Verdens minste bod

Selv om plassen er liten, kan du fint holde orden på redskaper, krukker og annet. Du bygger bare en bod du kan henge på veggen – den har plass til mer enn du tror.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

Skuret er enkelt å bygge. Når platene er saget ut, settes det sammen med skruer. Først rammen av sider og midtstykke til bunnplate og bakstykkene. Deretter settes hyllene i. Til slutt monteres dører og tak. Taket er bredere enn skuret, slik at det skjermer godt av, og kles med takbelegg som spikres fast.

Dette skuret er bygget av takkryssfinér som skal impregneres. Vi har valgt å bruke en grunningsolje og fargeløs trebeskyttelse for å bevare det flotte livet i treet. Du kan selvsagt også lage skuret med bordkledning, men det er litt mer jobb enn å bruke plater.

Veiledning

01
Sag ut delene 2 Trinn

Det er enklest å sage ut delene med en dykksag, men du kan også bruke en stikksag eller en håndsag. Husk å vende den pene siden ned når du sager, for sagsnittet blir renest nederst. Sag ut sider og dører slik at treets årer går i lengderetningen, da ledes regnvannet lettere vekk. Et byggvarehus kan også sage ut platene hvis du har en plan for det. Da tar det bare et par timer å sette sammen skuret.

Hvis du gjerne vil kappe det til selv, men ikke har plass til de 122 cm brede platene i bilen, kan du få byggvarehuset til å kappe en strimmel på 40 cm på langs av begge platene. Dermed er platene maksimalt cirka 82 cm brede, noe som er enklere å få plass til i bilen.

1

Lag et skrått snitt på sider og midtstykke (A). Merk opp 15 cm ned fra toppen på sidene (A), og sag av den skrå vinkelen. Husk å snu stykkene, slik at den pene siden kommer til å vende utover.

2

Sag et hakk i den midterste A-platen øverst og nederst. Hakket skal være 1,5 cm bredt, slik at det passer til bakstykket (C). Fra bunnen skal utsagingen være 10 cm, og fra toppen skal den være 11 cm, fordi toppen er skrå.

02
Delene monteres 8 Trinn

Før du setter sammen skuret, skal du måle opp til hyllene. Det er mye lettere å gjøre det mens delene fortsatt er løse.

Dette skuret settes sammen med 50 mm lange skruer, og det er en god idé å forbore til dem. Ikke fordi kryssfinéren har lett for å sprekke, men det letter sammensetningen når du kan holde med den ene hånden og skru i skruer som allerede er satt i løst på de rette stedene med den andre hånden.

Når du skal sette fast hyllene, er det god hjelp i å bruke skrutvinger. Det gjør det litt enklere å finjustere.

1

Merk opp til underkanten på hyllene på innsiden av venstre side og midtstykket, 40, 70 og 100 cm fra bunnen. Legg dem så sidene støter sammen. Da kan du merke opp begge samtidig, og hyllene kommer til å sitte rett.

2

Sett de to ytterste sidene (A) sammen med bunnplaten (B). Forbor i sidene. Det er lettest å sette sammen delene hvis du stiller yttersidene på høykant på et bord og skrur fast bunnplaten i bunnen på sidene.

3

Skru fast det nederste bakstykket (C) til sidene (A) og bunnstykket (B). Skruene plasseres med ca 8 cm avstand.

4

Skru fast det øverste bakstykket (C). Det skal trekkes et par millimeter ned fra den øverste kanten på sidene (A), slik at takplaten kommer til å slutte helt tett til sidene (A).

5

Sett i midtstykket (A). Snu først skuret rundt på baksiden. Legg eventuelt inn en hylle (D) mellom siden og midtstykket, slik at det kan presses inn mot hyllen for å få riktig avstand. Skru fast bunnen til midtstykket.

6

Sett inn hyllene (D) en etter en. Plasser skruene løst i de forborede hullene, og sett hyllen så underkanten flukter med streken. Spenn evt. sidene lett sammen med en skrutvinge mens du justerer plasseringen. Skru i skruene.

7

Sett fast midtstykket (A) til bakstykkene (C), både øverst og nederst, slik at det sitter ordentlig fast.

8

Frontstykket (E) skrus fast til midtstykket og sidene (A). Frontstykket plasseres ca 1 cm under de skrå overkantene på sidene A, slik at undersiden på taket flukter med oversiden på frontstykket når det er satt på.

03
Dørene 3 Trinn

1

Monter hengslene. Legg ned skapet og plasser dørene (F). Merk opp til tre hengsler. De plasseres slik at de flukter med forsiden av døren. Forbor med et 3 mm bor, og skru fast med 40 mm skruer til døren. I sidene brukes 15 mm skruer.

2

Lag evt. en dørholder som kan holde dørene lukket. Sag ut et stykke på 3 x 8 cm, og skru det fast i midten av frontstykket (E). Avrund evt. kantene inn mot dørene, så holderen glir lett. Du kan også bruke magneter eller dørholdere.

3

Sett håndtak på dørene. Her brukes et par enkle håndtak. Men du kan også klare deg med å skru fast et par treklosser som grep.

04
Taket 4 Trinn

Nå mangler vi bare taket. Det lager vi av kryssfinér som kles med takpapp.

Legg papp på taket etter produsentens anvisninger. Her er det brukt selvklebende lengder, som egentlig er beregnet til takmøner. Hvis du har en rest til overs, kan du også bruke den.

Hvis du bruker flere stykker, som her, skal det være skikkelig overlapp. Det er viktig at det øverste stykket går ut over det nederste på taket, slik at vannet kan bli ledet vekk.

1

Sett papp på takplaten (G). Det første stykket plasseres nederst, slik at det stikker ut 5 cm hele veien rundt. Snu platen, og skjær vinkelrett ut fra begge hjørner så du kan fjerne en firkant. Det gjør det lettere å bøye pappen rundt platen.

2

Bøy pappen rundt kanten, og spikre det fast på baksiden med pappspiker. Du kan slå lett på den stive pappen med en hammer for å bøye den.

3

Legg på den øverste lengden, slik at den overlapper den nederste og vannet kan renne unna. Spikre den fast på samme måte som den nederste. Skru til slutt fast taket til sidene - skrått opp nedenfra med korte skruer.

4

Når du har funnet riktig sted til skuret, kan du sette det på for eksempel en kasse. Dermed har du begge hender ledig til å sette i skruene når du skal henge det opp.

Materialer

15 mm takkryssfinér:
• 3 sider/midtstykke (A) à 40 x 160 cm
• 1 bunn (B), 40 x 80 cm
• 2 bakstykker (C) à 10 x 77 cm
• 3 hyller (D) à 38 x 40 cm
• 1 frontstykke (E), 5 x 80 cm
• 2 dører (F) à 40 x 135,5 cm
• 1 tak (G), 55 x 100 cm

Dessuten:
• Skruer, 3 x 15, 4 x 40 og 4 x 50 mm
• Evt. litt lenger/kraftigere skruer til opphenget
• Cirka ½ m² selvklebende takbelegg
• Pappspiker
• 6 hengsler inkl. skruer
• 2 dørhåndtak
• Grunningsolje og trebeskyttelse

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 1000 kroner, pluss takpapp og trebeskyttelse

Vanskelighetsgrad

Det er ganske enkelt å lage dette skuret.

Tegning

Slik bygges verdens minste skur

Skuret tar liten plass, fordi det er konstruert til å henge på veggen. Likevel kan det romme en del.

Slik bygges verdens minste skur

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utebod