Masser av plass ved håndvasken

Drømmen er å få en stor benk rundt vasken, med god oppbevaringsplass. Her settes dype skap under benken i hele nisjens bredde. Det skaper mye plass både på benken og i skapene under vasken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager.
Pris
6.000 kroner.

Intro

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du kan bygge en benk til en håndvask. Det er viktig at du er nøye når du bygger sokkelen, fordi den er avgjørende for at du får et godt resultat.

Vi viser deg også hvordan:

 • du skjærer ut og monterer vasken.
 • du monterer speil over vasken.
 • du lager hyller til ekstra avsettingsplass.
 • du gir sokkelen en perfekt finish.

Veiledning

01
Sokkel 4 Trinn

Benken til håndvasken bygges opp med skapmoduler som egentlig er beregnet for kjøkken. De er 60 cm høye og 60 cm dype. Høyden passer perfekt, fordi vasken skal plasseres oppå benkeplaten. Dybden gjør at skapene kan rekke ut og dekke avløpet, slik at det ikke er nødvendig å endre på rørføringen til avløpet fra håndvasken – det gamle avløpet til badekaret gjenbrukes.

Skapene skal fylle hele nisjens bredde på 150 cm. Det gir plass til en 60 og en 80 cm skapmodul. De plasseres på en sokkel bygget av kryssfinér som er 18 cm høy, slik at benkens totale høyde blir snaut 80 cm.

1

Skjær ut sokkelstykkene av 15 mm kryss-finér. Sokkelen skal være 18 cm høy. Det fremste og bakerste stykket plasseres først i flukt med hverandre. Sjekk med vateret at de er vannrette.

2

Skjær til fire tverrstivere. De plasseres mellom det fremste og det bakerste bordet. Strek opp nøyaktig der de skal sages, slik at de kommer til å flukte med overkanten av de langsgående stykkene.

3

Skru fast tverrstiverne mellom fremste og bakerste bord med vinkelbeslag og 4 x 20 mm skruer. Det plasseres en tverrstiver i hver side og to i midten. Sokkelen skrus fast til veggen med 5 x 80 mm skruer.

4

Sett sammen avløpsrøret, og fest det til sokkelen før du setter opp skapene. Tenk over hvor i skapene rørene plasseres, slik at du får mest mulig skapplass.

02
Skap, benk og vask 9 Trinn

Skapene, som skal plasseres oppå sokkelen, er egentlig kjøkkenskap som er 60 cm dype. Tradisjonelt er skap til baderom bare 50 cm dype, men her passer det perfekt med dypere skap. De rekker nemlig utenfor det gamle avløpet fra badekaret, som skal gjenbrukes som avløp til den nye håndvasken. De dypere skapene gir samtidig mer plass til håndklær, toalettpapir, også videre.

Det skal settes opp to skapmoduler og monteres en benkeplate, der det skal sages hull til rørene til armaturet. Også bakplaten til skapene skal det lages hull i, slik at du kan komme til vannrørene.

1

Sett skapene på plass på sokkelen, og spenn dem fast med tvinger mens du skrur fast det ene skapet til sokkelen gjennom skapbunnen. Skruene er 4 x 40 mm.

2

Skjær ut i bakplaten så det kan trekkes rør til håndvasken, og slik at det er tilgang til de skjulte rørene i veggen. Bor først et lite hull, som stikksagbladet kan komme gjennom, og sag ut. Monter platen bak på skapet.

3

Skru fast foringer mellom skapet og veggen i begge sider, så sprekkene blir lukket tett. Foringene er hvitmalte lister. De skrus fast med 4 x 40 mm skruer.

4

Skjær til benkeplaten, og skru den fast. Den skal gå fra vegg til vegg i nisjen, og legges oppå skapene. Platen skrus fast med 4 x 20 mm skruer gjennom metallistene øverst på skapene.

5

Vasken plasseres på benken. Finn først ut hvilken plassering som passer best. Her er ikke skapene like store, så det er penest å forskyve vasken slik at den er sentrert over den ene døren i det brede skapet.

6

Mål opp, og sag ut i benkeplaten til rørene til vasken. Bruk en stikksag. Bor først et hull som sagbladet kan komme gjennom, og sag ut etter strekene. Skal du tegne på mørkt tre, er det smart å bruke en hvit blyant.

7

Sett vasken over hullet, og tegn opp plasseringen på benkeplaten. Fjern vasken igjen, og monter vannkranen. Legg en silikonfuge rundt langs oppstrekingen, før du setter vasken endelig på plass.

8

Skru fast slangene fra vannkranen til de to vegguttakene under vasken. Husk å velge riktig til varmt og kaldt vann. Det skal bores hull i bunnen av skapet, slik at avløpsrøret mellom vasken og avløpet kan monteres.

9

Det skal monteres tre skuffer i det ene skapet, og settes dører på dobbelt-skapet under vasken. Avløpet plasseres i skapets ene hjørne, så plassen kan utnyttes best mulig.

03
Speil og finish 6 Trinn

Over håndvasken skal det monteres et speil i hele benkens bredde. Her skal det være skrått i den ene siden, så speilet kan passe inn under en skråvegg. Når du måler opp til speilet, er det en god idé å lage en mal, for eksempel av kraftig aluminiumsfolie, som du overfører til en masonittplate. Da kan du enkelt sjekke og tilpasse, slik at den passer perfekt under skråveggen. I tillegg får glassmesteren en nøyaktig mal å skjære til speilet etter.

Speilet limes fast til veggen med montasjelim. Over speilet settes det opp en hylle med spotlys, slik at det er godt med lys over vasken.

1

Mål opp til speilet over vasken. For å få speilet til å passe perfekt under skråveggen lages det en mal av aluminiumsfolie. Det er enkelt å forme, slik at du får en mal med samme vinkel som skråveggen.

2

Skjær ut en masonittplate etter malen, og sjekk hvordan den passer. Juster hvis det er nødvendig. Når platen passer helt perfekt, avleveres den til glassmesteren, som skjærer til speilet i 4 mm tykkelse.

3

Speilet limes opp på veggen med montasjelim. Det smøres på i striper med en fugepistol. Her skal speilet sitte over en hylle. Det settes på plass med et forsiktig trykk inn mot veggen, slik at det får feste i limet.

4

Hyllen over speilet skjæres til med et skrått snitt inn mot skråveggen. Bor hull til to spotlys med en hullsag. I bakkant på hyllen monteres tre 10 mm plugger, 10 cm lange, hvor 5 cm skal inn i veggen.

5

Bor hull i veggen til pluggene til hyllen med et 10 mm bor. Fyll i montasjelim. Plasser pluggene i hullene, og bank hyllen på plass. Monter spotlysene i hyllen, og koble dem til transformatoren og lampeuttaket.

6

Sokkelen kles med svarte fliser. Skjær til flisene, og smør på flislim med en tannsparkel. Trykk flisene på plass på sokkelen. Til slutt fuges det pent.

Materialer

 • Kryssfinérplate, 15 mm
 • Skap fra Ikea, 60 cm høye
 • Benkeplate
 • Håndvask
 • Speil
 • Spotlys
 • Hyller og lister
 • Vinkelbeslag
 • Skruer
 • Silikonfugemasse
 • Flislim
 • Fugemasse
 • Plugger

Tidsforbruk

Cirka 2 dager.

Pris

Cirka 6000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Vær nøye med sokkelen, slik at du får et helt rett fundament å sette skapene på.

Tegning

Slik er benken til vasken bygget

Benken til håndvasken består av to skapmoduler fra Ikea, som plasseres på en sokkel av kryssfinér. Oppå skapene legges en benke plate med en mindre vask oppå. Det gir god benkeplass.

Slik er benken til vasken bygget

Video

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Rent snitt med stikksagen

Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...