Nytt bad fra A til Å

Nøler du med å gi deg i kast med en fornyelse av badet? Her har vi samlet det viktigste du må kunne, de beste tipsene og de riktige teknikkene. Dermed blir du godt forberedt før du setter i gang.

Badet består av dyre kvadratmeter, men det trengerer ikke å koste en formue – ikke hvis du kan gjøre det meste arbeidet selv.

Våtromssikring, etablering av fall og montering av toalett – det høres kanskje komplisert og omfattende ut, men det er det faktisk ikke. Særlig ikke hvis du har lagt en plan for arbeidet, og hvis du vet hva du vil ha på badet ditt.

Lag en liste med krav og behov

Du kan bygge eller renovere et bad på mange måter, og med utallige varianter av materialer.

Derfor skal du først finne ut hvilke behov du og familien din har, slik at dere kan utnytte plassen på badet best mulig.

Når du har fått kontroll på behov og ønsker, er det enklere å legge en plan – og med en god plan blir det enklere å bygge et perfekt bad.

Bad fra A til Å

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du kan gi deg i kast med arbeidet med oppussing av badet, på en måte der alle kan henge med.

Du kan lese mye mer om:

1. Regler

Sett deg inn i reglene.

Hvis du vil være sikker på at eventuelle skader på et våtrom skal dekkes av garantier fra leverandører eller forsikringsselskapet ditt, skal alt arbeid på våtrom utføres i henhold til gjeldende regler.

Det betyr ikke at du ikke kan gjøre ting selv, for det er nemlig mye du ikke må ha fagfolk til. Men enkelte ting MÅ utføres av fagfolk, mens andre ting absolutt BØR utføres av fagfolk.

Velger du å gjøre ting selv, anbefaler vi deg å dokumentere arbeidet godt, med både beskrivelser og bilder. Da kan du forsvare arbeidet ved en eventuell garanti- eller forsikringssak.

Dette MÅ fagfolk gjøre

  • All endring og etablering av faste elektriske installasjoner skal utføres av en elektriker.

Dette BØR fagfolk gjøre

  • Alle endringer i vann- og avløpsinstallasjoner bør utføres av en rørlegger.
  • Korrekt våtromssikring bør utføres av håndverker med våtromssertifikat.
  • Riktig fall på gulvet bør etableres av håndverker med våtromssertifikat.

2. Toalett

Så enkelt er det å montere et gulvtoalett.

Et vegghengt toalett er flott, men det skal monteres på en ramme. Det er dyrt og komplisert.

På gulvet eller på veggen?

Overordnet finnes det to typer toaletter å velge mellom - det vegghengte og det gulvmonterte. Det vegghengte er enklere å gjøre rent rundt, men det er dyrere og vanskeligere å montere. Her montere vi et gulvtoalett som koster 1090 kroner.

Husk at du må stenge vannet til toalettet før du løsner det. Det er nok å stenge kranen ved siden av selve toalettet.

Toalettet limes fast

Det er lettere å lime fast et nytt toalett enn det er å skru det fast til gulvet. Når det gamle toalettet er fjernet, og gulvet er grundig rengjort, kan det nye monteres.

Toalettet limes fast med et monteringslim, som skal få lov å herde i et par døgn.

1.

Sett på tilkoblingsmuffen på avløpsrøret. Tre toalettet på plass på muffen, men ikke lim det fast enda.

2.

Sett maskeringsteip rundt foten til toalettet, for å markere nøyaktig hvor det skal stå.

3.

Sjekk at toalettet er i vater. Rett opp med plastklosser, og sjekk etter med et vater.

4.

Lim fast klossene. Merk opp på teipen hvor klossene skal ligge, fjern toalettet og lim fast klossene til gulvet.

5.

Legg montasjelim på gulvet. Påfør det langs kanten av maskeringsteipen. Legg heller på litt for mye enn litt for lite.

6.

Plasser toalettet i limet. Press det godt ned, slik at limet kommer inn overalt. Overskytende lim fjernes, og fugen glattes.

7.

Vannet kobles til. Etter at vannet er koblet til, åpner du kranen så sisternen kan fylles opp med vann.

3. Våtrom

Lær kravene i våtromsnormen – det lønner seg.

Har du kontroll på hva som er våtsoner?

