Hva er en sirkulasjonspumpe?
En sirkulasjonspumpe er en pumpe som sørger for at det varme vannet når ut til alle radiatorer i huset. Enten du har oljefyr eller fjernvarme - er sirkulajonspumpen hjertet i systemet. Og som et menneskehjerte, arbeider en sirkulasjonspumpe konstant uten at vi tenker over det. Sommer og vinter. Dag og natt. I 8760 timer om året sitter sirkulasjonspumpen på sin diskrete plass i kjelleren eller fyrromet. Og pumper!
Det finnes to typer sirkulasjonspumper - en til varme og en til bruksvann:
- Sirkulasjonspumpen til bruksvann sikrer at det varme vannet strømmer raskt til armaturer og vannkraner, slik at du slipper å vente på at vannet skal bli varmt når du er på badet.
- Sirkulasjonspumpen til varme transporterer vann rundt i radiatorer og gulvvarmesystemer.
- Display på forsiden av pumpen gjør det om ønskelig lett å betjene pumpen manuelt. Men ellers justerer en moderne sirkulasjonspumpe seg selv automatisk. På det opp-lyste LED-displayet kan du hele tiden se hvor mye energi pumpen bruker. En ALPHA2 bruker helt ned mot 5 watt.
- Avansert elektronikk i moderne modeller analyserer hele tiden systemet og justerer ytelsen etter forholdene. Stenger du en radiator, vil en gammel pumpe faktisk jobbe ekstra hardt i et forsøk på å sende samme mengde vann gjennom rørene. En moderne pumpe registrerer straks forskjellen, og reduserer lynraskt ytelsen, slik at bare den nødvendige vannmengden sendes rundt.
- Lagre av kjeramikk sørger for at motor og pumpe går med minimalt av motstand og støy. Vannet som pumpes rundt i varmesystemet, renner gjennom kjernen av pumpehuset, kjøler motoren og smører lagrene. Sørg derfor alltid for å montere pumpen med aksen vannrett, slik at vannet kan kjøle og smøre korrekt.
- Pumpehuset av støpejern inneholder pumpe og motor. Ny teknologi gjør at de to delene tar langt mindre plass enn eldre modeller. Siden det er standard-avstand mellom tilslutningspunktene, vil en ny, mer energivennlig modell passe inn der den gamle satt.
- De magnetiske kjernene i sentrum trekker motoren rundt når elektromagnetene rundt dem aktiveres. En av årsakene til at en moderne pumpe som ALPHA2 har så lavt strømforbruk, er at motortypen bruker svært lite energi. Den andre årsaken er at pumpen hele tiden justerer hastigheten etter behov.
- Små spader av kunstfiber kaster vannet ut av pumpen og får det til å sirkulere. Jo raskere spadene roterer, desto høyere blir trykket ut av pumpen.
- Avskjermingskappen av rustfritt stål hindrer vannet i å trenge inn til de elektriske spolene.
- Strømtilkoblingen er enkel. Er det et uttak med jord i rommet, kan du bare dytte inn støpselet.
- Inntaket. Her renner det varme vannet inn i pumpen etter å ha blitt oppvarmet av varmekilden din.
Skift ut den gamle sirkulasjonspumpen og spar penger
Om du vil spare penger på strømregningen, kan det være en gode ide å vurdere om sirkulasjonspumpen din trenger å skiftes ut. Det kan nemlig være mye penger å spare på å skifte ut en gammel sirkulasjonspumpe med en ny. Opptil 1000 kroner årlig. Det er også grunnen til at de nye automatiske modellene kalles for sparepumper.
På gamle modeller kan sirkulasjonspumpen som regel stilles inn på tre hastigheter, en til vinter, høst/vår og en til sommer. Men med hånden på hjertet: Hvor mange kan si at de husker å justere sirkulasjonspumpen? Derfor kjører den slik det ble installert i de fleste hjem: nemlig på full fart. Også selv om det bare er en liten del av året det er bruk for det.
En moderne sirkulasjonspumpe er en sparepumpe
En moderne sparepumpe virker ikke bare som varmesystemets hjerte, men også som dets hjerne. Intelligente kretsløp i sirkulasjonspumpen leser behovet for varmt vann og beregner hvor mye trykk det er bruk for. Har fyren nattsenking, registrerer sirkulasjonspumpen også det, og går på det laveste nivået. Med en ny sirkulasjonspumpe blir det også enklere å opprettholde den riktige temperaturen i boligen din.
Skift sirkulasjonspumpe selv
Du kan selv skifte til en ny sirkulasjonspumpe på et par timer med et par rørtenger og tetningsmateriale. Og er det en stikkontakt med jordforbindelse i fyrrommet, kan du bare dytte støpselet fra pumpen inn i stikkontakten.
LES OGSÅ: Finn den billigste varmekilden til huset