Flott gulv med rustikke fliser

Kalksteintypen travertin er flott ogrustikk når den fuges med en kontrastfarge.La fugemassen fylle hull og skjevheter i harmonimed den grove strukturen i travertinflisen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
350 kr/m2

Det tynne hvite sløret etter fugemassen fjernes med tørre bomullskluter før overflaten mettes, for eksempel med en tykk grøt av såpespon.

Intro

Travertinfliser fås med nesten jevne kanter og nesten helt glatt overflate. Men du kan også kjøpe dem som de finnes i naturen: hullete og åpne, med skjeve og buede kanter. De er uten tvil litt vanskeligere å legge og fuge, men du får et utrolig flott gulv med varierte fargenyanser og fugebredder.

Variasjonen blir tydeligst hvis flisene fuges med mørtel i en kontrastfarge – som regel hvit. Mørtelen skal jobbes godt ned i fugene, og den fyller også de små hullene og gropene i overflaten.

Travertin er mykere enn granitt, og flisene må overflatebehandles for å avvise smuss og fukt. Overflatebehandlingen av flisene kan gjerne gjøres med en tykk grøt av såpespon.

Veiledning

01
Legg flisgulvet 5 Trinn

Fordi kantene ofte er skjeve, er de rustikke travertinflisene vanskeligere å legge enn andre fliser. Derfor må flisene legges på øyemål. Fugesnor eller fliskryss er ikke til hjelp, og i stedet bør du flittig bruke en rettholt.

Det krever også litt mer arbeid å fylle fugene. Fugemørtelen må røres opp slik at den har konsistens som fløtekrem, og den skal presses godt ned.

En fugebredde på 4-5 mm er normalt, men noen steder kan fugen rundt disse flisene bli opp til 1 til 1,5 cm. Dermed er det ikke til å unngå at du trolig må etterfylle enkelte av fugene.

1

Dra flislim ut på en en mindre del av gulvet. Bruk en fintannet sparkel når du jobber med små fliser. Husk å grunne gulvet først med en primer hvis gulvet er sugende (ofte betonggulv).

2

Flisene legges på øyemål uten fugesnor eller fliskryss. Størrelsen på bildet er 10 x 10 cm, og vi legger dem med en fugebredde på 5 mm. Bruk en rettholt flittig mens du arbeider.

3

Dagen etter er gulvet klart til å fuges. Fugemassen røres opp med visp. Den presses først ned i fugene diagonalt, og “skures” deretter i runde bevegelser, helt til fugene er fulle.

4

En bløt flisesvamp fuktes og dras over flisene. Svampen brukes til å glatte fugemassen, og til å fjerne alt det overskytende med. Fortsett til alle flisene ser helt rene ut.

5

Når fugemassen er hvit-tørr (etter cirka en halv time), fjernes fugeslør ved å tørke over gulvet med en bomullsklut. Fugeslør vises som et tynt, hvitt lag på flisene. Etterpå må gulvet tørke 2-3 døgn før det kan overflatebehandles.

Materialer

 • Travertinfliser (kalkstein), 10 x 10 cm
 • Flislim
 • Fugemasse

Spesialverktøy

 • Fintannet sparkel
 • Bormaskin med blandevisp
 • Fugebrett
 • Fugesett med spann og svamp (velegnet til travertinfliser)
 • Bomullsklut

Tidsforbruk

Et normalt stort bad kan klares på et par dager.

Pris

Cirka 350 kroner per m2

Vanskelighetsgrad

Rustikke fliser er vanskeligere å legge enn kjeramiske fliser. Men hvis du tar deg god tid, og er nøye med fugingen, får du et flott gulv.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Gulv