Kontroll på redskapene

De fleste kjenner seg igjen i at river og spader står sammenfiltret, og det du skal bruke er som regel det vanskeligste å få fatt i. Dette problemet slipper du hvis du bygger denne enkle holderen til redskapene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 timer
Pris
300 kroner

Intro

Holderen er laget av billige materialer. De er ikke trykkimpregnerte, for holderen henger beskyttet inne i uthuset.

Les også: 3 TIPS: Få hageredskapene klart til sesongstart

Veiledning

01
Slik gjør du 4 Trinn

Holderen er laget av billige materialer. De er ikke trykkimpregnerte, for holderen henger beskyttet inne i uthuset.

Det er enkelt å endre målene hvis du har flere redskaper. Vi har laget holderen drøyt 90 cm bred, men du kan fint gå helt ut til 130 cm, uten at den nederste hyllen vil svikt og bue for mye nedover.

De to lektene i midten holder på redskapene. De sitter så høyt at de lange redskapene kan komme inn under de ytterste - men ikke høyere enn at de korte også får støtte. Du kan flytte dem opp eller ned, slik at de passer til nettopp dine hageredskaper.

1

Kapp til bord og bjelker. Her bruker vi en kappsag, men du kan fint bruke en helt vanlig håndsag også. Sag også et hjørne av de to loddrette sidene (A), 8 cm inn fra begge sider, for å avrunde hjørnene - det gjør holderen mer elegant.

2

De to bordene (B) splittes på midten i lengderetningen. Bruk en sirkelsag eller en stikksag, som du kjører langs et rett bord eller en føringsskinne.

3

Holderen monteres. Skru sidene (A) på B-, C- og D-stykkene. Begynn med toppen, deretter bunnen og så stykkene i midten. Forbor med et 4 mm bor, slik at treet ikke sprekker. Du kan eventuelt lime skjøtene for å gi holderen ekstra styrke.

4

Skru fast holderen på veggen med 5 x 60 mm skruer gjennom det øverste og det midterste bakstykket (B). B-stykkene plasseres slik at de passer til reisverket til skjulet, som de skrus fast til.

Materialer

22 x 148 mm kledningsbord:
• 2 sider (A) à 150 cm
• 2 stk. bak- og bunnstykker (B) à 86 cm (deles hver i to)
• 1 bunnstykke (C), 86 cm

48 x 68 mm lekter:
• 2 tverrstykker (D), à 86 cm

Dessuten:
• Skruer, 5 x 60 mm
• Evt. trelim

Spesialverktøy

• Hullsag

Tidsforbruk

4-5 timer

Pris

Cirka 300 kroner

Vanskelighetsgrad

Et helt enkelt prosjekt, der alle kan henge med.

Tegning

Slik er holderen bygget

Redskapsholderen består av to sider (A) og to bakstykker (B), som er tilpasset reisverket i uthuset der det skal settes opp. Bunnen (av B- og C-stykket) er litt bredere enn sidene, slik at redskapene kommer til å stå litt skrått. Forkanten (B) hindrer at de glir ut av holderen. De to lektene (D) i midten med “halve hull”, sørger for at redskapene ikke sklir ut sidelengs.

De “halve hullene” lages ved å spenne de to lektene (D) sammen. Her avmerkes hullenes sentrum 13 cm fra endene og med 10 cm mellom hvert hullsentrum, slik at det er plass til syv hull i alt. Med en hullsag bores 40-45 mm hull med sentrum i sprekken mellom lektene. Bor først fra oversiden. Snu lektene, og bor ferdig fra den andre siden med midtborets hull som utgangspunkt.

Slik er holderen bygget

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Utebod