Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legg fliser på tregulv

Skriv ut Lagre artikkel

Vi har hørt det mange ganger; at du ikke kan legge fliser på et tregulv. Fugene mellom flisene vil nemlig kunne knekke, kanskje flisene også. Men nå sier vi heller: Selvfølgelig kan du det! Du skal bare ha riktig underlag, og det lager du av fibergipsplater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
600kr/m2
Legge fliser på tregulv: Du kan vel ikke legge fliser på et tregulv, eller ...? Selvfølgelig kan du det!

Intro

Fliser skal ligge på et hardt, fast underlag, ellers knekker fugene, og kanskje gjør flisene det også. Det kan både murere og de av oss andre som har prøvd det, skrive under på. Derfor har det også lenge vært en sannhet at fliser ikke kan ligge oppå et tregulv. Men det KAN de.

Plater løser problemet

Når fuger og fliser knekker oppå et tregulv, henger det sammen med treets evne til å gi etter, samt evnen til å utvide seg og trekke seg sammen i takt med at luftfuktigheten stiger og faller. Dette tåler ikke de stive fugene og flisene i lengden. Men ved å legge et stivt og fast lag mellom tregulvet og flisene, kan vi skape et undergulv som er så fast, at disse problemene aldri oppstår. Til dette får vi stor glede av fibergipsplater.

De spesielle fibergipsplatene

De spesielle fibergipsplatene, som er laget for å ligge på gulvet, er så stive at de ikke lar seg påvirke av tregulvet på undersiden. Når vi i tillegg forsikrer oss om at både limet som flisene limes fast med, og fugen mellom flisene er av en fleksibel type, som kan tåle litt flere bevegelser enn vanlig lim og fugemasse, er veien åpen for flotte og holdbare fliser på et tregulv. Og når vi likevel er i gang med å gjøre om hele den underliggende konstruksjonen, kan vi like gjerne legge varme i gulvet, så vi får varme fliser å trå på.

TIPS: Gjenbruk av gulvbord

Hvis gulvbordene du tar opp er jevne i tykkelsen, kan du bruke dem i den nye oppbyggingen av gulvet.

Legge fliser på tregulv: Er du lei av det slitte tregulvet, og drømmer om fliser? Det kan fikses.

Er du lei av det slitte tregulvet, og drømmer om fliser? Det kan fikses.

Veiledning

Gulvet rettes

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Forutsetningen for et rett gulv, er et rett undergulv: Gulvbjelkene skal ligge i samme nivå. Gjør de ikke det, kan du rette opp gulvet med den trekonstruksjonen som du uansett skal bygge opp.

De gamle gulvbordene skal fjernes, og på sidene av bjelkene setter vi 48 x 48 mm justerte lekter. Poenget er å sikre at gulvet ender i samme nivå og blir helt plant. Derfor legger vi et spikerslag og et gulvbord oppå lekten og sjekker alt mot et vater, før vi skrur fast lekten. Sjekk jevnlig at alt er i vater.

1

Begynn med å få en oversikt over bjelkene. Sjekk med et langt vater, både på langs og på tvers av bjelkene. Ligger de ikke i nivå, gjelder det å finne det høyeste punktet. Det er den høyden hele gulvet skal ende i.

2

Sett sammen en bordbit og et spikerslag med en skrue. Legg en stripe lim på lekten. Hold klossene og vateret mot lekten, mens den skrus fast til bjelken med 5 x 80 mm skruer for hver 30 cm.

3

Skru fast spikerslagene mellom bjelkene. Sett dem med cirka 40 cm avstand, og skru dem fast i begge ender ned i lektene med 5 x 80 mm skruer. Det skal være et spikerslag i begge ender inn mot veggene.

4

Nå skal bordenes plassering mellom bjelkene fastsettes. Det gjør du enklest med noen bordstumper. Du skal også merke opp forløpet til varmeslangen. Lag streker på begge sider av bordene.

5

Kapp bordene, og skru dem fast på spikerslagene med 5 x 60 mm skruer. Følg strekene. Det er viktig at bordene er høvlet på begge sider, slik at de er like tykke, og helt plane på oversiden.

6

Bordene til venstre er skåret skrått av, slik at slangen kan snu i en bue mot veggen. Til høyre skal slangen passere bjelken, som er frest ut med en overfres.

7

Ved denne veggen skal det monteres kjøkkenskap. Det skal ikke være varme under skapene. Derfor får bordene vendespor rett foran sokkelen til skapene.

Legg slangen ned i gulvet

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

For å sikre best mulig fordeling av varmen, legger vi varmefordelingsplater av aluminium på gulvet. Platene passer ned i sporene mellom bordene. Varmeslangen trykkes deretter ned i platenes spor.

Platene er enkle å knekke, så du trenger ikke verktøy til det.

Sørg bare for å spikre fast platene som beskrevet under. Setter du dem for godt fast, kan de ikke utvide seg, og da risikerer du at gulvet gir fra seg lyd når du skrur opp og ned varmen.

1

Nå skal varmefordelingsplatene av aluminium legges ut og spikres fast. De skal ikke overlappe hverandre - verken i endene eller i sidene. Hold minimum 5 mm avstand mellom endene når du legger platene i forlengelsen av hverandre.

2

Del platene uten verktøy. En plate er utstyrt med to spor. De er plassert så platen enkelt kan knekkes i tre forskjellige lengder. Det gjør at du alltid kan få platene til å passe i lengden.

3

Spikre fast platene med pappspiker, men***kun*i den ene siden.** Slå en spiker i i begge ender. Da kan sporet i midten fritt utvide seg når varmeslangen presses ned i sporet, og når det settes på varme.

4

Trykk varmeslangen ned i sporene i varmefordelingsplatene med foten, mens du fører slangen frem og tilbake.

5

Varmefordelingsplatenes ene side skal ligge over bjelkene, slik at du unngår en kald stripe midt på gulvet.

6

Før varmeslangen i myke buer. Det skal ikke være knekk på slangen. Enden på varmefordelingsplatene skal trekkes så langt tilbake, at kanten ikke “gnager” i varmeslangen der den bøyer seg. Gulvet under kjøkkenskapene får ikke gulvvarme.

Legg de stive gulvplatene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå skal de stive fibergipsplatene på. Det er de som skal sikre at gulvet blir så stivt at flisene og fugene ikke knekker når de blir lagt oppå.

Fibergipsplatene skjærer du til med en stikksag, utstyrt med et blad med hardmetalltenner. Alternativt kan du bruke en håndsag (som du etterpå ikke kan bruke til noe annet).

Platene skal limes og skrus sammen. Limet skummer opp og fyller skjøten helt ut. Neste dag må du derfor skrape av overskytende herdet lim.

1

Legg gulvelementene fra venstre mot høyre. Skjær av den utstikkende fal sen på både den korte og den lange siden av det første elementet. På de neste mot veggen skjærer du falsen på den lange siden.

2

Legg lim på både den korte og den lange siden. Limet skal legges på den utstikkende falsen. Legg to striper; det ordner dobbeltåpningen på flaskehodet helt selv.

3

Legg neste gulvelement mot falsene, så platene støtes tett sammen. Limet skal være så rikelig at det skummer opp i skjøten innen 10 minutter. Det er viktig for at du skal få en sterk sammenføyning.

4

Press med foten mens du setter skruer per maks. 20 cm. Skruene trekker nemlig ikke platene sammen i skjøten.

5

Fjern det herdede limet neste dag. Det gjør du enklest med en limskrape fra Fermacell. Skrapen skal ikke være så skarp at den skjærer seg ned i platene.

Legg fliser på gulvet

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Omsider er gulvet klart for det som var hele poenget: de lekre flisene.

Her bruker vi 30 x 60 cm fliser, som legges med gjennomgående fuger i begge retninger og en fugebredde på 3 mm.

Det krever at flisene er kalibrerte. Det vil si at de er skåret til med nøyaktige mål etter brenningen.

Både limet og fugemassen skal være en fleksibel type (sjekk emballasjen). For selv om du bruker de stive fibergipspla-tene som underlag, bør du dobbeltsikre med lim og en fugemasse som kan tåle små bevegelser i underlaget.

1

Lag en helt rett strek på gulvet, til å legge første rekke fliser etter. Trekk lim på platene med en tannsparkel, og legg første rekke fliser mot streken. Sett fliskryss på “høykant” mellom flisene.

2

Begynn på samme måte ved den tilstøtende veggen, der streken settes vinkelrett ut fra første rekke fliser. Ved de neste rekkene trekker du lim på gulvet med tannsparkelen til et par fliser om gangen.

3

Legg en flis, og press den godt ned i limet. Sett ett fliskryss i enden og to fliskryss på langsiden. Blir det presset lim opp til over-flaten, skal det tørkes av.

4

Vent to dager med å fuge, slik at limet er helt tørt. Bland opp fugemasse, og trekk den på med kanten av et gummibrett. Bruk diagonale bevegelser. Da fyller du opp fugen best og raskest.

5

Vent en halvtime, før du vasker av. Da er fugen som regel blitt så fast, at du kan vaske overskytende fugemasse av flisene med et fuktig skumgummibrett.

6

Vent en times tid, før du tørker etter. Da er fugene blitt helt faste, og restene av fugemassen ligger som et lyst pulver oppå flisene. Poler med en tørr bomullsklut. Glatt også fugene med kluten.

Materialer

 • Justerte lekter 48 x 48 mm
 • Spikerslag 38 x 73 mm
 • Høvlede bord 28 x 120 mm
 • 25 mm gulvelementer, 50 x 150 cm, Fermacell (Bestillingsvare hos Hunton)
 • Lim til plater, Fermacell (Bestillingsvare hos Hunton)
 • 22 mm skruer
 • Mineralull
 • 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
 • Fliser
 • LIP Multi Flislim
 • LIP Fugemasse
 • LIP Multibinder
 • PU-lim
 • Varmefordelingsplater
 • 20 mm pex-rør
 • Pappspiker

Tidsforbruk

Cirka fem dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 600 kr, pluss fliser, per kvm.

Vanskelighetsgrad

Det er en fordel hvis du har litt gjør det selv-erfaring. Vær nøye med å lage en plan flate under platene.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Legg fliser på tregulv
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake