Tørke til klesvasken

Har du et ledig stykke på ytterveggen, kan du lage et enkelt vegghengt tørkestativ. Med et tak på tørkestativet trenger du ikke å sjekke værvarselet før du henger ut klesvasken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
300 kroner

Bygg fire like konsollsperrer til et stativ på tre meter, skru dem opp på veggen, legg på en takplate og monter snorer. Dermed har du masser av plass å henge klesvasken på.

Intro

Det er ingenting som duften av rene klær som er tørket utendørs. Så hvorfor ikke bygge et tørkestativ med tak, slik at du kan henge opp klærne i all slags vær? Hvis du bygger et som kan henge på huset, trenger du ikke å bruke dyrbare hagekvadratmeter, og du kan enkelt utstyre det med et tak.

Stativet er laget av noen ganske få materialer: trelekter, en trapesplate, litt lim og skruer. Selvfølgelig i tillegg til øyeskruer og tørkesnor.

Takplatene fås i forskellige lengder. Her har vi valgt en på 109 x 309 cm og tilpasset tørkestativet etter det. Det passer fint med fire sperrer med cirka én meters mellomrom på veggen. Foran forbindes de med en tverrbjelke, som forsterker konstruksjonen.

Veiledning

01
Sag ut delene 4 Trinn

Sperrene lages av helt vanlig justert 36 x 73 mm. Materialene er billige, kan alltid fås i en pen kvalitet i lengder som passer, og de er sterke nok til oppgaven.

Har du en kapp-/gjærsag, går det fort å kappe ut delene med 30 og 60 graders snitt i de skrå delene til pene sammenføyninger. Har du tid, godt håndlag og tålmodighet, kan du også bruke en helt vanlig håndsag.

1

Kapp ut delene til en sperre med kapp-/ gjærsagen når du har målt opp til de skrå snittene. Den øverste delen av sperren skal ha en 60 graders helling øverst og 30 grader nederst (se tegningen).

2

Mål opp til de øvrige sperrene. Bruker du de delene du akkurat har laget som mal, så er det raskt og nøyaktig å overføre målene. Lag alle sperredelene med kapp-/gjærsagen.

3

Det vannrette stykket (C) plasseres midt på det loddrette (B). Det loddrette stykket skal ligge med bredsiden mot veggen, mens det vannrette (C) settes på ”høykant”. Hjørnene i bunnen på (B) markeres.

4

Sag hjørnene av det loddrette stykket (B), slik at du får en pen overgang mellom det loddrette (B) og vannrette (C) stykket nederst. Bruk en kapp-/gjærsag.

02
Lag sperrene 5 Trinn

Sperrene settes sammen med lim og skruer, to skruer til hver skjøt. Sørg for at skruene kommer helt ned under overkanten på de skrå delene, slik at de ikke kommer til å sitte i veien når du skal montere takplaten.

Det er en god idé å sette sammen delene på et plant underlag og finne et par hjelpeklosser du kan legge under A- og C-stykkene. Da ligger de i riktig høyde mens du skrur dem fast.

Hvis tørkestativet skal males, er det smart å gjøre det før du henger det opp på veggen.

1

Sett sammen sperrene med lim og skruer. Start med det skrå stykket (A), og legg lim på flatene før du skrur dem sammen.

2

Skru fast det skrå stykket (A) med to 4,5 x 50 mm skruer til det vannrette stykket (C). Forbor og undersenk skruene, slik at du er sikker på at de ikke stikker opp og sitter i veien for takplaten som skal legges på.

3

Det loddrette stykket (B) settes fast til A og C med lim og skruer. Plasserer du det vannrette stykket (C) på en 18 mm kloss, får den samme høyde som det loddrette stykket (B), som ligger på “lasken”.

4

Gi sperrene en trebeskyttelse, da holder stativet lenger. Når du velger farge, skal du tenke på at jo mørkere farge du velger, desto mer synlige vil sperrene bli gjennom den transparente takplaten.

5

Dermed er alle delene klare til montering på husveggen. Den lange frontbjelken (D) er skråskåret øverst, slik at den passer med hellingen som taket får.

03
Fest stativet til veggen 9 Trinn

Gi deg god tid til å måle opp nøyaktig hvor på veggen stativet skal plasseres. Det er viktig at det henger i riktig høyde. Her ønsket vi å ha bunnen av sperren cirka 1,8 meter over bakken.

Det er en god idé å plassere de midterste sperrene én cm høyere enn gavlsperrene. Det gir litt fall mot sidene og litt spenning i trapesplaten, som dermed blir litt stivere.

Mål opp hvor på veggen tørkestativet skal henge. Det er viktig at det sitter i en god arbeidshøyde. Marker overkanten på den ene yttersperren, og mål opp til de andre fra den. Her er sperreavstanden 92,5 cm.

Marker en lett linje fra overkanten av sperren og ned, slik at du har en hjelpestrek å rette deg inn etter. Det forbores tre hull i sperren - øverst, nederst og i midten - gjennom dem merker du opp hullene i veggen.

Bor hull i veggen til murplugger hvis du har murvegg. Har du en trevegg, skrur du skruene bare rett inn i veggen. Sørg likevel for å finne stendere eller spikerslag på baksiden, og ikke skru i bare kledningen.

Sperrene skrus fast til veggen med 4,5 x 100 mm skruer i de forborede hullene med plugger. Den øverste skal bores skrått inn i veggen.

Sett en tverrbjelke (D) på forsiden av sperrene. Den retter opp sperrene og stiver opp konstruksjonen. Skru den fast med 4,5 x 100 mm skruer inn i forsiden av C. Husk å forbore.

Trapesplaten legges opp og skrus fast med takskruer med pakning. Det settes en i hver annen bølgedal i sidene og i hver tredje i midtsperrene. Sett også et par takskruer i frontbjelken midt mellom sperrene.

Forbor til øyeskruer på undersiden av de to ytterste vannrette stykkene (C) med et 5 mm bor. Her har vi valgt å sette åtte øyeskruer i hver side med en avstand på 10 cm.

Sett fast øyeskruene. Det er enklest med en skrutrekker, som du stikker inn i hullet og dreier øyeskruene rundt med.

Nå mangler kun selve tørkesnoren. Bind den fast i den bakerste øyeskruen, kjør den rundt gjennom alle skruene fra side til side, og bind den fast til slutt. Det blir 24 meter totalt.

Materialer

• Justert 36 x 73 mm (sperrer (A, B, C) og front (D))
• 1 trapesplate, her 109 x 309 mm
• Trelim
• Takskruer med pakning
• Skruer, 4,5 x 50 og 4,5 x 100 mm
• Plugger, 8 mm
• Øyeskruer, 6 x 100 mm
• Tørkesnor
• Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

2 dager, inkludert maletid.

Pris

Cirka 300 kroner

Tegning

Slik er sperrene laget

Tørkestativet består av fire like sperrer, som er laget av justert 36 x 73 mm. Hver sperre har en loddrett del (B), som skal vende med bredsiden mot husveggen, en vannrett del (C) og en skrå del (A), der begge står på ”høykant”. Den skrå delen skal kappes til med skrå snitt i begge ender. Sperrene monteres til veggen gjennom B, og det settes en frontbjelke (D) foran på sperrene inn i C. Oppå sperrene legges det en trapesplate, og på underkanten av de vannrette delene (C) skrus det fast øyeskruer til tørkesnoren.

Slik er sperrene laget

3D-modell

Tørkestativ

3D-modell

Øyeskruer holder tørkesnorene

Med 9 øyeskruer i hver side er det rikelig med plass til klesvasken. Legg også merke til den skråskårede frontlisten.

Åpne 3D-modellen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Dagligdags