5 gode grunner til å male gulvet

Med heldekkende maling kan du fjerne fem skavanker, og få et flott, “nytt” gulv. Det er både enklere og billigere enn å legge et nytt gulv. Og har du et mørkt gulv som males lyst, får du samtidig et mye lysere rom.

Hvis du har et mørkt gulv, og gjerne kunne tenkt deg mer lys i rommet, er det opplagt å male gulvet i en lys farge. Det reflekterer mer lys.

Før du bryter opp det gamle tregulvet for å legge et nytt, kan du vurdere å male gulvet i stedet. Det er mange fordeler med å velge den løsningen: Det er ikke like drastisk, det er mindre arbeidskrevende, og det er betydelig billigere.

Å male et gulv krever god planlegging, fordi du ikke kan bruke rommet mens prosjektet står på. Når du er helt ferdig med å male, skal du ikke bare vente på at malingen tørker, men også at den herder helt før du setter tunge møbler på plass i rommet.

Det betyr at du skal la gulvet stå og tørke i en ukes tid. Tørketiden er viktig, fordi du ellers risikerer å lage merker i gulvet når du begynner å møblere rommet.

Du kan fint gå på det i sokkelesten mens malingen herder, men sko med harde hæler og tunge møbler er bannlyst. Hvis du kan planlegge prosjektet inn mot en ferie, når det ikke er noen hjemme i huset på en stund, er det optimalt. Da kan gulvet få den roen det trenger, uten at det ender opp som et stort irritasjonsmoment.

Forskjellige typer maling til tregulv

Når du skal male gulv, skal du bruke en egen gulvmaling, som kan tåle mye “trafikk” og slitasje. Grunnleggende finnes det tre forskjellige typer, selv om hybridløsninger også er blitt mer vanlig.

ALKYD:

Tidligere gikk den oljebaserte alkydmalingen for å være sterkere enn en vannbasert akrylmaling. Men nå er alkydmalingen på vei ut av sortimentet til produsentene, fordi profesjonelle malere ikke lenger bruker denne typen maling. Grunnen til det, er at den inneholder flere skadelige løsemidler og er mer skadelig for miljøet.

FORDEL
Alkydmalingen flyter litt penere sammen, og skaper en overflate som er litt hardere og sterkere enn den overflaten du får fra en akrylmaling.

ULEMPE
Den er litt seig å jobbe med, og det er vanskeligere å rengjøre pensler og ruller. Det krever white spirit, som ikke er bra for verken helsen din eller miljøet.

AKRYL:

Det har skjedd veldig mye med akrylmalingen i løpet av bare de siste ti årene. Det er her produsentene bruker krefter på produktutvikling, ettersom alkydmalingen er på vei ut. De moderne vannbaserte akrylmalingene gir i dag en overflate som er omtrent like sterk og holdbar som alkydmalingen, men de belaster ikke miljøet eller helsen din like mye.

FORDEL
Den er lettere å jobbe med, og ikke like seig som alkydmaling. Pensler og ruller er enkle å rengjøre. De vaskes bare i vann. Malingen lukter på langt nær like mye som en alkydmaling.

ULEMPE
Den ferdige overflaten er ikke like hard som den en alkydmaling eller en epoksymaling gir.

EPOKSY:

Gir en meget sterk overflate, men malingen er litt vanskeligere å jobbe med og krever at du bruker verneutstyr, fordi epoksy er skadelig i direkte kontakt med huden.

FORDEL
Den ferdige overflaten blir hard og meget slitesterk.

ULEMPE
Epoksymaling skal blandes i flere omganger, da den består av to komponenter; en binder og en herder, som først virker når de er blandet. Når den ferdige malingen er blandet, har du bare en begrenset tid å jobbe i, fordi malingen herder raskt, typisk i løpet av bare et par timer.

Dag 1

Gulvet her får et lag heft-grunning (Interior Fix Primer/Flügger) og to lag akrylmaling (Fly-ganyl/Flügger).

1

Gulvet rengjøres grundig, også i sprekkene mellom bordene. Ha en støvsuger tilgjengelig, slik at du fjerner skitten med en gang. Gulvet skal vaskes med grunnrens, og etterpå er det en god idé å tørke over det med en fille som er vridd opp i vann med eddik. Det nøytraliserer overflaten, og fjerner såperester og kalkavleiringer.

2

Se om gulvet har spiker, hakk og ujevnheter, og fjern dem så du får en helt jevn flate. Selv små ujevnheter synes godt, særlig på lyse gulv.

Ønsker du en helt glatt flate, kan du sparkle hull og hakk med en tokomponent sparkelmasse når gulvet er tørt. Fordelen ved å bruke den, er at den binder veldig godt og gir en sterk og holdbar overflate under den dekkende malingen. Har du fuger i gulvet, kan du evt. fuge dem med en malbar gulvfugemasse.

3

Gulvet slipes når det er tørt. Det er viktig ikke å bruke for grovt slipepapir, fordi det lager riper i gulvet. Korn 100-120 er fint. Da får du en mattet flate, som malingen hefter godt på. Bruker du ikke maskin, er det en god idé med et langt skaft med en holder til slipepapiret.

4

Gulvet skal først grunnes med en heftgrunning som metter treet og sikrer at gulvmalingen hefter skikkelig. Mal først med pensel langs kantene, som du har dekket til med maskeringsteip.

5

Bytt til en rull, som den store flaten males med. Når hele gulvet er grunnet, skal det tørke. Det er viktig at du overholder tørketiden som produsenten anbefaler. Maler du på et lag som ikke er helt tørt, risikerer du at overflaten krakelerer, og neste strøk blir stygt og hefter ikke.

PAUSE

Tørketid: 12 timer.

Dag 2

1

Start med en lett sliping av gulvet, for eksempel med korn 240, da treet kan “reise” seg litt etter at det har blitt grunnet. Slipingen gir en lekker, glatt flate, og sikrer at malingen får en optimal vedheft. Etterpå skal du være nøye med å fjerne alt slipestøvet.

2

Gi gulvet første strøk maling. Først langs kantene med penselen, deretter med rullen på den store flaten. Det er viktig at du hele tiden maler vått i vått, slik at du ikke kommer til å male i halvtørr maling. Det kan gi nyanseforskjeller i det ferdige gulvet. Maler du gulvet i “lengder”, sikrer du at du hele tiden maler vått i vått. Du får også det flotteste resultatet hvis du maler i samme retning som plankene ligger, i treets såkalte lengderetning. Når hele gulvet er malt, skal det tørke. Husk å lufte ut.

PAUSE

Tørketid: 6 timer.

Dag 3

1

Slip igjen før det andre strøket med maling. En lett sliping med fint slipepapir, korn 240, sikrer optimal vedheft. Fjern støvet før du maler.

2

Gi gulvet det andre strøket maling. Først langs kantene med penselen, deretter med rullen på den store flaten. Igjen skal du sørge for hele tiden å male vått i vått. Som regel vil det være nok med to strøk akrylmaling når du har grunnet først. Men hvis du ønsker en litt “tykkere” overflate, kan du male et tredje strøk.

SLUTT

Tørketid: 5-7 dager. Malingen skal ikke bare være tørr, men gjennomherdet før du setter inn møbler på det nymalte gulvet. Ellers risikerer du at møblene lager merker i gulvet.

Akkurat nå leser andre ...