: Kryssfinér kan brukes til både små og store byggeoppgaver. Det er enkelt og raskt å jobbe med.

HVORDAN BRUKES KRYSSFINÉR?

Sammenlignet med andre treplater, hører kryssfinér til blant de lettere. Platene veier mindre enn for eksempel sponplater. De er også enklere å skru i – skruene får lettere tak og glir raskere inn.

Kryssfiner - velg riktig type

Skal du lime to plater sammen, er det også enklere med kryssfinér enn for eksempel MDF. Til gjengjeld er kryssfinér litt vanskeligere å sage i hvis du vil ha et pent snitt, fordi platene lett fliser seg opp.

Kryssfiner - velg riktig type

Hvis du bruker et fintannet blad på sagen, blir problemet mye mindre. Skal du for eksempel lage et møbel helt uten flisete kanter, kan det være nødvendig å sage i flere kryssfinérplater samtidig. Da er det kun de ytterste platene som vil flise seg opp. Kast platene med fliser, og bruk bare de pene.

VIKTIG OM KRYSSFINÉR!

Skal du bruke kryssfinérplater som støpeform, skal du bruke såkalte forskalingsplater, enten oljet eller filmbelagt. De tåler belastningene de utsettes for når du støper. I tillegg slipper overflaten støpen lett når du fjerner forskalingen.

SPESIELT MED KRYSSFINÉR

Kryssfinér er laget av flere tynne lag med tre. Platene er ganske formstabile og sterke, fordi alle lag ligger skiftvis på langs og på tvers, og er limt sammen. Plater med mange tynne lag har større styrke enn plater med få og tykke.

DIMENSJONER

De fleste treplater er enten 120 x 240 cm eller 122 x 244 cm Kryssfinér fås i mange tykkelser – noen helt ned til 3 mm, mens de tykkeste er opptil 40 mm tykke:

  • De mest vanlige tykkelsene er 9, 12, 15, 18 og 21 mm.
  • Tykkelser på 3-6 mm og over 21 mm bør du bestille i god tid før du skal bruke platene.

TRE FORSKJELLIGE KVALITETER PÅ KRYSSFINÉR

I Europa stammer de fleste kryssfinérplatene fra Russland og Finland. Kvaliteten på platene betegnes forskjellig, avhengig av fra hviliket land platene kommer:

I, A eller B: Dette er den beste kvaliteten. I prinsippet er det en feilfri plate, som er godt egnet til overflatebehandling. Ingen misfarginger, små kvister tillatt.

II, B eller S: Dette er den mellomste kvaliteten. Platene kan ha ubetydelige reparasjoner, med noen friske innvokste kvister. Det kan forekomme plugger og sparkling på dem. Kvister på inntil 5 mm er tillatt.

III, CP eller BB: Dette er den laveste kvaliteten. Platene kan ha friske innvokste kvister, og enkelte sprekker og fargefeil tillates. Plugging og sparkling på platene tillates også. Disse platene brukes som oftest til konstruksjon, og er ikke særlig godt egnet til dekorative formål.