Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik henger du opp en tung håndvask

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med riktig teknikk, kan du fint henge en stor, tung vask på en lett skillevegg. Skal du bygge veggen selv, kan du lage den ultimate løsningen, men det kan også gjøres enklere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
2.500 kroner

Intro

Den kan ikke henge fast på hva som helst, den én meter brede og 58 cm dype porselensvasken. En gipsvegg med et enkelt lag med gips, ville for eksempel bukke under, og vasken ville ende på gulvet. Men er veggen nogenlunde fornuftig bygget, for eksempel av to lag med gips, er det kun et spørsmål om kunnskap, som avgjør om vasken blir hengende der den skal. På dette badet, hvor vi selv bygger en lettvegg, kan vi lage den ultimate løsningen: et stålstativ bygget inn i veggen. Det er samme systemet som du kan bruke til et veggfestet toalett, og det holder garantert til både vask og toalett. Har du allerede en vegg, som kun er litt sterkere enn et lag med gips, kan du også få tunge møbler til å sitte fast.

Til sist i artikkelen viser vi deg tre andre måter du kan bygge en skillevegg på for å sikre deg at den bærer en vask, en flatskjerm, eller noe annet tungt. Og husk at hvis det kun handler om en flatskjerm, behøver du jo ikke å bygge opp en hel vegg, med plater bak gipsen. Det klarer seg å montere en finérplate, eller en annen plate der TV-en skal henge, og så skru platen fast til gipsen. På platen henger TV-en trygt og godt.

Mer solid blir det ikke. Vi bygger et stålstativ til håndvasken inn i skilleveggen. Her sitter vasken fast med solide gjengestenger. Det holder mer enn nok i alle år.

Veiledning

Den kan ikke henge fast på hva som helst, den én meter brede og 58 cm dype porselensvasken. En gipsvegg med et enkelt lag med gips, ville for eksempel bukke under, og vasken ville ende på gulvet. Men er veggen nogenlunde fornuftig bygget, for eksempel av to lag med gips, er det kun et spørsmål om kunnskap, som avgjør om vasken blir hengende der den skal.

På dette badet, hvor vi selv bygger en lettvegg, kan vi lage den ultimate løsningen: et stålstativ bygget inn i veggen. Det er samme systemet som du kan bruke til et veggfestet toalett, og det holder garantert til både vask og toalett.

Har du allerede en vegg, som kun er litt sterkere enn et lag med gips, kan du også få tunge møbler til å sitte fast. Til sist i artikkelen viser vi deg tre andre måter du kan bygge en skillevegg på for å sikre deg at den bærer en vask, en flatskjerm, eller noe annet tungt.

Og husk at hvis det kun handler om en flatskjerm, behøver du jo ikke å bygge opp en hel vegg, med plater bak gipsen. Det klarer seg å montere en finérplate, eller en annen plate der TV-en skal henge, og så skru platen fast til gipsen. På platen henger TV-en trygt og godt.

Bygg en sterk vegg

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Prosjektet skiller seg ikke mye fra oppbyggingen av en helt vanlig skillevegg bygget av stålstendere.

Det eneste uvanlige er at vi bygger inn to stålstativ i veggen, slik at vi trygt kan henge opp en bred tung porselensvask.

Ettersom vår vask er én meter bred får vi bruk for to stativ. Det gir et par ekstra utfordringer, som ikke nødvendigvis beskrives i monteringsveiledningen: De skal skrus sammen med stålsten-derne, og rekkefølgen er viktig. Ellers blir det vanskelig å få satt opp stativ nummer to, ettersom de loddrette stenderne står rygg mot rygg.

1

Les bruksanvisningen grundig, før du starter, slik at du er inne i alle justeringsmuligheter, o.a. Her er topp- og bunnsviller montert, klart for stativet.

2

Sørg for å lage plass til avløpet. Her setter vi opp to stativ, og sørger for at det er 6 cm fra det ene midtbenets ytterside til sentrum av vasken.

3

Klipp til de loddrette stenderne med en platesaks, så de passer i høyden og kan festes til topp- og bunnsvillen.

4

Skru først stender C på stativ 2, sett det opp, og skru dernest stender D fast til stativet. Rekkefølgen er viktig, fordi du ellers ikke kan skru skruene inn i stender C, som står rygg mot rygg med stender B.

5

De loddrette stenderne festes i topp og bunn med en fiksertang. Med de medfølgende skruene fester du stativet, så det står i kant med stenderen.
TIPS: Klipp kanten av stålet der avløpet skal inn i veggen.

6

Still inn høyden på bæringene der de skal holde vasken (de vannrette gjengestengene), så den ferdige høyden på vaskens overkant blir 85-95 cm, avhengig av høyden på dem som skal bruke vasken.

7

Plasser gjengestengene så de passer til hullene i vasken, og slik at midten av vasken er midt mellom de to stativene. Dermed passer avløpet fra vasken mellom stålstenderne i veggen.

8

Prøveplasser vasken, så du er sikker på at høyde og øvrig plassering passer. Det kan være greit å være to om dette.

Sett opp vasken

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Før du kan sette opp vasken, må du selvsagt lage ferdig veggen din. Enten med våtromsgips, eller våtromssikret gips, som sparkles, tapetseres og males.

Deretter kan du løfte vasken opp på gjengestengene og skru den fast med skiver og muttere. Sørg for å bruke store gode skiver, så det ikke er mutteren alene som holder hele vekten av vasken.

Skru til, men ikke hardere enn at vasken tåler trykket.

Avslutt med å fuge med en våtroms-silikon mellom vask og vegg, både på oversiden og langs sidene på vasken.

1

Skru vasken godt fast på de fire gjengestengene, og legg en smal hvit silikonfuge mellom vask og vegg.

Materialer

Stålprofiler:

 • Toppsviller
 • Bunnsviller
 • Stendere

Stativ til innbygging i vegg:

 • To (Geberit) håndvaskelementer

Dessuten:

 • Bolter og skruer til montering
 • Håndvask (her fra Duravit)

Spesialverktøy

 • Fiksertang
 • Platesaks

Tidsforbruk

Regn med å bruke et par timer, utover tiden det tar å bygge veggen.

Pris

Cirka 2500 kroner for stativene.

Vanskelighetsgrad

Er du først i gang med å bygge en skillevegg, med stålstendere, er stativet enkelt å tilpasse veggen.

Tegning

Tre skillevegger som også kan bære

Når du skal bygge en skillevegg, og gjerne vil ha noe tungt til å henge på den, kan du også gjøre som vist på tegningene her. Alle de tre metodene kan bære ganske tunge ting.

1

Med et treskjelett er det enkelt å sette inn et ekstra spikerslag.

Logg inn kjøp tilgang

2

Med et stålskjelett skal det klippes litt, men ellers er det enkelt.

Logg inn kjøp tilgang

3

En treplate som er skrudd fast bak gipsplatene, kan fint bære for eksempel en flatskjerm.

Logg inn kjøp tilgang

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Slik henger du opp en tung håndvask
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake