Hold vannet ute med beslag

Fukt i treverk er ikke bra, for det bryter ned treet. Derfor skal du gjøre det du kan for å beskytte treverket. Beslag av metall er ideelle til formålet – de er effektive, evigvarende og finnes i mange varianter.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
100 kroner

Intro

Metallbeslag har flere fordeler – de varer nesten evig og krever ikke vedlikehold. Prismessig er de også overkommelige, så det er mange gode grunner til å bruke metallbeslag, der du kan komme til med dem. Hvis du tenker kreativt, kan du bruke metallbeslag med stor suksess mange andre steder enn der de opprinnelig er laget for å brukes.

Beslag til alle formål

Det er utviklet beslag med profiler til bestemte formål, f.eks. til vannbrett og forskjellige typer inndekkinger. Det betyr at det finnes beslag med mange forskjellige former, så det er stor mulighet for at du kan finne et som passer behovet og ønskene dine. I hvert fall et som er i nærheten. Hvis det blir nødvendig å tilpasse beslaget litt, for å få en bedre passform til en bestemt oppgave, så er det heller ikke noe problem. Det er enkelt nok å klippe det til med en platesaks.

Sterkt metallbeslag stopper vannet

Her har vi behov for å tette under terskelen på døren til et uthus, slik at det ikke kan trenge inn vann. Det ønsker vi å gjøre med et solid metallbeslag. Valget falt på et beslag til vinduer, fordi formen passet bedre til oppgaven vår, enn det beslaget som faktisk var beregnet til terskler.

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Det kommer inn vann under terskelen. Den er ubeskyttet, og det er ikke nok fall på betongtrappen til å lede vekk vannet. Når det blåser, er det ekstra stor risiko for at vannet blir presset under terskelen, med risiko for fuktskader.

2

Tegn opp hvor metallbeslaget skal settes opp. Press det godt inn mot terskelen når det sitter nøyaktig, og strek tydelig opp, så det er lett å se hvor du skal skjære. Du kan være så heldig at det allerede er et spor. Her må vi lage det selv.

3

Lag et spor til beslaget med en multikutter. Sporet lages midt i den nederste delen av terskelen, den delen som er tettest mot trappen. Sporet skal være cirka 5-7 mm dypt, slik at det er plass til å sette beslaget godt fast.

4

Det kan være nødvendig å klippe til metallbeslaget, slik at det er lettere å presse det på plass i sporet. Bruk en platesaks - det er det enkleste.

5

Gjør en prøvemontering for å se hvordan beslaget passer i sporet. Bank forsiktig med kloss og hammer, så du ikke bøyer beslaget. Hvis det ikke passer, har du muligheten for å rette det opp. Her fjernes det igjen, så terskelen kan lakkeres.

6

Skru fast beslaget når lakken er tørr. Her brukes 3,5 x 25 mm skruer. Du kan eventuelt også legge en fuge som tåler fukt og kulde mellom terskelen og trappen. Det gjør vi her, også for å hindre insekt og andre kryp i å kravle inn under terskelen.

Tidsforbruk

2-3 timer.

Pris

Cirka 100 kroner for beslaget.

Vanskelighetsgrad

En overkommelig oppgave, som enkelt forebygger mulige fuktskader.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dør og vindu