Hva koster yndlingsserien din?

Bruker du TV-apper, Apple-TV, Chromecast, X-box eller PlayStation når du strømmer TV-serier og film? Det er en fin besparelse å hente på strømregningen hvis du velger den billigste løsningen.

Vil du gjerne spare strøm? Da bør du også tenke på hvilken måte du ser yndlingsserien din på. Det er nemlig stor forskjell på hva det koster i strøm, alt etter om du bruker TV-apper, Chromecast eller Apple TV eller en spillkonsoll som PlayStation eller Xbox One når du strømmer film og serier. Spillkonsollene har et strømforbruk som er 12-20 ganger større enn om du bruker Chromecast, Apple TV eller TV-apper.

Playstation er 15 ganger dyrere

Har du for eksempel en hyggekveld med yndlingsserien din på Netflix, der du strømmer flere avsnitt rett etter hverandre via en PlayStation, blir strømregningen opptil 15 ganger større enn om du bruker for eksempel Apple TV. Det er altså penger å spare på å droppe spillkonsollen når du strømmer.

Under kan du se hvor mye strøm de enkelte enhetene bruker når du strømmer film og TV-serier. Beregningene for strømforbruk er gjort av danske Energistyrelsen. Den årlige prisen er regnet ut fra en strømpris på 140 øre per kWh, som er omtrent gjennomsnittlig strømpris til norske husholdninger i 2022, inkludert alle avgifter og fratrukket strømstøtte.

Spillkonsollen PlayStation 5 er suverent den største synderen når det gjelder strømforbruk. Den bruker 55,6 watt under strømming av film. Det tilsvarer 61 kWh i året hvis du strømmer 3 timer om dagen, og en pris på omtrent 78 kroner i året. Den andre spillkonsollen, Xbox One, bruker knapt så mye – 33 watt til å strømme 3 timers film. Det gir et strømforbruk på 36 kWh i året og en pris på cirka 56 kroner.

Chromecast er billigst

Et langt billigere alternativ til spillkonsollerne er Apple TV og Chromecast. En Apple TV bruker kun 3,01 watt når du strømmer film og serier. Gjør du det 3 timer daglig, er strømforbruket 3 kWh i året, tilsvarende en årspris på 4,20 kroner. En Chromecast bruker litt mindre, 2,6 watt, noe som tilsvarer 3,64 kroner i året, som altså er den billigste løsningen.

Velg lavere oppløsning

Du kan også spare på strømforbruket hvis du velger en lavere oppløsning når du strømmer. Et trinn ned i oppløsning halverer strømforbruket. Ofte vil du ikke kunne se forskjell, særlig ikke hvis du bruker en mindre skjerm som en PC-skjerm, et nettbrett eller en telefon i stedet for TV-en. Det er ikke alle strømmetjenester som lar deg velge oppløsning, men hos for eksempel Netflix, Viaplay, Disney+ og YouTube kan du gjøre det.

Se film sammen med andre

Det er også penger å spare hvis dere er flere som kan se film sammen. Er dere en familie på fire, kan dere for eksempel redusere strømforbruket med opptil 75 prosent hvis dere ser én film på én skjerm, i stedet for fire filmer på fire forskellige skjermer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Energisparing