Det er virkelig tilfredsstillende å gå ut i drivhuset og plukke perfekte, solmodne tomater. Men de kommer ikke av seg selv. Hvis du vil ha det optimale ut av et drivhus, skal du sørge for at både drivhuset og plantene er i fin form.
I denne artikkelen finner du 8 tips til drivhuset.
1. Sørg for lufting
Det er selvfølgelig meningen at det skal være varmt i et drivhus. Men under veldig varme sommere kan det bli FOR varmt, så plantene ikke lenger trives. Derfor er det viktig at du kan lufte ut, slik at varmen kan komme ut av drivhuset. Det kan som regel løses med et par vinduer som kan åpnes, men det finnes også vinduer som åpnes automatisk når temperaturen blir for høy.
De fleste drivhusplanter har det best med dagtemperaturer omkring 25 grader og nattetemperaturer omkring 15 grader. Hvis dagtemperaturen kommer over 30 grader, kan plantene bli varmeskadet. Det gjelder både tomater og agurker. Noen ganger kan det ses ved at bladene krøller seg sammen. Andre ganger reagerer plantene ved at veksten stopper opp.
2. Rengjør glasset
Det er viktig at strålene fra sola kan trenge inn uhindret og gi plantene dine nødvendig varme.
Det er lettest å rengjøre glasset på våren, før plantene er vokst opp, men det kan også bli nødvendig i løpet av sesongen.
En børste på en teleskopstang er smart til vinduene i taket.
Det er ingen grunn til å bruke penger på dyrt drivhusrengjøringsmiddel – grønnsåpe eller Zalo fungerer like greit. Vask godt inn i hjørner og sammenføyninger, der det ikke bare samler seg skitt: Det er også der skadedyr typisk skjuler seg og legger egg.
3. fjern gamle planterester
Det vil ofte sitte egg eller larver fra skadedyr i gamle planterester.
Særlig hvis planterestene har overvintret i drivhuset.
Derfor er det viktig at du fjerner dem raskest mulig, så du ikke risikerer en invasjon av skadedyr.
4. Skift den knuste ruten
Det er viktig at drivhuset er helt tett, slik at det kan holde på varmen.
Hvis du har en knust rute i et standarddrivhus, kan du kjøpe et reparasjonssett med en ny rute som er skåret til på mål – som du kan sette rett inn. Da slipper du å skjære til glasset selv.
Det kan bli nødvendig hvis du for eksempel har bygget et drivhus som ikke har standardmål. Eventuelt kan en glassmester hjelpe deg med å skjære til glass på spesifikke mål.
Har du opplevd at glasset i drivhuset er knust flere ganger, kan du vurdere å skifte til plast. Det finnes mange muligheter som minner mye om glass av utseende – også i standardmål til et klassisk drivhus.
5. Gjødsle regelmessig
De fleste drivhusplanter krever en del gjødsel for at du skal få et godt utbytte. Derfor er det viktig at du gjødsler regelmessig. Hvilken type gjødsel du skal bruke, avhenger av hvilket system du har i drivhuset.
Har du åpen jord, kan du bruke gjødsel i både fast og flytende form - og vente med å gjødsle til et stykke inn i sesongen, hvis du har forbedret jorden med en god kompost på våren, for eksempel hestemøkk. Med sin grove struktur gir det plantene en konstant tilførsel av næring hele sommeren, fordi det brytes ned saktere. Har du kapillærkasser, er flytende gjødsel best.
6. Bind opp plantene
Når plantene i drivhuset er bundet opp, er det plass til flere, og det er enklere å passe dem og høste fra dem.
Det finnes forskjellige muligheter, men en virkelig god allround-oppbindingsmulighet er spiralstativ. De stikkes i bakken og støtter plantene og greinene deres, som gjerne kan tynges av frukt hele veien opp.
De fleste kan trekkes ut i lengden, slik at de er lette å tilpasse til plantens behov.
Du kan også la for eksempel tomatplanter vokse opp langs snorer som festes i taket.
Til de fleste drivhus finnes det egne beslag til å feste snorer i. Det finnes også ståltråd kledd med et tykt lag gummi, som ikke gnager seg inn i planten når den vokser.
7. Bytt ut jorden
Hvis du har “åpen” jord i drivhuset, er det viktig at du skifter jorden en iblant, slik at den ikke blir “sliten” og oppbrukt - uten næringsstoffer å gi av.
Hvis det er tilfellet, vil du få mindre utbytte av plantene, og all jorden bør skiftes.
Er det ikke fullt så ille, kan du nøye deg med å skifte det øverste jordlaget og blande den resterende med kompost.
8. Pass godt på fastboende planter
Hvis du har planter som gror på bakken i drivhuset, skal du passe på ikke å skade dem når du rengjør drivhuset.
Enkelte planter liker nemlig ikke såpeblandinger, så de må beskyttes når du rengjør, slik at det ikke kommer såpevann verken på planten eller i bakken rundt dem.