1. Hvilken type dør skal du velge?
Det er smart å velge en dør som passer til det du skal bruke boden til. Har du for eksempel store gjenstander som gressklipper, sykler eller hagemøbler i boden, er det enkelt å få dem inn og ut hvis du velger en skyvedør eller en dobbeltdør. Ønsker du mye dagslys, kan du velge en dør med vindu. Tenk også over om du vil at døren skal være låsbar, og om det er tilstrekkelig med en hengelås.
2. Er det nødvendig å isolere boden?
Hvis du for eksempel skal oppbevare maling og alt batteridrevet verktøy i boden, bør du isolere den, fordi ingen av disse gjenstandene tåler frost. Skal du derimot ”bare” oppbevare hageredskaper (uten batterier), gressklippere eller kanskje sykler, trenger du ikke isolere boden.
3. Hold skadedyr ute
Hvis du har ting i boden som du ikke vil at musene skal spise, bør du sikre den slik at mus og andre skadedyr ikke kommer inn. Du kan for eksempel sikre den ved å legge finmasket netting i bunnen av boden langs bakken eller mellom gulvbjelkene i en isolert bod for å stenge av.
4. Hold styr på reglene
Før du begynner å bygge, bør du sette deg inn i reglene for hva du kan bygge. Hovedregelen er at hvis det du skal bygge er mindre enn 50 kvadratmeter, trenger du ikke å søke om byggetillatelse. Forutsetningen er at bygget er frittstående og at det blant annet ikke skal brukes til beboelse.
Overstiger bygget 50 kvadratmeter, må du søke. Det er også spesielle regler for byggegrenser, byggehøyder og andre ting. I tillegg kan det være spesielle lokale regler du må forholde deg til.
5. Hvor skal boden plasseres?
Tenk over hvor det er best å plassere boden. Hvis den først og fremst skal brukes til sykler som du bruker til daglig, er en plassering nær innkjørselen ideell. Hvis du vil bruke boden til hageredskaper og gressklippere, er det praktisk å plassere den i nærheten av hagen. Har du en kjedelig plass i hagen som du ikke bruker, er det ideelt å bygge der.
6. Hvor mye lys har du behov for?
Vurder hvor mye lys du trenger. Du kan kanskje klare deg med dagslys fra et vindu som er bygd inn i konstruksjonen. Et annet alternativ er å sette inn en dør med vindu. Hvis du vil bruke boden som verksted, trenger du elektrisk lys, og du trenger en elektriker som kan trekke strøm. Med mindre du kan nøye deg med å bruke en arbeidslampe og en skjøteledning.
7. Hvilken type tak skal du velge?
Det finnes mange alternativer når det gjelder takmaterialer. Et ståltak er sterkt og enkelt å montere, men det er ikke gjennomsiktig som et trapesformet plasttak.
Transparente plater har den fordelen at de slipper inn naturlig lys i boden. Trapesplater er også enkle å montere, men er ikke like sterke og holdbare som stål. Du kan også legge kryssfinerplater på taket og dekke det med takbelegg, enten på rull eller som shingel.
Gjør deg kjent med kravene til takhelling for taket du velger, slik at konstruksjonen kan tilpasses deretter.
8. Hvilket materiale på fasaden?
Du må ta stilling til hvor mye tid du ønsker å bruke på vedlikehold. Hvis du velger en trekledning, må den males regelmessig, med mindre du velger et tremateriale som kan stå ubehandlet og patinere naturlig.
Hvis du ikke har tid eller lyst til å male, kan du velge et vedlikeholdsfritt materiale som kompositt eller plater av fibersement.
9. Husk avstiving
For å holde boden i rett vinkel – også etter et kraftig uvær – er det viktig at konstruksjonen er avstivet. Det kan du gjøre ved å feste skråstivere mellom stenderne eller ved å montere vindtrekkbånd i rustfritt stål på skrå mellom dem.
10. Hvordan skal boden forankres til grunnen?
Det finnes flere måter å fundamentere boden på. Du kan for eksempel velge å grave stolper direkte ned i bakken. Dette krever at de er trykkimpregnerte. Du kan eventuelt unngå direkte jordkontakt ved å plassere stolpene i stolpesko som støpes ned i bakken, for eksempel i et plastrør.
Jordskruer er også et alternativ. De skrus direkte ned i bakken og stolpen festes på toppen av dem. Du kan også velge å støpe et fundament, for eksempel ved å plassere fundamentblokker i en gravd renne.