Intro
Veiledning
01
Kassa lages
7
Trinn
Alle fire sidene i kassa skjæres ut av ei 40 mm tykk benkeplate av rosentre. Plata er 60 cm bred slik at vi først sager av en knapt 15 cm bred strimmel i hele lengden - den kan du få bruk for til noe annet.
Sidene skal monteres med gjæring, altså med skrå snitt slik at vi ikke ser endeveden. Sidene sages derfor ut slik at de er noen centimeter lengre enn de utvendige målene på kassa. Det gir litt svinn, men gjør det mye lettere å skjære kantene med små snitt som skal være helt nøyaktige.
Sammenføyningene kan sikres med skruer, lim, plugger eller flate lameller «kjeks». Her bruker vi lameller og lim, og sikrer med skruer som proppes til.
De vanskelige skrå snittene i endene krever ei halvprofesjonell sag. Det blir lettere om du først sager platene med overlengde med vinkelrette snitt.
TIPS: Den pene siden snus utover på top-pen og på sidene, men innover i bunnen!
Sporene til lamellene («kjeksen») freses med en spesial maskin eller en vinkelsliper med forsats. Maskinen må være god, for de skal sitte helt nøyaktig.
TIPS: Runde plugger kan også brukes, men de er vanskeligere å sette nøyaktig.
Så kan kassa monteres med lim - og vi bruker rikelig av det hvite snekkerlimet selv om det holder svært godt. Sidene spennes sammen med store skrutvinger og rene lekter for å beskytte treet. Sjekk at kassa er i vinkel!
Sammenføyningen låses med skruer fra siden som gardering. Det kunne bli stygt - men blir fint når skruen dekkes av en 12 mm trepropp. Skruen er en 5 x 80 mm skrue som vi borer opp til med et 3,5 mm bor midt i hullet til proppen.
Proppen slås i med godt med lim. For å framheve den litt setter vi den i med årene på tvers av årene i kassa. Når limet er tørt, stemmes eller skjæres det overskytende av - med årene for å unngå å fjerne for mye.
Kantene på kassa avrunder vi med slipepapir straks den er ferdig slik at de ikke flises opp. Og vi sliper overalt, mens vi kan komme til, og bruker mye rustikkolje ned i treverket fordi kassa skal plasseres i et tidvis fuktig miljø på badet.
02
Kassa henges opp
6
Trinn
Usynlig oppheng er moderne, men det blir mest brukt på smale, lette hyller som bare bærer et par fotografier og en telefon.
Dette er noe annet. Her veier hylla alene 45 kg. Men selve prinsippet er like enkelt:
Skruer uten hode setter vi halvt inn i veggen, så borer vi hull i bakkanten av hylla ut for skruene, og så presser jeg hylla inn over skruene.
De kraftige 7,5 eller 8 mm karmskru-ene uten hode - de kalles også betong-skruer - er som skapt til formålet. Både i en mur som her, og når de tar tak i bin-dingsverket bak en platevegg. Helt hode-løse er de ikke, men det tynne hodet er nettopp skapt til å gå inn i treet.
Kassa klosses opp der den skal henge. Den veier 45 kg slik at vi begynner med å klosse opp ei verktøykasse slik at hylla kan stå direkte på den. Det gjør arbeidet mye lettere. Med blyant merker vi opp hele veien rundt innvendig.
Skruene settes i veggen 2 cm fra streken slik at de kommer midt i platene. I murstein bores det opp med 6 mm bor - her brukes ikke murplugger. Skruene øverst kan ofte bære alene, men i en eldre vegg setter vi i noen ekstra skruer.
Plasseringen av skruene føres over på bakkanten av kassa. Fordi skruene kan sitte litt skrått, bør du måle deg fram fra streken på veggen og fra den innvendige siden av hylla. Hullene i hylla bores med et 8 mm trebor med borespiss.
Kassa dyttes forsiktig inn over skruehodene. Sjekk at alle skruene er ut for et hull før du presser. Sitter en av dem litt skjevt, kan de skape mye trøbbel.
TIPS: Nå får vi belønningen for at vi lot verktøykassa stå på en oppklossing.
Den siste biten må vi slå kassa inn over skruene med en kloss og en hammer. Det er nok til å holde kassa inne på skruene senere.
TIPS: Før du setter kassa på plass, så sjekk at alle hullene er dype nok.
Materialer
40 mm stavlimt rosentre (tropisk, også omtalt som jacaranda eller palisander):
- 1 benkeplate på 60 x 302 cm som sages inn til 45 cm og deles i kassens fire sider
Dessuten:
- 7,5 x 132 mm betongskruer uten hode
- Snekkerlim
- Lameller («kjeks»)
- Rustikkolje
Spesialverktøy
- Sirkelsag med føringsskinne
- Lamellfres
- Proppborsett
- Lange skrutvinger
Tidsforbruk
2 dager
Pris
I tillegg til benkeplata bruker vi skruer for 30-40 kroner.
Vanskelighetsgrad
Den store utfordringen er de fine sammenføyningene i hjørnene som er vanskelige å lage uten spesialverktøy. Bruker du rette snitt, blir oppgaven selvsagt vesentlig lettere.