FØR renovering:
Varmen forsvinner ut gjennom vinduene
Dette huset står foran en større renovering.
Vinduene er de opprinnelige tolags termorutene, og det er ønskelig å skifte dem ut til trelags energiruter. Men er det egentlig nødvendig? Svaret får du fra termografikameraet: Før renoveringen er forskjellen mellom temperaturen på veggen (3,5°C) og midt på vinduet (7,3°C) 3,8 grader.
Ruten er altså vesentlig varmere enn veggen, og det betyr at det slipper en hel del varme innenfra og ut gjennom ruten til fuglene, i forhold til den relativt beskjedne varmen som slipper ut gjennom veggen.
Det er viktig å måle en dag det er forholdsvis stor forskjell på temperaturen inne og ute, for eksempel en kald vinterdag. Da får du det beste resultatet.
På veggen under vinduet er temperaturen 3,5°C, men midt på ruten er den 7,3°C. Forskjellen er 3,8°C. Her slipper det altså ut nokså mye varme.
ETTER renovering:
Nye vinduer holder mye bedre på varmen
Etter utskiftingen av vinduene settes termografikameraet i arbeid igjen. Det skjer på en kald vinterdag, der temperaturen på ytterveggen er -1,0 grader.
Som forventet er temperaturen på ruten høyere enn på veggen, men forskjellen er nå markant mindre enn det var tilfellet med de gamle vinduene: Midt på ruten er det nå 0,2 grader – forskjellen mellom veggen og ruten er altså bare 1,2 grader, og det er greit innenfor det akseptable.
Det betyr at færre høye oppvarmingsutgifter forsvinner ut gjennom vinduet, og sammen med en forbedret isolering i taket og andre steder, er huset blitt både billigere og mer behagelig å bo i.
Temperaturen på veggen er -1,0°C, mens den midt på ruten er 0,2°C. Forskjellen er altså redusert til 1,2°C. Det betyr at bare en veldig liten del av varmen slipper ut den veien.
Dette koster et kamera
Brukervennlig kamera (Testo 865), velegnet til privat bruk.
Oppløsning: 160 x 120 pixler
Skjerm: 3,5" (9 cm)
Intervall: -30 til 280°C
PRIS: Ca. 13.700 kroner