Bygg en benk av våtromsplate

De er enkle å arbeide med og lette å sette fliser på. Se hvordan du bygger en luksus badebenk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
450 kroner

Som tatt ut av en baderomskatalog. Luksusbad med innebygget benk.

Intro

Det er faktisk en god idé å sørge for at du kan sette deg ned mens du er i et dusjhjørne. Du vil fort finne ut at det er praktisk når føttene skal vaskes og stelles, og når fruen skal barbere leggene har hun et sted å sitte.

I stedet for en skammel, som hele tiden står i veien, kan du bygge inn en benk i veggen, slik vi viser det her. Materialet vi bruker er Wedi-plater. Det er harde kunststoffplater med sementoverflate og dampsperre. De er vanntette, suger ikke fukt og de er ideelle å lime fliser på. Platene er enkle å sage i, og med de spesielle 90º vinkelbeslagene går det også fort å montere en vannrett plate slik at den kan tåle at en voksen person sitter på den. Du klarer det prosjektet vi viser her i løpet av en dag, så det er bare å sette i gang. God fornøyelse.

Veiledning

01
Oppmåling og tilretting 8 Trinn

Noe av det viktigste når du skal bygge en fastmontert badebenk, er å finne riktig sittehøyde.

Det kan selvfølgelig være et problem hvis dere er flere av vidt forskjellig høyde, men sjekk høyden på en stol dere sitter godt i - uten at forkanten klemmer mot undersiden av lårene - og overfør den høyden til benken. Her er sittehøyden 46 cm, som passer alle i huset.

1

Start med å finne setehøyde og -dybde. Vi har valgt å plassere benken i et hjørne. Derfor skal vi ha ekstra sittedybde, slik at det også er plass til brede skuldre.

2

Merk opp de skrå snittene på platen, slik at den passer inn i hjørnet. Forleng strekene med en vinkel. Du kan tegne på platen med en vanlig blyant.

3

Sag ut Wedi-platen med en utslitt håndsag; den slitte sagen sager fint i platene. Ikke bruk en ny sag, den slites ut med en gang.

4

Kontroller at platen passer. Det kan hende du må justere vinkelen hvis du ikke har streket opp etter en smygvinkel, men bare har gått ut fra at hjørnet er 90°.

5

Strek opp langs veggen, hvis platen ikke går helt inntil, og sag den endelig til. Sørg for at snittet er loddrett, slik at limflaten mot veggen blir så stor som mulig.

6

Avsett sittehøyden på veggen med en blyant. Det er enklest å fjerne igen. Trekk fra flistykkelsen og 5 cm setetykkelse. Der skal underkanten av benken være.

7

Strek opp det nye målet på begge sider av hjørnet. Bruk et vater, og la platen få et par mm fall ut fra hjørnet, slik at vannet kan renne av.

8

Vi bruker tre små vinkler til å understøtte setet. To i forkanten og en inne i hjørnet. Plasser dem så langt tilbake, at de ikke synes når benken er montert. Merk opp der vinklene skal sitte.

02
Montering av benken 6 Trinn

Benken hviler på tre spesielle vinkler, som limes inn i hull og spor i veggene. Før du limer fast benken på vinklene, skal du lage en prøvemontering.

1

Skjær et spor til fliken bak på vinkelen med et diamantblad. Bor et par hull “piggene”, som stikker ut bak på vinkelen. Press vinkelen på plass, slik at du er sikker på at den passer i hull og spor.

2

Nå skal du prøve å trykke setet på plass, slik at du kan få en idé om hvordan benken kommer til å se ut. Ta av platen igjen ved å banke på den fra undersiden.

3

Fyll hull og spor med Wedi-lim. Du skal også legge en “pølse” bak hele vinkelen, slik at alt blir limt forsvarlig fast. Gjenta med de to andre vinklene.

4

Trykk vinklene inn på plass. De skal helt i bunn. Du kan evt feste dem med et teipstykke til limet er tørt.

5

Nå skal du trykke ut lim oppå vinklene og på veggen, der setet skal limes fast. Du skal sørge for å legge på nok til at hele flaten blir limt skikkelig. Legg platen på plass, og klem den fast.

6

Kontroller at setet har litt fall riktig vei. Det skal ikke mer enn et par millimeter til for å få vannet til å renne av. Er det ikke optimalt, kan du rette det til i flislim senere.

03
Sett fliser på benken 3 Trinn

Det er helt enkelt å sette fliser på benken, når du først har målt og skåret dem ut. De legges i flislim til våtrom med en fugebreddes avstand til veggene, slik at du har noe å fylle silikonfugemassen i.

Du trenger ikke å kle undersiden av benken, da Wedi-platen ikke er vannsugende, men du kan fint gjøre det hvis du har lyst.

1

Så skal det flislim på. Men først skal du huske å behandle platen med primer, slik at den ikke suger all fukt ut av limet. Limet trekkes på med en 8-10 mm sparkel.

2

Monter flisene. Start med det store stykket i midten, og suppler med de to små bitene. Vi har laget mønsteret penest mulig.

3

Deretter kan du montere forkanten. Hvis den glir, kan du fiksere den med et stykke gaffateip.

04
Fuger og finish 5 Trinn

Nå skal det fuges. Vi gjør alt på samme dag. Derfor setter vi teip på forkanten på flisene til slutt. Er du ikke vant med å legge fliser, så vent med å fuge til neste dag.

Vi har valgt en fleksibel silikonfuge i samme farge som de vanlige mørtelfugene som er brukt på veggene. Ikke fordi en mørtelfuge ikke tåler vann, men med en silikonfuge vil du alltid kunne holde benken tørr med en klut.

1

Rengjør flisene når de sitter som de skal. Du kan bruke litt eddik til rensingen. Tørk etter med rent vann, til eddiken er fjernet.

2

Fyll fugene mellom veggen og benken med silikonfugemasse, som er beregnet for baderom. Her fyller vi alle fugene med fugemasse, slik at det blir jevnt.

3

Glatt fugene når de er fylt helt opp. Bruk en fugepinne, eller enda bedre en fugekloss som den du ser på bildet. De fås i sett med fjere forskjellige fugeprof ler.

4

Glatt evt. overflaten med en “såpefinger”. Da oppnår du et flott resultat. Dette kan du kun gjøre med en silikonfuge - en akrylfuge blir ødelagt i overflaten av såpevann.

5

Fikser forkanten med teip, slik at den ikke glir ned for deg. Når fugen ligger litt dypere enn flisen, ødelegger ikke teipen noe.

Materialer

• 1 stk 50 mm Wedi-plade, 45 x 45 cm
• 1 patron Wedi-lim
• 3 Wedi montasjevinkler
• Fleksibelt flislim
• Silikonfugemasse
• 2 fliser, 45 x 45 cm

Tidsforbruk

6 timer, pluss tørketid

Pris

Cirka 450 kroner inkludert fliser

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt å lage en badebenk når du bruger Wediplater og de spesielle vinklene til oppheng.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad