Flott benk til håndvasken

De lette og sterke Wedi-platene er enkle å bygge med.Vi viser deg hvordan du på ei helg bygger en benk tilbadet – og gir den en innfarget våtromspuss.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.000 kroner

Intro

Her har vi valgt å vise hvordan du for nokså små beløp - og på bare ei helg - selv kan designe og snekre et lekkert nytt baderomsmøbel. Et møbel som er unikt, og som passer inn på nettopp ditt bad.

Møbelet bygger vi av Wedi-plater som vi pusser med hvit puss. De er vesentlig lettere å jobbe med enn lettbetong, og de skjøtes enkelt med lim og skruer. Selvsagt finnes det spesielle skjøtebeslag, men disse kan være både kostbare og vanskelige å få tak i. Limet holder fint, og mens det herder sikrer vi konstruksjonen med et par skruer. De fleste av oss har bekjente som har fått et nytt bad. Nesten alltid hører man om store beløp, og det kan virke skremmende å tenke i slike baner. Ikke bare prisen, men også tanken på å skulle dele et av husets mest intime rom med en gjeng håndverkere i en måneds tid. For mange kan dette være nok til å droppe en renovering av badet. Heldigvis er det ikke alltid nødvendig å totalrenovere - av og til er det nok bare å tilføre noe nytt.

Veiledning

01
Forberedelser 2 Trinn

Det første du bør forsikre deg om, er at det er en Ballofix (stoppekran) tilgjengelig, slik at du selv kan stenge av vannet. Sørg deretter for å dekke til gulvet så du slipper unødig tilgrising. Badet er som regel ikke et av boligens aller største rom, så plasser gjerne kutteverktøy, sagbukk og lignende i carporten eller på et annet sted det er plass til å sage. Vær også forberedt på at det kommer til å støve.

1

Fjern den gamle håndvasken. Når du har stengt av vannet, og koblet fra vannkranene, skrur du løs vasken og tar den av. Sett den et sted hvor ingen kan snuble i den mens arbeidet pågår.

2

Rens veggen grundig. Her fernes gammel sanitetssilikon med en hobbykniv. Fyll alle hull i veggen med silikon, slik at vann ikke kan trenge inn.

02
Prøvemontering 5 Trinn

I første omgang prøvemonterer vi hele møbelet, og for å holde delene sammen, bruker vi noen få skruer. Du må ikke begynne å lime før alt er montert og du er sikker på at delene passer. I tilfeller hvor de forskjellige delene ikke bare skal passe med hverandre, men også bygges opp langs noe eksisterende, er det alltid smart å ta en generalprøve uten lim.

Start med at sage de største delene først. Du kan eventuelt streke opp alle delene før du begynner å sage. Da er du sikker på at du har nok plater. Sag platene i overmål, slik at du senere kan tilpasse dem mot vegger og gulv.

Utskjæring av platene

Nå skal alle delene sages ut. Vi bruker en 50 mm tykk plate til sider, bunn, hyller og topp. Og en tynn plate på 20 mm til bakkledning. Sørg for å bruke et gammelt stikksagblad eller sirkelsagblad. Eller en velbrukt håndsag. Det sliter nemlig en del på sagen å sage i platene.

1

Først må listene (A) skrus i veggen. Gi listene samtidig en stripe Wedi-lim, og press dem på plass. Sørg for å velge plugger og skruer som passer sammen, og at pluggen er beregnet på din veggtype.

2

Strek opp bunnen av gavlene (B). Hold dem på plass, og bruk en passer eller et ledd av tommestokken når du streker opp på gulv og vegger.

3

Sokkelen (C) skal også skjæres til etter gulvet. Badet er et rom hvor du kan være 100 % sikker på at gulvet IKKE er i vater. Derfor må alt skjæres til for å passe, slik at sidene blir loddrette og hyllene stående vannrett.

4

Legg benkeplaten (D) løst på sidene (B). Tilpass sidene slik at benken er i vater, og fest med en skrue utenfra og inn i listene (A) som du allerede har montert på veggen.

5

Skru benkeplaten (D) på med et par skruer, og sett i hyllene. De festes med skruer utenfra og inn gjennom gavlene.

03
Så er det alvor 7 Trinn

Nå vet vi at delene passer, og alt kan plukkes fra hverandre igjen. Neste skritt er å lime og skru det hele skikkelig fast.

Når du først har tatt Wedi-lim på flatene, er det ingen vei tilbake. Det er for sent å regulere på noe etter at limet har fått grep. Skruen vi likevel velger å bruke i hjørnene, er utelukkende for å holde møbelet sammen til limet har tørket.

1

Legg bunnhyllen (G) løst på sokkelen (C). Her har vi laget sokkel av et par biter avkapp; det er solid nok til å tåle at et barn kan stå på den. Sidene (B) er limt og skrudd fast til (A).

2

De to bakkledningene (F) dyttes inn på plass. Monter et par magnetlåser på listene (A) og (F), slik at bakkledningene kan tas av når du skal komme til avløp og vann.

3

Press en passe mengde lim ut av patronen, og legg bordplaten (D) på plass. La være å bruke så mye lim at du senere må slite for å fjerne det overflødige.

4

Nå er bademøbelet vårt limt og montert. Legg merke til den loddrette bakplaten (E), som dekker over de mange hullene i veggen etter den gamle vasken. Nå er det tid for å blande den hvite våtromspussen vi skal bruke.

5

Dra først rikelig med puss på kantene, slik at forsterkningen har noe å feste i. Start med en hylle sånn at du raskt får et inntrykk av materialet, og hvordan det er å jobbe med.

6

Sett på hjørneforsterkningene når du har klippet dem til. De trykkes bare fast i pusslaget, og etter et øyeblikk holder de seg selv. Sørg for å klippe til forsterkningene slik at de ikke overlapper inn over hverandre.

7

Nå bruker du stålbrettet ditt til å trekke på det første laget med puss på alle sider og på kantene en gang til. Mørtelen er nokså tynn, og det laget som smøres på må ikke være for tykt. Du skal legge et lag til i morgen.

04
Sluttpuss og fuger 5 Trinn

I dag skal vi pusse hele møbelet en gang til. Det trenger et andre lag fordi hjørneforsterkningene ellers blir tydelige. Samtidig kan du med det ekstra pusslaget få rettet opp eventuelle ujevnheter. Du behøver ikke å pusse hele møbelet, for når mørtelen er gjennomfarget som her, vil det ikke oppstå nyanseforskjeller i fargen - selv om du bare delvis filser kanter og flater i andre runde.

1

Nå er vi igang med andre lag på de stedene hvor det er nødvendig. Det er et takknemlig materiale å arbeide med, og enkelt å glatte ut med stålbrettet. Etter et par timers tid kan du fortsette jobben.

2

Bakkledningene (F) settes på plass og festes med magnetlåser på baksiden. Sørg for å rense kantene for puss slik at bakkledningen kan få plass i hullet mellom sidene.

3

Sett på plass vasken, og lag et par små merker sånn at du kan se hvor den skal stå. Ta vasken bort igjen, og legg en fuge med våtromssilikon ca. 1 cm innunder vasken. Sett vasken på plass igen.

4

Nå kan du legge en fin fuge rundt vasken med en fugepistol. Bruk en soppdrepende silikon for å unngå jordslag.

5

Bruk en fugepinne til å glatte fugen. Skyv den forsiktig bort fra deg selv for å få en glatt overflate. TIPS: Husk å sette fugepinnen i såpevann et døgn før du skal bruke den.

05
Finish 3 Trinn

Kanskje du kan gjenbruke speilet som hang over vasken før. Det kunne vi ikke på vårt bad, så vi ble nødt til å ta turen innom et byggvarehus for å finne et riktig speil til en rimelig pris. Vi fant en vask på tilbud, og den er med på å gjøre resultatet fullkomment.

Blandebatteriet kunne vi gjenbruke. Det var ingen grunn til å bytte det ut så lenge det var både pent og velfungerende. Og så sparte vi jo en del penger.

1

Lim opp speilet på flisene. Før du monterer speilet, må du forsikre deg om at veggen er fettfri og tørr. Bruk et syrefritt monteringslim som er beregnet til å lime opp speil.

2

Speilet skal støttes mens limet tørker, men du må ikke presse det så hardt at det vrir seg. For da kan det fort komme i spenn og sprekke. Du kan med fordel bruke teip til å holde speilet på plass inntil limet har tørket.

3

Etter to dager er vi i mål. Den kjedelige gamle vasken er erstattet av et moderne baderomsmøbel.

Materialer

50 mm Wedi-plate:
• 4 vegglister (A) à 7 x 80 cm
• 2 sider (B) à 35 x 80 cm
• 2 sokkellister (C) à 5 x 25 cm
• 1 benkeplate (D), 35 x 50 cm
• 1 overplate (E), 30 x 50 cm
• 1 bunnhylle (G), 40 x 35 cm
• 1 hylle (H), 40 x 35 cm

20 mm Wedi-plate:
• 2 bak-kledninger (F) à 40 x 35 cm

Dessuten
• Alfix Durapuds 710 hvit
• Alfix hjørneforsterkninger
• Vask, speil, skruer, silikon, lim og magnetlåser

Spesialverktøy
• Filsebrett og stålpussebrett
• Visp til bormaskinen

Tidsforbruk

Ferdig på ei helg

Pris

Alt sammen bør kunne kjøpes for cirka 1000 kroner. Det kan lønne seg å bruke bare én variant av Wedi-platen

Vanskelighetsgrad

Wedi-platene er enklere å jobbe med enn lettbetong. De veier nesten ingenting, og er mye lettere å sage ut.

Tegning

Slik er benken bygget

Før du kjøper materialer og går igang med å bygge, er det viktig at du har målt opp og tegnet ut møbelet du vil lage. Først når du har bestemt deg for hvordan det skal se ut, er du klar til å starte arbeidet.

Bakkledningene dyttes inn når hyllene er satt i.

De to sidene er limt og skrudd fast til lister på veggen og i gulvet.

Tips & Triks

Forsterkning på kanter

Det skal forsterkninger på alle hjørner, og de skal settes i den våte pussen. Klipp dem til med en god, sterk fjærkresaks. Den er ypperlig til formålet.

Litt om å filse

Heldigvis behøver du ikke være fagmann for å filse et slikt møbel. Det er ikke vanskeligere enn å male. Bruk et skumbelagt brett (filsebrett), og hold det fuktig, men ikke vått, hele tiden. Puss med roterende bevegelser på alle flater etter at du har dratt pussen på med stålbrettet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...