Hvorfor slites varmerørene?

Spørsmål

For seks år siden fikk jeg installert en gassfyr. Tilkoblingene til de eksisterende galvaniserte jernrørene og radiatorene ble gjort med kobberrør. Nå har jeg begynt å få korrosjonsskader innvendig i jernrørene. Gjennomløpet er nesten blokkert. Kan de korte kobberrørene, som forbinder gassfyren med jernrørsinstallasjonen, være årsaken til disse skadene?

Svar

Rekkefølgen av materialer burde være likegyldig på en sentralvarmeinstallasjon med oksygenfattig vann (“dødt vann”). Det er bare på bruksvannsinstallasjoner, der vannet blir oksidert, at det er problemer med å la kobberrør sitte før jernrør. Her vil ioner fra kobberet forårsake rust i jernrørene.

Hva som har skjedd med rørene dine, er vanskelig å svare på. Kalk er umiddelbart det beste tipset, for det er et velkjent problem enkelte steder, og oppleves nettopp slik du beskriver de nesten tilstoppede rørene. Men korrosjon forårsaket av plasseringen av kobberrøret, er det trolig altså ikke snakk om.

Er det kalk som blokkerer rørene, kan du enten skifte ut rørene, eller kontakte en rørlegger som muligens kan skylle gjennom systemet med kalkoppløser.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Varme