Alle kan legge et klikkgulv

Det er ikke vanskelig å legge et moderne klikkgulv. Smarte løsninger gjør det mulig for alle å legge et nytt gulv. Vi kikker nærmere på klikkgulv.

De nyeste klikkgulvene er så enkle å legge, at alle kan henge med. Fra du legger det første bordet til du kan sette møblene på plass, går det sjelden mer enn en arbeidsdag. Vi retter søkelyset mot moderne klikkgulv, og viser hvorfor det er så enkelt å legge.

Raskt å klikke sammen

Den lille, svarte plastfjæren er hemmeligheten bak G5-klikksystemet. Når bordenes ender presses sammen, glir den fleksible fjæren i hakk. Det betyr at bordet kan klikkes fast i rekken foran og bordet ved siden av samtidig.

Enkelt å skjære til

Skal du skjære til et enkelt klikkbord for å få det til å passe rundt et rør, fjerne fjæren eller noe annet, gjøres det enkelt med en stikksag. Til rette snitt på tvers av et bord kan du med fordel bruke en kapp-/gjærsag. Det går fort og snittet blir snorrett hver gang. Du kan også bruke en håndsag eller sirkelsag.

Selv om det krever litt øvelse, kan det lønne seg å lære å sage fra undersiden med stikksagen. Gjør du det, betyr det nemlig at treet flises opp på undersiden i stedet for på oversiden. Det gir et penere resultat.

Kan legges på de fleste underlag

Klikkgulv kan legges på både eksisterende tregulv og på betong- og linoleumsgulv. Det viktigste er at underlaget er helt plant. Er det ikke det, må du rette det opp før du legger klikkgulvet. Legger du klikkgulv på et støpt betonggulv - for eksempel i en kjeller - vil det ofte være nødvendig å legge en fuktsperre direkte på betongen. Fuktsperren skal dekke hele gulvet og et stykke opp på veggene. Deretter kan du legge et trinn- og støydempende underlag og til slutt klikkgulvet.

Mulig å legge om

Klikkgulv legges “flytende”. Det vil si at de ikke er spikret eller skrudd fast i underlaget. De ligger typisk på et trinn- og støydempende materiale med en avstand på 5-10 mm til veggene hele veien rundt. Fordi klikkgulv ikke er festet til noe, kan det tas fra hverandre og legges om, eller legges i et annet rom, hvis du får lyst på et annet uttrykk.

Etterbehandlet

En annen fordel ved klikkgulv med treoverflate, er at de leveres etterbehandlet. De kan for eksempel være oljet eller hvitpigmenterte, men of-være of test er de lakkerte. Velger du sistnevnte, slipper du å gi gulvet 3-4 strøk lakk og slipe mellom hvert lag, som du ofte må gjøre hvis du legger et massivt tregulv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv