Flott og praktisk redskapsbod

Det skulle være god plass i den nye redskapsboden, men det måtte ikke bli en stor, massiv kloss å se på. Med elegante weatherboards (skråskåret kledning), som bryter med loddrette stolper, lyktes det for vår leser.

Når en utvendig trevegg med weatherboards (skråskåret, liggende kledning) skal være mange meter lang, blir det lett en massiv flate å se på. Og det var utfordringen, som Niels Mortensen sto overfor, da han sammen med sin kone hadde bestemt at de hadde bruk for en ny redskapsbod.

Svært ofte vil en slik panel som ligger på skrå, bli lagt i forlengelse av hverandre i hele fasadens bredde. Det kan se flott ut, men det kan også svært lett komme til å virke voldsomt og massivt. Så Niels’ utgangspunkt var, at denne monotonien skulle brytes.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp verdens enkleste fundament

Løsningen ble svært enkel: I stedet for å sette weatherboardkledningen utenpå stolpene som bærer dem, ble den satt mellom stolpene. På den måten brøt de loddrette stolpene med de vannrette bordene flere steder underveis. Og det lettet inntrykket av den ni kvadratmeter store boden.

Samtidig sørget Niels for at taket kom til å helle innover mot hagen. På den måten ble den synlige siden av boden den laveste. Igjen betød det at boden ikke virker så voldsom, som det ellers ville ha gjort.

En ytre del av boden er åpen og blir brukt til sykkelparkering. Men også denne delen av fasaden blir antakelig lukket, for syklene står ikke helt så mye i le som familien hadde håpet på. Så for framtiden vil boden bare være åpen i den ene enden, slik at syklene får stå helt tørt.

Det tok Niels ei god uke å bygge boden, som ble både pen og solid.

12 spørsmål til niels

Var det noe verktøy du ble nødt til å kjøpe?
Jeg kjøpte ei kapp/gjærsag og leide et manuelt jordbor til å få stolpene i bakken.

Hva var det hardeste arbeidet?
Det var å få satt stolpene dypt nok i bakken. Selv med et jordbor var det hardt arbeid å komme ned i frostfri dybde (90 cm hos oss).

Hva er du mest stolt av?
At boden endte med å bli så harmonisk. Jeg lot f.eks. taket helle inn mot hagen for ikke å gjøre bygningen for høy å se på.

Hva er den beste detaljen?
Jeg er svært glad for weatherboardkledningen. En ubrutt kledning ville ha blitt svært massiv, så utformingen ble en god løsning, synes jeg.

Hvor lang tid tok det?
Jeg brukte ei ukes ferie på å bygge det. Siden har det fått maling, og det er føyd til litt detaljer, f.eks. et espalier. Men selve byggingen tok ei uke.

Hvem hjalp deg?
Jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle legge takpappen. Den skulle brennes på (det er proffarbeid), så jeg fikk en kamerat til å hjelpe meg.

Hva sa din kone til det?
Hun er like glad for boden, som jeg selv er - ikke minst fordi vi får lagret syklene tørt.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Jeg tittet på mange av byggevaremarkedenes byggesett, men de var ikke spesielt solide, og flere av dem var halvdyre. Min løsning er både billigere og mer solid.

Hva ville du gjøre annerledes, hvis du skulle lage det igjen?
Hvis jeg hadde lukket den siste delen, hadde syklene stått bedre beskyttet mot regn og snø.

Hva er ditt råd til andre, som skal i gang med et lignende prosjekt?
Lei et jordbor med motor, spesielt hvis du har leirjord. Det er hardt arbeid med et manuelt bor.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - der 10 er ekspert-gjør-det-selv’eren?
Tro om ikke det er omtrent en 6’er.

Hva er ditt neste prosjekt?
Jeg tror at jeg vil tette den siste delen med en vegg, slik at syklene står bedre beskyttet. Hvis det regner og vinden står fra øst, får de en del slagregn.

De bærende stolpene er en del av designet

Ved å la stolpene være synlige blir fasaden brutt flere steder. Taket heller framover og synes derfor lavere, og selve weatherboardkledningen er med på å gjøre redskapsboden elegant. Også i selve konstruksjonen av skjelettet er det lagt omtanke i detaljene.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Utebod