Det er forskjell på hvor omfattende våtromssikrin­ gen skal være i de forskjellige sonene på badet. I dusjnisjen og ved badekaret skal veggene dekkes av våtromsmembran helt opp til himlingen og én meter til hver side. I hele badet skal gulvet og de nederste 5 cm av veggen våtromssikres. Er gulv­ arealet under 4 m², er hele rommet våtsone. Da skal alle vegger våtromssikres.

Pass på å kjøpe membran og armeringsfilt fra samme serie og samme merke. Da er du trygg på at produktene fungerer godt sammen.

Skjøtene armeres

Alle skjøter i våtsonene skal armeres. Skjøtene er spesielt sårbare og utsatte for vann­ inntrengning. Det gjelder ved både hjørner og mot gulv.

Skjøtene armeres med strimler av armeringsfilt. Den presses inn i vå­ tromsmembranen, som nesten fungerer som lim.

1.

Stryk på et strøk membran - her i et hjørne i dusjen. Det skal brukes et tykt lag.

2.

Armeringsfilten trykkes fast i membranen. Filten er fra samme serie som våtromsmembra-nen, her fra Lip.

3.

Filten dekkes med membran. Du kan kjøpe armeringsstrimler som passer til hjørnene. Ellers må du skjære til filten selv.

4.

Filten glattes. Bruk en tørr pensel til å glatte ut folder og luftblærer i filten. Stryk deretter på enda et lag membran.

4. Fliser

Slik setter du opp fliser på veggene.

Velg riktige veggfliser

Du kommer til å bruke en del tid på å rengjøre fliser, særlig hvis du bor på et sted med mye kalk i vannet. Når du skal velge fliser, skal du blant annet bestemme deg for om du vil ha mørke eller lyse vegger. Mange foretrekker mørke fliser og mener de er penere, men det er også lettere å se når de er skitne. Lyse, keramiske fliser er de mest rengjøringsvennlige..

Første rekke er viktig

Det er viktig at du kommer godt i gang når du setter opp fliser. Det betyr at du skal gjøre deg ekstra flid med den første rekken, fordi det er den du bygger videre fra. For å få det til å passe med fallet langs gulvet, plasserer vi en flis med 4 mm fugeavstand ned til gulvet på gulvets laveste sted, og streker opp en vannrett linje på veggen etter overkanten på den.

1.

Planlegg første rekke. Vi setter en flis på en 4 mm avstandskloss på det laveste stedet på gulvet, og lager en vannrett strek fra overkanten på flisen.

2.

Skjær til alle fliser. Med den vannrette streken som utgangspunkt, skjærer vi til alle flisene i nederste rekke slik at de også har plass til en 4 mm fuge i overgangen mot gulvet.

3.

Lim opp flisene. Trekk flislim på veggen i et stykke på cirka en halv meter. Flisene settes nøyaktig i vater med hjelp av små avstandsklosser.

4.

Strek opp en ny linje. Der den fjerde flisrekken slutter, lager vi enda en vannrett strek. Det gir oss noe å styre etter.

5.

Hold avstand. Vi bruker en 4 mm fugesnor. Den er enkel å sette fast og fjerne igjen.

6.

Fugene fylles. Trekk på fugemørtel med et fugebrett ett døgn etter at alle flisene er limt fast. Trekk diagonalt på flisene, og fyll alle fuger godt.

5. Gulvet

Lag riktig fall på gulvet i en dusjnisje.

Fallet i dusjnisjen er viktig

I dusjnisjen skal det være 1 cm fall per 50 centimeter i en radius på 30 cm fra sluket og 80 cm fra dusjhodet. Dette er viktig, for her er vannpåvirkningen stor, og kan ikke vannet renne vekk, vil det kunne føre til fuktskader. Gulvkonstruksjonen skal selvfølgelig også være helt vanntett før du legger fliser.

Gulvsluk i den ene siden av dusjen

I dette badet er det et gulvsluk langs den ene veggen i dusjen. Det betyr at det er enklere å lage riktig fall i dusjnisjen, ettersom gulvet bare skal falle til én retning. Her vil gulvet i dusjnisjen i tillegg bli senket i forhold til resten av gulvet.

Vi bruker et vater for å kontrollere at gulvet får riktig fall. Avstandsklos-ser limes på som markører når vi retter opp gulvet med sparkelmasse.

1.

Legg klosser på gulvet, og bruk vateret Legg klosser på gulvet, og bruk vateret til å sikre at klossene får riktig fall mot gulvsluket.

2.

Vi limer avstandsklossene på gulvet i den høyden vi ønsker gulvsparkelmassen skal gå til.

3.

Listen markerer kanten på gulvet i dusjnisjen. Det skal være en oppkant mellom dusjen og resten av rommet, slik at vann ikke renner ut.

4.

Sparkelmassen helles på og glattes ut med et gummibrett. Massen trekkes ut til den er i nivå med avstandsklossene.

5.

Gulvet bygges opp med jevnt fall mot sluket. Pass på ikke å helle på for mye sparkelmasse om gangen.

6.

Flisene legges. Når sparkelmassen er herdet og rommet er våtromssikret, kan vi legge fliser på gulvet.

6. Håndvask

En bordmontert håndvask er både pen og smart.

Her er det montert to håndvasker på badet.

Er én håndvask nok hjemme hos dere?

Kampen om plassen ved håndvasken og speilet om morgenen, er kjent for mange. Noen skal pusse tenner, andre vaske hender, andre igjen skal sminke seg.

Hvis dere er en stor familie, kan det kanskje være smart å ha mer enn én håndvask på badet. Det krever selvfølgelig mer plass og et større møbel å sette vaskene på, men den ekstra kapasiteten er verdt besværet.

Monter og koble til vasken

Denne vasken skal monteres på en plate, som utgjør toppen av et baderomsskap.

Her monterer vi en rund vask, og vi velger å sette den fast med silikon. Det er enklere enn å skru den fast.

1.

Plasser vasken. Finn ut hvilken plassering som passer best på møbelet ditt.

2.

Tegn opp til vasken. Mål opp til hullet til vann- og avløpsrør. Vi tegner opp med en hvit blyant på den mørke benkeplaten.

3.

Sag ut hullet. Bor først et hull i platen, for å kunne komme til med sagbladet på stikksagen.

4.

Sett vasken over hullet. Tegn opp plasseringen, fjern vasken igjen og monter blandebatteriet. Legg silikon der vasken skal limes fast.

5.

Skru på avløpsrørene. Sørg for at O-ringer og gummipakninger sitter riktig. Spenn med fingrene, ikke med verktøy.

6.

Sjekk at alt virker som det skal, og at alle koblinger er tette. Hvis silikonen ikke er tørr, kan du finjustere plasseringen.

7. Ventilasjon og lys

Her får du bruk for hjelp fra fagfolk.

Kontroll på lys og ventilasjon

Fliser, toalett og håndvask er selvfølgelig ikke alt. Badet skal ha godt lys, og fuktig luft skal kunne ventileres effektiv vekk. Alt som har med elektrisk arbeid å gjøre, er ikke gjør det selv-arbeid. Men snakker du med elektrikeren, kan du kanskje bli enige om en arbeidsde-lig så du for eksempel kan bore hull og klargjøre andre ting.

Ventilasjon og lys

Moderne vifter er smarte!

I gamle dager var en baderomsvifte en støyende propell, som gjorde det uutholdelig å være på badet. Moderne vifter er derimot intelligente og støysvake, samtidig som de flytter mye mer luft enn gamle vifter. Flere modeller overvåker selv fuktnivået i rommet og tilpasser viftehastigheten til fuktnivået er på ønsket nivå. Det finnes også vifter som styres av bevegelser i rom rommet. met. Det betyr at de starter først når det kommer noen inn på badet.

Strenge regler for lys

Strøm og vann er en farlig kombinasjon. Derfor er det også strenge regler for hvilke lamper du kan sette opp på badet. Det er viktig at det bare brukes lamper som er vanntette (merket IPX4) og beregnet til bruk i våtrom hvis du skal ha nye lamper på badet.

Spotter gir godt lys

Lys fra innbyggingsspotter er den mest populære løsningen for belysning på bad i dag - med god grunn. Spotlys gir et godt og behagelig lys, og det er enkelt å få mer lys ved å montere flere spotter. De fungerer godt i både dusjnisjen og i resten av badet. Innbyggingsspotter er en del av den faste elektriske installasjonen i huset, og skal derfor monteres av en elektriker.

Det er en god idé å sørge for en eller annen form for lys rundt speilet. Det kan for eksempel være i form av et speil med innebygget lys, eller en lampe som monteres på veggen og kan dreies.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad