Smart minibod med mye plass

Vil du ha en utebod som tar minimal plass, er dette boden for deg. Det er plass til det viktigste på et par kvm.

Intro

Om du vil ha en liten utebod som tar minimalt med plass, er denne genial. Det er plass til både gressklipper, hageredskaper og kompostavfall - på kun et par kvadratmeter. Klikk på stjernene og se de kule detaljene.

Veiledning

01
Bygg treskjelettet 2 Trinn

1

Kapp lektene til rammen (A og B). Marker bordenes (D, E og F) plassering på stenderne (B), før rammen settes sammen. Beregn 10 cm til hvert bord, slik at det blir 0,5 cm luft mellom dem.

2

Skru sammen rammene med 5 x 80 mm skruer. Det er enkelt hvis du kan bygge rammen på for eksempel en kryssfinér-plate. Det er også smart å måle opp hvor stenderne (B) skal plasseres på forhånd.

02
Lag kledning og dører 7 Trinn

De to rammene skal kles med terrassebord som kappes til i lengden. I den ene rammen skal det være en lem, slik at du kan få ut komposten. Det betyr at de nederste fire bordene i kledningen skal kappes, og de korte bordene skal settes sammen til en lem.

På den innvendige siden av rammene skal det monteres et par lister i hver side øverst. Det er de som skal bære kryssfinérplaten som skal være uttrekkshylle til hageredskaper.

1

Rammen kles med bord (D, E og F). De nederste fire bordene kappes, så det kan lages en lem som gir tilgang til komposten. Bordene skrus fast med 4 x 40 mm skruer.

2

Lemmen settes sammen. Det monteres to spikerslag (M) bak på de fire bordene (F) med 4 x 35 mm skruer.

3

Lemmen monteres på rammen med to hengsler. Det brukes 4 x 35 mm skruer.

4

Sett fast bordene (D) på den andre siderammen. Det går fort, for her er alle bordene hele - det skal ikke være noen lem.

5

Monter to lister (K) på innsiden av hver ramme. Avstanden mellom listene skal være 2 cm. Da er det plass til at kryss-finérplaten (L) på 1,5 cm eventuelt kan utvide seg litt.

6

Gavlene settes sammen. Mål opp hvor bordene (G) skal plasseres på de to spikerslagene (J), og marker det med streker for hvert bord. Da går det fort å montere bordene, og avstanden mellom dem blir jevn.

7

Monter bordene (G) ved å dytte dem under spikerslagene (J), og plasser dem etter de markerte strekene. De skrus fast med 4 x 35 mm skruer. Skilleveggen bygges på samme måte, bare med de litt kortere bordene (H).

03
Sammensetting av boden 12 Trinn

Nå skal miniboden settes opp. Ta alle delene med ut i hagen, der boden skal plasseres. Begynn med å sette sammen den ene siden og den bakerste gavlveggen. Deretter festes den andre siden, og til slutt gavlveggen foran - den som skal fungere som dør.

Taket består av en enkel takplate, som skjæres til slik at den dekker den fremste delen av boden. Det skal være åpent over kompostbeholderen, slik at det er enkelt å kaste hageavfall til kompostering.

1

Boden settes opp. Plasser den ene siden (uten lem) og den bakerste gavlveggen der boden skal stå. Hvis den skal males, er det lettest å gjøre det før den settes sammen.

2

Skru sammen siden og gavlveggen med 4 x 40 mm skruer. 4-5 skruer jevnt fordelt i hver side er passe. Etterpå skrus også den andre siden fast til gavlveggen.

3

Monter skilleveggen i den bakerste delen av boden til kompostrommet. Det skal lages et hakk øverst og i bunnen i hver side, slik at det er plass til den øverste og nederste delen av rammen (A).

4

Skilleveggen skrus fast til de loddrette stenderne (B) med 4 x 40 mm skruer.

5

Sett fast den fremste gavlveggen med to hengsler i den ene siden. Da kan den åpnes og fungere som dør. Spenn fast gavlen med tvinger mens du skrur.

6

Skru på et hengelåsbeslag i den andre siden av døren. Det gir deg muligheten til å låse boden. Monter også dørgrep på både dør og lem, så de er enkle å åpne.

7

Monter en liten vrider ved lemmen til kompostbeholderen for å holde den lukket. Sett en i hver side av lemmen, så den ikke vris skjev. Vriderne gir deg rask og enkel tilgang til kompostbeholderen.

8

Skru fast de fire sperrene (C) oppå sidene med 5 x 80 mm skruer. En lang skrue i hver side er godt nok.

9

Legg på plass takplaten, og sag den til så den passer i lengden. Bruk for eksempel en gammel håndsag. Skru fast takplaten til sperrene med takskruer.

10

Lag et håndtak i uttrekksplaten, som du har skåret til i lengde og bredde. Bor først to 25 mm hull i hver side av det som skal bli håndtaket, og sag ut stykket mellom hullene med en stikksag.

11

Håndtaket slipes. Først med en grov fil, deretter med finere slipepapir. Da unngår du å få fliser i fingrene når du griper fatt i håndtaket.

12

Til slutt settes uttrekkshyllen (L) på plass. Den dyttes bare inn mellom de to listene (K) som er montert på innsiden av veggene.

Materialer

48 x 48 mm lekter, trykkimpregnert:

 • 4 rammedeler (A) à 250 cm
 • 10 stendere (B) à 85 cm
 • 4 sperrer (C) à 89 cm

21 x 95 mm terrassebord, trykkimpregnert:

 • 16 bord til sider (D) à 250 cm
 • 4 bord til side (E) à 175,5 cm
 • 4 bord til dør (F) à 74,5 cm
 • 20 bord til gavl (G) à 93,2 cm
 • 10 bord til vegg (H) à 89 cm
 • 6 spikerslag (J) à 95 cm
 • 2 spikerslag (M) à 30 cm

19 x 36 mm lekter:

 • 4 støttelister (K) à 165 cm

15 mm vannfast kryssfinér:

 • 1 uttrekkshylle (L), 79 x 145 cm

Dessuten:

 • 1 hengelåsbeslag
 • 2 dørgrep
 • 2 nylonvridere
 • 1 PVC-bølgeplate til tak, 95 x 160 cm, inkl. takskruer
 • Skruer: 4 x 35 mm, 4 x 40 mm og 5 x 80 mm
 • 4 hengsler, 35 x 200 mm, til dør og lem (målt åpnet)
 • Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Cirka 1000-1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Liten hagebod

Minimalistisk bod med kompost og en hylle til de viktigste redskapene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bygg skjelettet

Skjelettet er laget av trykkimpregnerte lekter.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monter kledning

Kledningen er montert jevnt med en avstand på 5 mm.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monter dører og tak

Dørene og takplaten er satt fast til skjelettet.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Håndtak i uttrekksplaten

Først er det boret to 25 mm hull. Deretter er biten mellom saget vekk.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

TIPS: Rent snitt med stikksagen

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Utebod