Smart oppbygging av badet

Med lette skumplater blir arbeidet med gulv og vegger på badet helt enkelt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
20.000 kroner

Intro

Det finnes mange gode løsninger når gulv og vegger i et bad skal kles. Mange av dem er enkle å bruke, f.eks. gulvgipsplater og våtromsgipsplater, men disse platene veier ganske mye. Selv om gipsplater er enkle å håndtere, er de altså forholdsvis tunge.

Derfor er det ikke alltid like greit å håndtere dem alene. Her gjør vi det lettere for oss selv med plater av hardt skum (ekstrudert polystyrol). Platene vi bruker er fra Wedi, men det finnes tilsvarende fra andre leverandører. Men før du handler skal du forsikre deg om at platene er godkjent for bruk i våtrom.

Eneste ulempe er prisen: De 50 mm tykke platene koster ca 600 kroner stykket i den størrelsen vi har brukt: 60 x 250 cm.

Du kan bruke dem til nesten alt: Gulv, vegger, møbler - ja, du kan til og med bygge deg et badekar av dem, hvis du har lyst til det. Under arbeidet vil du glede deg over at de er mye enklere å håndtere og tilpasse enn de platene du tradisjonelt ville brukt: gips, fibergips, siporex eller tre.

Skumplatene er overflatebehandlet med glassfibernett og en kunststofforedlet mørtel, som gjør platene harde. Det betyr også at de ødelegger tennene på håndsagen, selv om de er enkle å sage i.

Du kan bygge utenpå både stål- og treskjelett; du må bare kjøpe skruer som passer til underlaget. Skruene har store skiver, slik at de ikke skrus gjennom platene.

Her bruker vi våtromsplatene til alt: gulv med varme, vegger og til og med lysåpnin-gen i vinduet. Da unngår vi å kombinere forskjellige materialer, som vil utvide seg og trekke seg sammen på forskjellig vis.

Veiledning

01
Tilskjæring 4 Trinn

sn av de billigste i et byggvarehus. Sagen vil nemlig aldri bli god til å sage i tre igjen.

Den enkle tilpassingen er en stor fordel under arbeidet, fordi stort sett alle hindringer kan omgås bare ved å snitte eller sage litt i platene.

Begynn med en prøveopplegging av gulvet, og tilpass deretter alle platene.

1

Lag en prøveopplegging. Det er stor sannsynlighet for at du skal tilpasse noen plater underveis - og dette er som kjent enklere før de er limt fast til gulvet.

2

Skjær til platene langs veggen. Ofte ligger det litt betong inn mot veggen, slik at platene ikke kan komme helt inn til kanten. Ved å skjære til alle platene litt, løser du problemet enkelt.

3

Sag til platene med en håndsag når du har prøvelagt og tegnet opp alle snittene. En lettere slitt sag er fin til formålet, så spar den beste sagen.

4

Lag hull til rørgjennomføringer. Det er lett å tilpasse platene. Er det topper i gulvet, kan du også bare fjerne litt av baksiden på platen. Da ligger den plant.

02
Dusjgulv 5 Trinn

Vi legger plater på gulvet for at vi skal kunne legge varmeslanger enkelt. Det er lettere i platene enn i betonggulvet.

Gulvplatene skal limes til gulvet med et godt flislim. De fleste gode flislim egner seg til denne oppgaven.

Gulvet i dusjen skal ha fall mot avløpet. I stedet for å legge fallet i betonggulvet, kjøper vi et spesielt gulvelement med innebygget fall. Det er litt dyrere enn de vanlige platene, men mye enklere å arbeide med.

Gulvelementet er den første platen som limes fast. Den tegner vi en strek rundt, slik at vi kjenner plasseringen.

1

Bland opp flislimet. Bruk en baljeblander som her, eller en blandevisp på en kraftig bormaskin. Hele gulvet skal hellimes, så det går med mye lim. Bland som angitt på posen.

2

Tegn en strek rundt gulvplaten i dusjen, før du fjerner den etter prøveleggingen. Platen er et “dusjelement”, med innebygget fall, og skal limes til gulvet som plate nummer én.

3

Legg flislim på gulvet. Begynn i dusjen, der blyantstrekene viser deg dusjelementets plassering.

4

Forbered dusjelementet. På baksiden skal det skrus fast en PVC-muffe med gummipakning i de forborede hullene, slik at det passer til avløpet.

5

Løft på plass dusjelementet. PVC-muffen skal trykkes ned over avløpet. Deretter legger du elementet langs strekene på gulvet (strekene forlenges, så limet ikke dekker dem helt).

03
Gulv 3 Trinn

1

Nå kan du legge de første gulvplatene. Sørg for at limet er trukket ut jevnt på gulvet med en 8-10 mm tannsparkel. Når platen er lagt, trekker du lim på kantene til platen.

2

Legg ut de øvrige platene. Når det er smurt lim på gulv og platekanter, er leggingen helt uproblematisk.

3

Legg siste plate, og forlat rommet. Nå skal limet få lov til å tørke natten over, før du arbeider videre.

04
Vegger 4 Trinn

På veggene bruker vi samme plater, men i en litt tynnere utgave. Veggplatene er 20 mm, mot gulvets 50 mm.

Her har platene den fordelen at de er mye lettere enn f.eks. våtromsgips eller fibergipsplater. Da kan du spare på kreftene, og du kan håndtere platene alene.

Platene skal skrus fast til skjelettet i veggen med spesielle skruer med store skiver. Skruer og skiver kjøpes sammen med platene. I tillegg supplerer du med et par patroner med lim, som også er spesielt for platene. Det er veldig sterkt, og her bruker vi det blant annet i et skjevt hjørne, der platene må skråskjæres, og derfor danner en litt svak skjøt.

1

Skjær til første plate. Platen skal ha samme høyde som rommet, men trekk fra cirka 1 centimeter, slik at den ikke sitter i spenn. Når platen passer, danner den utgangspunkt for de øvrige platene.

2

Skru fast platen. Du skal bruke de skruene med skiver som du kan kjøpe sammen med våtromsplatene.

TIPS: Du kan fint holde platen med en skulder og et kne, inntil den er skrudd fast.

3

Vær oppmerksom i skjeve hjørner. Her er platene skåret i vinkel. Derfor sikrer vi i tillegg med lim på kantene. Limet er veldig sterkt, og sikrer et stabilt hjørne.

4

Vipp veggplaten opp mot rørene. Legg først litt maling på de rørene som skal føres gjennom platene. Når platen reises opp, får du fine markeringer der du skal lage hull før du setter fast platen.

05
Lysåpninger 6 Trinn

Ettersom vi bruker de lett håndterbare platene, kan vi jo like gjerne gå hele veien og bruke dem i lysåpningen til vinduet på badet også.

Nå er vi nede på helt tynne plater på 10 mm. De er tynne, men likevel sterke nok til å løse oppgaven.

De veggplatene som støter mot vinduet er enkle å tilpasse. De setter vi bare opp så de går over vindusåpningen, deretter skjærer vi dem til.

Lysåpningen består av vindusplaten, to loddrette stykker og en topplate. Alle platene limer vi fast med det sterke limet vi kjøpte sammen med platene.

1

Mål opp til veggplatene. La en veggplate stikke utover lysåpningen, hold en vinkel mot karmen, og mål fra vinkelen ut til bakkanten av noten i karmen.

2

Overfør målet til veggplaten. På forsiden av platen avsetter du målet topp og bunn, og forbinder deretter målene med en loddrett strek.

3

Sag ut til vinduet. Når du har boret et hull i platen, kan du stikke inn bladet på stikksagen og sage ut stykket.

4

Tilpass vindusplaten. Du skal måle fra innerkanten av noten til forkanten av veggen i begge sider, før du sager.

5

Legg lim i noten på vinduskarmen og på kanten av veggplaten. Når det er lagt isolasjon, kan du banke platen forsiktig på plass.

6

Sett på de loddrette platene. Igjen måler du fra innsiden av noten til veggen i topp og bunn i begge sider av vinduet. Til slutt limer du topplaten oppå de loddrette stykkene.

06
Gulvvarme 3 Trinn

Vi velger å legge varmeslanger i gulvet. Igjen viser skumplatene sine fordeler. I stedet for å legge sporplater oppå, freser vi spor direkte i platene med en overfres.

Begynn med de rette linjene, som freses med en innbyrdes avstand på 16-18 cm med et 16 mm notfresestål. Sporene skal være et par millimeter dypere enn tykkelsen på alu-pex-slangen.

Buene, der slangene snur, kan du tegne opp med ei bøtte eller noe annet rundt. Med en litt fast hånd, kan du faktisk fint frese buene på frihånd.

Når slangene er lagt, kan du gå videre med våtromssikring og flislegging.

1

Tegn buene etter et spann eller en annen rund gjenstand. Buene skal være myke, slik at du ikke skader slangene når de skal bøyes i form.

2

Fres alle de rette stykkene med en overfres. Styr etter et bord, og fres bare ut til starten på buene.

3

Fres ut buene. Er du stødig på hånden, kan du fint styre fresen i de relativt myke platene. Ellers må du lage deg en mal, som du kan styre etter.

Materialer

Våtromsplater:
• 50 mm plater til gulv
• 20 mm plater til vegg
• 10 mm plater til lysåpning
• Gulvelement med innebygget fall

Hjelpematerialer:
• Limpatroner med spesiallim til platene
• Skruer med skiver

Dessuten:
• Flislim
• Alu-pex-varmeslange

Tidsforbruk

Vi brukte tre dager på våre gulv og vegger. Har du ikke prøvd noe lignende tidligere, så legg til et par dager ekstra.

Pris

Cirka 20 000 kroner her. I tillegg kommer fliser o.a.

Vanskelighetsgrad

Dette er en enkel måte å lage gulv og vegger på, så her kan de fleste henge med.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...