Flott, enkel og stabil juletrefot

Du kan fortsatt rekke å lage familiens juletrefot. Alt som kreves er en to meter lang planke og 12 franske treskruer. Da får du en juletrefot som fint kan bære et tre på 2,5 meter.

Fire helt identiske trestykker skåret ut av én enkelt to meter lang planke, blir til en elegant og stabil juletrefot.

Intro

Juletrefoten vi viser er laget i eik og skrudd sammen med franske treskruer i rustfritt stål. Den er skåret ut av én enkelt planke, og selv om vi bruker eik, kan du fint lage en stabil og holdbar fot i andre tresorter. Jo tyngre treet er, desto mer stabil blir foten når dere skal danse rundt treet.

Foten er helt enkel, slik at alle kan rekke å lage den før treet skal inn til julaften. Skjær ut fire like trestykker etter malen. Følg instruksjonen, og gi eventuelt den ferdige foten en omgang med olje. Da får du en flott luksusjuletrefot, som kan bære juletrær i mange år fremover.

Veiledning

01
Slik lager du juletrefoten 5 Trinn

1

Beina kappes i like lengder. Det gjør du med to snitt - 60 grader i enden ned mot gulvet (A) og 30 grader inn mot treet (B). Alle fire bein er like.

2

Hold to bein på plass, og overfør punktet der de krysser hverandre. Trekanten i toppen (C) sages av, slik at toppen blir vann rett. Skjær de to siste beina på samme måte.

3

Fiksér beina i riktig vinkel ved hjelp av en kloss og skrutvinger. Forbor og under-senk, før du skrur sammen juletrefoten med franske treskruer.

4

Snu juletrefoten på hodet. Strek opp vann rett der beina støter sammen. Fra skjæringspunktet streker du opp tykkelsen på beina. Ta fra hverandre foten igjen.

5

Bruk stikksagen til å sage ut beina. Når alle fire bein er saget ut, skal de slipes, slik at de blir glatte og pene. Avslutt med å gi beina en omgang med passende treolje.

Materialer

• To meter 32 x 125 mm eikeplanke
• 12 franske treskruer

SPESIALVERKTØY

Båndsliper og kapp-/gjærsag.

Tidsforbruk

2-3 timer, hvis foten også skal pusses pen og glatt, og behandles med en passende treolje.

Pris

Cirka 200 kroner

Tegning

Slik utnytter du plankene som brukes

Del opp planken i fire like store deler. Deretter kan du enten følge anvisningen trinn for trinn, eller kopiere målene fra tegningen.

Har du en planke som er bredere og lenger, kan du skalere opp og lage en fot til et større juletre med en kraftigere stamme.

I dette eksempelet er det brukt eik. Det er et godt valg, fordi det dels er veldig holdbart og dels flott å se på når det blir behandlet med treolje.

Slik utnytter du plankene som brukes

3D-modell

3D-modell

Luksusfot til under 200 kroner

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Beina kappes

Beinet sages ut ved å splitte opp bordet i fire deler.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bein i vinkel

En kraftig kloss gjør det enkelt å holde emnet på plass, slik at det er lett å forbore og undersenke.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...