Flishylle på badet

La flisene i dusjnisjen fortsette ut på ei lita hylle til sjampo og såpe. Hjørnehylla er et fint begynnerprosjekt - og ikke så vanskelig om du likevel skal sette opp fliser.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
400 kroner

Intro

Et stykke av ei fuktbestandig plate, noen fliser, litt lim og fugemasse – den fliskledde trekanthylla til dusjnisjen er et typisk overskuddsprosjekt for deg som likevel er i gang med å sette opp fliser ... Den er både rask, enkel og billig, og dessuten en morsom liten avveksling fra det mer monotone arbeidet på veggen. Kjernen i hylla er et hjørne fra ei Litex-plate. Den kler du med fliser – enten samme type fliser som i dusjnisjen eller i en kontrastfarge. Så limer du den opp i hjørnet – og setter fra deg såpa.

Veiledning

01
Gjør hylla klar 3 Trinn

1

Kjernen i hjørnehylla sager vi til av ei Litex våtromsplate med et rett snitt. Det faste skummet med seig epoxy på begge sider er praktisk å bruke i våtrom - det kan faktisk stå under vann uten å suge det til seg eller miste styrke.

2

Flisene skjæres til slik at de passer på de trekantede sidene og fram-kanten. Beregn plass til fuger. Avhengig av målene legger du enten ei flis eller en fuge midt på hylla som du går ut fra. Stykkene på sidene skal være så store som mulig.

3

Flisene limes fast med flislim. For å få et like tykt lag lim over alt kan du bruke en tannsparkel. Til slutt fuger du mellom flisene.

TIPS: Et par lister stiftet på ei plate gir god støtte under arbeidet.

02
Fest hylla på veggen 8 Trinn

1

For å støtte hylla mens den limes fast, setter du fire rustfrie spiker i veggen. Spikrene skal ha spissen utover. Du borer derfor først opp til fire 4 mm plastplugger som spikrene kan slås bakvendt inn i.

2

Klipp hodene av de fire spikrene, - og slå den avklipte enden i pluggen og rett dem opp slik at de står helt parallelt.

TIPS: Riktig pent blir det hvis du borer litt lavere slik at den vannrette fugen over hylla flukter med fugen i veggen.

3

Hylla skal festes på veggen med flislim, og det kan du blande opp med vann på en riktig praktisk måte: Pulver og vann fylles i en plastpose som du lukker slik at du kan elte massen uten at det støver.

4

Når du fordeler limet på bakkanten av hylla, har du igjen fordel av posen du blandet den i: Klipp et hjørne av posen slik at du kan trykke ut ei jevn stripe lim - slik som konditoren som pynter med krem.

5

For å få et helt jevnt lag lim over begge bakkantene trekker du en tannsparkel gjennom limet.

6

Hylla trykkes på plass inn over spikerhodene - det var derfor vi lot spissene peke utover da vi slo dem inn i de fire murpluggene.

7

Hylla trykkes tett inn til begge veggene mens limet herder. Det er ofte vanskelig å finne noe å spenne imot, men trykket trenger ikke være stort - kan du holde hylla på plass med maskerings-teip 3-4 timer, er det nok.

8

Fugen mellom hylla og veggen kan du lukke med elastisk silikon i samme kulør som fugemassen. Du kan også bruke samme fugemasse som mellom flisene - det kan naturligvis oppstå en liten sprekk, men den gjør ingen skade.

Materialer

  • Litex Våtromsplate (et lite hjørne)
  • Lip flislim til å sette flisene på hylla og hylla på veggen
  • Lip fugemasse (lysegrå Manhattan) til å fuge ut mellom flisene
  • Lip våtromssilikon (lysegrå Manhattan) til fugen mellom hylla og veggen
  • Hvite fliser som på veggene
  • Murplugger og rustfrie spiker.

Verktøy:

  • En flisskjærer (vannsag) er til stor hjelp. Den kan leies. Du kan spenne opp flisa og skjære den med vinkelsliper, men det er usikkert, og det støver og bråker
  • Tannsparkel og eventuell fugesnor

Tidsforbruk

1-3 timer pluss tørketid.

Pris

400 kroner om alt må kjøpes. Småpenger om du alt har lim og fugemasse stående.

Vanskelighetsgrad

Fint lite prosjekt også for de uten erfaring. Det vanskelige er å få fuger og fliser nøyaktige.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad