Null hull på baderommet

Det kan være vanskelig å bore penehull i fliser, og du risikerer dessutenå bore hull i våtromssikringen.Den gode nyheten er at det slett ikkeer nødvendig lenger. Bare se her.

Intro

Hull i veggene har vært den direkte årsaken til fuktskader på veldig mange bad. Årsaken er at det er vanskelig å unngå å lage hull i den bakenforliggende våtromssikringen. Og det er nå engang ikke så enkelt å sette opp kroker og håndkleknagger uten å skru... Eller mer riktig: Slik har det vært tidligere.

Nye limtyper har nemlig gjort det mulig å lime stort sett alt opp på veggene og fast til gulvet - med et sterkt og holdbart resultat. Her viser vi deg hvordan du kan lime fast klosettet i stedet for å skru, og hvordan ulike kroker og beslag kan festes på veggene.

Det er nesten ingen grenser, siden noen limtyper kan løfte helt opp til 300 kg. Derfor skulle det i prinsippet også la seg gjøre å lime opp en håndvask. Når vi likevel velger ikke å vise dette, skyldes dette at trekkraften på fliser og pussen bak vil bli for stor. Ingen kjede er som kjent sterkere enn det svakeste leddet. Det hjelper jo ikke om limet holder, dersom alle flisene ramler ned.

De tingene vi limer fast her, de holder garantert. Og aller best: Du slipper stygge hull i veggen den dagen du bestemmer deg for å flytte på et par kroker.

Vifte kan monteres på badet uten å skru i en eneste skrue.

Et fastlimt klosett er like stabilt som et som er skrudd fast. Og limfugen tetter for smuss og vann i skjøten mot gulvet.

Du kan faktisk trekke rør på badet uten å bore og skru. Denne rørholderen her er limt fast med teip.

En krok og en spesialteip er alt som skal til for å få håndklærne opp på veggen uten å grise eller støve.

Et supersterkt lim kan også brukes til kroker - og mye, mye mer.

En toalettrullholder monteres lynraskt på badet med en klump epoksy.

Veiledning

01
Viften kan festes uten skruer 1 Trinn

Du må lage hull i veggen til viften, men det er ingen grunn til å bore flere hull for å feste den. Den kan du like gjerne lime fast med våtromssilikon. Bare husk at du må rense veggen nøye først. Dette er viktig for at silikonen skal ha noe å hefte på. Det vil si et rensemiddel som ikke inneholder olje.

1

Elektrikeren skal trekke ledningene og koble dem til viften. Men så kan du ta over og legge en remse av silikon langs kanten av hullet. Trykk viften godt fast, og hold den på plass med maskeringsteip til silikonen er tørr.Den viste modellen består av en ring som festes på veggen og fungerer som feste for selve motoren.

02
Lim fast klosettet til gulvet - det holder! 6 Trinn

Selv om klosettet er laget med hull til skruer, behøver du ikke å bruke dem. Alle som har prøvd å bore i et baderomsgulv, vet hvor vrient det er å bore hullene slik at de sitter presist og i riktig vinkel. Det er like ti enkelt - ja faktisk enklere - å lime fast klosettet. Og det er i alle fall ingen risiko for å komme i skade for å bore ned i gulvvarmen eller lage hull i membranen i gulvet.

Det er en god idé å være to om å flytte rundt på klosettet, slik at det blir enklere å flytte klosettet uten å slå i stykker noe.

1

Start med å plassere klosettet der det skal stå. Mål ut fra veggen, og rett inn etter flisene i gulvet og på veggen, sånn at det blir stående jevnt.

2

Sett maskeringsteip hele veien rundt. På gulvet skal teipen sitte noen millimeter fra bunnen av klosettet, og på klosettet skal den sitte noen millimeter fra gulvet.

3

Løft bort klosettet. Nå skal det limes rett innenfor teipen. Men først må du forsikre deg om at gulvet er helt rent og avfettet, slik at limet kan holde.

4

Legg en bred limremse innenfor teipen. Vi bruker grå våtromssilikon siden den passer til flisene, og eventuell mugg er vanskelig å se på en grå fuge.

5

Still klosettet på plass, og legg mer silikon i fugen. Fukt en finger med oppvaskmiddel, og glatt fugen. Eller bruke en fugepinne av tre eller plast.

6

Dra av teipen med det samme, og la fugen tørke etter produsentens anvisninger før du tar i bruk klosettet. Til slutt limer du plastpropper i hullene på klosettet.

03
Fest vannrørene til veggen med teip 7 Trinn

Skal det trekkes (nye) rør på badet eller vaskerommet, er det en opplagt mulighet å teipe fast rørholderne i stedet for å bore og skru. Her bruker vi en svært sterk teip fra 3M (Super Strong VHB), som er beregnet til utendørs bruk. Men som altså fungerer helt utmerket også i våtrom. Rørholderne er ikke lagd for det, men vi fyller dem med kjemisk metall, og da holder de fint.

1

Start med å bore små hull i rørholderen. Da får sparkelmassen som vi skal fylle holderen med litt senere, noe å holde fast i fra innsiden. Dermed løsner den ikke.

2

Her ser vi den komplette rørholderen. Det er tydelig at det ikke er så stor flate å lime på ved den hvite knappen, og derfor fyller vi holderen med sparkelmasse.

3

Sett teip rundt rørholderen før du rører opp sparkelmassen. Da slipper du klatter og ujevnheter som kan være vanskelige å få bort senere.

4

Bland opp tokomponent kjemisk metall, for det holder best. Når sparkelmassen er blandet, har du noen minutter på deg til å fylle den i rørholderen.

5

Fyll opp holderen med kjemisk metall, og sørg for å presse det godt ned slik at det trenger ut i de små hullene du har boret. Slip overflaten rett når massen har herdet.

6

Klipp en bit av*3M teipen, og flern beskyttelsespapiret fra den ene siden. Klem teipen godt fast, sånn at det ikke er igjen luftbobler. Klipp til teipen etter holderen.

7

Merk opp hvor rørholderne skal sitte, og husk at veggen skal være rengjort før du limer på rørholderne. Bruk rense væske uten olje, ellers holder ikke teipen.

04
Ingen skruer til krokene 4 Trinn

Håndklær og badekåper kan enkelt komme opp på veggen, uten at krokene behøver å bores fast. Denne modellen fra 3M fungerer ved hjelp av en dobbeltsidig teip, som både er svært sterk og nokså enkel å fjerne igen.

1

Først må du rense veggen der kroken skal sitte. Bruk et rensemiddel uten olje eller annet fettstoff. Ellers faller kroken ned igen.

2

Monter nå den dobbeltsidige teipen etter bruksanvisningen. Teipen skal sitte på en plastskive, som kan flyttes opp og ned på baksiden av kroken.

3

Press kroken fast under hardt trykk noen sekunder, slik at den sitter skikkelig. Husk å fjerne dekkpapiret fra teipen først.

4

Angrer du plasseringen, kan kroken fjernes igen. Bare dra den oppover, slik at plastskiven og teipen blir igjen på veggen. Teipen er lett å dra av etterpå.

05
Supersterk spesiallim holder på det meste 4 Trinn

Dette produktet heter Nie Wieder Bohren, som jo passer veldig godt til vårt prosjekt. Her snakker vi om et spesiallim som kan bære opp til 300 kg, så den kan faktisk brukes til håndtak i til badekaret. Vi nøyer oss med å montere en krok til håndklær, men fremgangsmåten er den samme. En plate settes opp med teip, lim fylles inn mellom plate og vegg, limet herder, og kroken skrus på platen. Dette kan nok ikke gjøres særlig mye lettere - eller sterkere.

1

Fjern dekkpapiret på baksiden. Teipen som sitter her, skal holde kroken på plass mens du limer. Den skal ikke bære noe.

2

Stikk hull på limtuben, og press den inn i det store hullet på platen, som du først har festet på veggen. Klem lim ut av tuben.

3

Når det er fylt opp bak platen, kommer det lim ut av det lille hullet øverst. La limet tørke før du skrur kroken fast på platen.

4

Når limet er herdet, kan du skru fast kroken på platen. Og så er den klar til bruk.

06
Epoksy limer nesten alt 6 Trinn

I stedet for å bruke spesielle limtyper eller teip kan du bruke en epoxy lim som kjøpes i stenger, og som har konsistens som modellvoks. Den fyller ut og limer på nesten alt - og så fås den i både grå og hvit.

1

Mål ut, og sett teip på veggen der holderen eller kroken din skal henge. Husk nøye avfetting før du limer.

2

Skjær en bit epoksy av stangen med en hobbykniv. Start med en mindre bit, og tilfør mer om nødvendig.

3

Nå skal den tofargede massen eltes. Herdingen starter først når de to typene epoksymasse eltes inn i hverandre.

4

Trykk epoksyen fast i ophængsbeslaget. Pass på at du vender den rette siden inn mot veggen før resten kan settes på.

5

Trykk fast beslaget på veggen, og juster slik at det sitter helt rett. En liten skjevhet nå, blir stor når toalettrullen henger der.

6

La epoksyen herde i opptil 48 timer før holderen skrus på. Da sitter den urokkelig.

07
Slik får du tingene av igjen 3 Trinn

Hva om kroken skulle bli ødelagt, eller du finner et annet sted å henge den? Da blir du nok glad for at det ikke er noen hull som du må forsøke å skjule etterpå.

Med litt varme og en tang, får du raskt limmassen til å slippe. Dermed kan du enkelt rense bort det siste med en skrape og litt sprit.

1

Ta en varmepistol, og varm forsiktig beslaget og limet som ligger bak.

2

Vri kroken eller beslaget av med en vannpumpetang. Beskytt flisene med en pappbit - og ikke dra utover.

3

Fjern de siste restene av lim eller epoksy med en barberbladsskrape og en spritklut. Alle spor blir borte.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bad