Få marmorplaten blank igjen

Marmorens porøse struktur gjør at den er mer mottakelig for skrammer, skitt og møkk. Vi viser deg hvordan du kan få fram den flotte overflaten igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
150 kroner

Intro

Marmor er et flott materiale. Desverre er det også lett mottakelig for skrammer, skitt og møkk - dermed kan den flotte, hvite strukturen fort ende opp som en skitten, nikotingul farge med et stenk av rust eller annen skitt.

Normalt ville en profesjonell ty til våt-sliping eller trykkluftsverktøy for å rengjøre platen. Men det er ikke alle som har den slags verktøy til rådighet. En eksentersliper kan i stedet fint brukes “tørt” på marmorplaten, hvis den siste finslipingen utføres med våtslipepapir og håndkraft. Se hvordan vi gjør det her.

Problem

Marmor er et sårbart materiale, som fort får riper og skrammer.

Løsning

Selv om marmor er hardt, kan det slipes uten de helt store problemene.

Tidsforbruk

2-3 timer, alt avhengig av flatens størrelse.

Pris

150 kroner

Vanskelighetsgrad

Med riktig verktøy er det enkelt å slipe marmor.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Først slipes hele platen med en eksentersliper med slipepapir korn 80 eller 100. Dermed tar du de groveste ripene. En eksentersliper gjør dette raskt, til tross for det harde materialet.

2

Kantene slipes enklest med en slipekloss av gummi med “fast” slipepapir. Gummiklossen gjør det enkelt å følge krummingen på en rund plate. Bruk også slipeklossen på kantene av en firkantet plate; klossen er enklere å styre.

3

Tørk av platen med en klut, og slip deretter igjen - denne gang med kornstørrelse 120. Når platen er slipt helt, tørkes den enda en gang av med en klut, og slipes så til slutt med korn 240. Kantene skal selvfølgelig ha samme runde.

4

Puss platen med våtslipepapir, korn 400. Vask platen med vann, tørk av med en ren klut, og slip deretter med korn 600 eller 800. Hvis du vil ha overflaten ekstra fin, kan du avslutte med korn 1000.

5

Vask igjen overflaten med rent vann, tørk etter med en klut, og la platen tørke helt før du gir en avsluttende behandling med steinolje eller steinpolish.

Video

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dagligdags