Enkel speilvegg forvandler hele rommet

Med en ny speilvegg kan du forandre det gamle badet ditt. Den beskytter treveggen og er lett å erne igjen om du skulle ønske det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1200 kroner

Intro

Større endringer på badet høres dyrt ut, men slik trenger det slett ikke å være. Uten de helt store utleggene kan du lage en ny speilvegg som beskytter veggen ved håndvasken på badet.

En speilvegg endrer rommet på en markant og fin måte. Idéen bak en speilvegg er å lage et element som lett kan skiftes ut hvis du for eksempel blir lei av flisene du har valgt.

Den nye speilveggen blir montert på ei mdf-plate (sponplate med hard overflate) som monteres på veggen med skjulte beslag slik at plata bare kan løftes av. For å gjøre det så lett som mulig for deg selv skal du begynne med å velge vanlige baderomsfliser eller enda bedre: mosaikkfliser som her.

Jo mindre de er, jo lettere er det å få delene til å passe sammen uten å måtte skjære til flisene. Her har vi skåret til både plata, hylla og speilet selv, men du kan også kjøpe dette skåret til på ferdige mål.

Ønsker du å lage denne speilveggen, må du være innstilt på at det er en oppgave du må gå litt til og fra. Det er ikke snakk om så mange arbeidstimer, men arbeidet kommer likevel til å strekke seg over et par dager fordi det er en del som skal tørke underveis.

Veiledning

01
Mål opp og skjær til 6 Trinn

Den nye speilveggen skal plasseres bak en benk med to innfelte vasker slik at den kan beskytte trepanelet mot vannsprut. Du skal måle opp slik at speilveggen får samme bredde som benkeplata med de to vaskene.

Her har vi brukt ei 12 mm tykk mdf-plate. Skal du lage mange utfresinger på baksiden av plata til lamper og ledninger, er det en god idé å velge ei tykkere plate. Plata kles med mosaikkfliser, og vi gjør plass til et speil. Ei hylle og to lamper blir også montert på veggen slik at det bare er å henge den opp når den er ferdig

Lag eventuelt en tegning av plata som du kan sette alle målene på. Det gir bedre oversikt over prosjektet.

1

Mål opp til plata på veggen. En ting er størrelsen, men markér også hvor det eventuelt skal freses ut til lamper og ledninger. Tykkelsen på plata er her 12 mm, men hvis du skal frese mye, anbefaler vi å bruke ei plate som er 16 mm.

2

Legg opp mosaikkf isene på plata slik du ønsker de skal sitte på den ferdige veggen. Begynn 2-3 mm inne på plata slik at du kan avslutte med en skrå fuge på sidene. Hylla får en dybde på 13,5 cm - da trenger du ikke å skjære til flisene.

3

Skjær til speilet. Her bruker vi det gamle speilet om igjen. Bruk et rett bord eller skinna til dykksaga - da skjærer du rett. Dypp glasskjæreren i parafin, og dra den langs skinna. Knekk speilet på samme måte som når du skjærer glass.

Husk å ta høyde for at skjærehjulet på glasskjæreren går 2–3 mm fra kanten av speilet.

4

Legg opp speilet sammen med mosaikken. Lag en prøveutlegging, og sjekk om det ser ut som du ønsker. Det skal være et par millimeter luft mellom speilet og mosaikkflisene.

5

Skjær til plata. Her bruker vi ei dykksag med føringsskinne. Mindre avansert verktøy kan også brukes, men det er viktig at snittet blir vinkelrett. Sjekk at det blir riktig før du fortsetter. Du kan eventuelt kjøpe både plate og hylle på ferdige mål.

6

Fres ut til hektebeslagene. Du kan også bruke et hoggjern. Kanskje har du også ledninger eller annet som det er praktisk å frese ut til når du først er i gang - så er det gjort.

02
Fliser og speil 8 Trinn

Når du skal gå i gang med flislim og mosaikkfliser, skal du passe på at plata ligger rett og stødig. Den skal være helt plan. Hvis den ligger og bøyer seg nedover når du monterer flisene, vil den fortsette med å være buet etterpå.

Vær omhyggelig med å få flislimet fordelt i et jevnt lag over hele plata. Et lag på 4 mm er passende.

Fugemassen fordeles diagonalt på flisene slik at den kommer ned i alle fugene. Sjekk alle fugene når du har tørket vekk den overskytende fugemassen. Du kan fortsatt rekke å fikse det hvis det er hull i fugene.

1

Gi hylla og plata primer. Den forsegler plata slik at den ikke trekker fuktighet fra flislimet som da ikke hefter så godt.

VIKTIG! Pass på at du primer plata på begge sidene. Gjør du ikke det, vil plata oppta fuktighet og begynne å bøye seg.

2

Smør flislim på plata. Legg plata på et par bukker, og fordel flislimet med en 4 mm tannsparkel. Begynn et par millimeter fra strekene til hylla slik at du har noe å legge flisene etter.

3

Legg på mosaikkflisene fra den ene kanten. Sjekk at alle fugene er som du vil ha dem. Det kan godt være en feil i mosaikken slik at en fuge ikke blir som den skal. Det kan du rette på hvis du skjærer fri flisa med en hobbykniv og retter den opp.

4

Trykk flisene jevnt på plass med et fugebrett. Husk å fjerne overskytende lim med det samme, og gå eventuelt over fugene med en liten pensel fuktet i litt vann etterpå.

5

Lim speilet fast til plata når du har fernet det overskytende limet. Lag striper av monteringslim med 5-8 cm mellomrom, og legg speilet forsiktig på plass. Er du så heldig å ha en sugekopp, så bruk den!

Fjern lim rundt kanten slik at du kan få speilet på plass.

6

Fordel fugemassen med fugebrett eller gummisparkel. Arbeid fugemassen godt ned i fugene. Lag også den skrå fugen på kanten fordi glassmosaikkfliser kan være litt skarpe. Når fugene er halvtørre, tørker du over flisene med en fuktig svamp.

7

Fjern fugeslør med klinkerrens på en klut - også på hylla. Den skal ha mosaikk på oversiden og males på kantene og undersiden.

8

Til slutt males kanten hvit. Men det kan du også gjøre før du limer på mosaikkflisene.

03
Montering 5 Trinn

1

Smør lim på hylla på den ene siden når malinga og fugene er klare. Bor opp på baksiden av plata, og forsenk skruene slik at det ikke er noe som stikker ut bak på speilveggen.

2

Skru hylla fast fra baksiden i de hullene du har boret. Hylla monteres med 4 x 70 mm skruer per 30 cm.

3

Fug med hvit våtromssilikon i overgangen mellom hylla og plata slik at sprekken blir fylt helt ut.

Glatt ut fugen med en våt, spiss fugepinne.

4

Heng opp speilveggen, og fug ved benkeplata. Du trenger ikke bruke våtromsmembran selv om speilveggen er plassert like ved dusjkabinettet fordi plata her er å betrakte som et møbel.

5

Når speilveggen er ferdig, monterer du skruene til det skjulte opphenget på veggen - og så kan du henge den opp.

Materialer

Mdf-plate, 12 mm:

 • 120 x 120 cm til bakkledning

Mdf-plate, 19 mm:

 • 13,5 x 120 cm til hylle

Dessuten:

 • Glassmosaikkfl iser, 1 m2
 • Primer
 • Flislim
 • Fugemasse
 • Klinkerens og fugeforsegler
 • Speil, 50 x 80 cm
 • Monteringslim
 • Våtromssilikon
 • Hektebeslag, 2 stk.
 • Diverse skruer
 • Hvit maling

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Glasskjærer
 • Flisverktøy
 • Overfres

Tidsforbruk

2–3 dager inkl. tørketider

Pris

Cirka 1000–1200 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er en overkommelig oppgave å lage en speilvegg. Du sparer deg selv for en del arbeid hvis du tilpasser målene til flisene slik at du slipper å skjære dem til.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bad