Intro
Veiledning
01
Sokkelen
5
Trinn
Badekaret skal stå på en sokkel. Den plasseres så badekaret får et lite fall fra veggen, slik at vannet renner vekk fra overflatene til karet.
Sokkelen skal limes fast til gulvet, og du må våtromssikre rundt kantene. Dette skal du også gjøre selv om badekaret settes opp i et eksisterende bad.
Her skal sokkelen også skjæres til litt ved avløpet og i bunnen, slik at det blir fri passasje for vann mellom de tverrgående lamellene. Dette gjør du med en håndsag. Bruk en gammel sag, den kan ikke brukes til å sage i tre igjen senere.
Sett sokkelen på plass. I lengderetningen skal den være i vater. På kortsiden skal den ha et minimalt fall på ca 1 cm mot forkanten. Sjekk med vateret.
Lag et spor i sokkelen til en såkalt sladrehank. Den gjør at vann som evt. trenger ut ikke havner under sokkelen, men ledes vekk. Lag også spor nederst i de tverrgående lamellene, slik at det er fri passasje for vannet mot “sladrehanken”.
Lim fast sokkelen når den har riktig plassering. Vi klosser den opp med små plastklosser, til plasseringen er riktig. Husk å støvsuge underlaget, slik at det er rent før limet smøres på.
Tett godt igjen med våtroms-membran bak sokkelen og inne i den. Du skal ikke spare på membranen, men faktisk lage et tett kar under det egentlige badekaret.
02
Badekaret
6
Trinn
Når sokkelen er på plass, kan du sette opp badekaret. Det løftes på sokkelen, som er klosset opp slik at karet får et lite fall ut mot rommet. På langsiden skal badekaret stå vannrett. Det limes fast, både til sokkelen og veggen.
I enden av badekaret skal det i dette tilfellet settes opp en vegg av en våtrom-splate, ettersom det skal være et dusjhjørne der. Denne veggen skal også limes fast. Når den står solid, settes det opp armeringsbånd ved alle skjøtene. Etterpå skal de smøres med våtroms-membran, slik at du forsikrer deg om at det blir helt tett overalt.
Løft badekaret på plass på sokkelen, som du først har smurt med lim. Kontroller at det står helt vannrett på langsidene, og at det har et lite fall på kortsiden - ut mot rommet.
Her skal det monteres en vegg på enden av badekaret før vi kan gå i gang med flisarbeidet. Den limes fast på enden av badekaret og veggen. Sjekk at veggen står loddrett, og fest den med en skrue eller teip natten over, til limet er tørt.
Hullene på fronten av badekaret dekkes med en plate som følger med badekaret. Her skal ikke badekaret stå fritt, men plasseres mot veggen. Det gjør at hullene til rør og armatur i karet ikke brukes.
Sett opp armeringsbånd langs alle kanter, slik at skjøtene blir tette. Det er viktig at alt bak flisene er vanntett, slik at vannet ikke kan trenge inn hvis en fuge etter hvert skulle miste grepet.
Lag forsterkninger til hjørnene av armeringsbåndet. Skjær ca 20 cm av rullen, og lag et hakk som vist på bildet. Det er smart å lage en prøveskjøt før du fjerner beskyttelsespapiret.
03
Flisene
8
Trinn
Nå skal du i gang med flisarbeidet. Her har vi valgt store, hardtbrente fliser. Det krever en skikkelig flisskjærer.
Vi bruker samme flis i både badekaret og på veggene. Da blir det penest hvis fugene flukter. Det lønner seg i det hele tatt å være veldig nøye under arbeidet, og tenke godt gjennom hva du skal gjøre før du begynner. Et karbad er ren hygge. Da vil det være ergerlig å ligge i badekaret og irritere deg over dårlig utførte eller lite gjennomtenkte løsninger.
Når du skal flislegge badekaret, er det smart å begynne utvendig og fortsette inne i karet, før du avslutter på kantene.
Tegn opp til flisene på badekaret. Begynn med å tegne en vannrett strek der overkanten til den nederste flisrekken skal være, slik at du kommer godt i gang.
Skjær til flisene. Underkanten på de nederste flisene skal flukte med gulvet. Det er sjelden helt rett, så du må måle opp og skjære dem til. Her bruker vi en våtskjærer med diamantblad.
Smør flislim på badekaret, og sett opp flisene. Bland limet etter anvisningen på pakken, og smør det på med en 8-10 mm tannsparkel, slik at det blir fordelt. Flisene settes på en fugesnor og trykkes lett på plass i limet.
Sett opp de øverste flisene på karet. Når badekaret er i vater, og fugen mellom første og annen rekke også er i vater, går det raskt å sette opp flisene.
Så skal det måles opp til flisene i karet. Fugene i karet skal flukte med fugene på utsiden. Mål opp så det passer.
VIKTIG! Flisene i bunnen skal ha fall mot avløpet. Sjekk med vateret.
Sett fast flisene i bunnen når du har skåret dem til og sjekket at de passer. Trekk flislim på hele bunnen, og legg flisene. Press dem ned i limet, slik at de skråner litt ned mot avløpet. På forhånd er det laget et lite fall i selve formen.
Sett fast flisene i sidene. Mål opp, skjær til, og press dem fast i limet. Bruk avstandsklosser mellom flisene, slik at du forsikrer deg om at fugene blir jevne. Det er lettere å bruke små plastklosser enn fugesnor innvendig i badekaret.
04
Fugingen
2
Trinn
Det er fugingen som gir den siste finishen. Men vent et par dager, til limet har herdet. Da sitter flisene trygt og godt.
Her bruker vi en fugemasse som kan fange de fleste av de bevegelsene som oppstår når badekaret en gang i blant varmes opp til høye temperaturer.
Fugemassen trekkes på med en gummisparkel eller et gummibrett, diagonalt på fugen. Fortsett å trekke på fugemasse til fugene er fylt helt opp.
Materialer
• Badekar, sokkel og våtromsplater
• Vegg av våtromsplater
• Lim til våtromsplatene
• Fliser, 45 x 45 cm
• Våtromsmembran
• Armeringsbånd
• Flislim
• Flisfugemasse
Dessuten:
• Fugesnor og fugebrikker, 4 mm
• Små plastklosser
Spesialverktøy
• Våtskjærer med diamantskive
Tidsforbruk
En drøy ukes tid. Det tar tid å utføre et flott flisarbeid.
Pris
Cirka 23 500 kroner (20 000 til badekar og 3500 til fliser o.a.)
Vanskelighetsgrad
Du kan gjøre dette prosjektet litt lettere, hvis du velger mindre fliser. De vipper ikke hvis det er ujevnheter, som store fliser lettere gjør.