3 klassiske overflater
De tre mest vanlige overflatebehandlingene til et nytt, ubehandlet eller nyslipt tregulv, er såpe, olje og lakk. Behandlingene har forskjellig innvirkning på gulvets slitestyrke og utseende, samt hvor mye vedlikehold det krever.
Hvilken type som gir det peneste resultatet, avhenger av hvilken type gulv du har og din personlige smak. Du kan også gi gulvet en behandling med lut, men det kan ikke stå alene og skal alltid avsluttes med en av de tre beskyttende overflatebehandlingene.
En lutbehandling lysner treet og åpner porene i det, så det er mer mottakelig for en etterfølgende behandling. Det er tradisjonelt brukt for å lysne gammelt treverk (ikke lauvtrær, som det ikke anbefales å lute). Lut hindrer også treet i å bli gult på grunn av lyspåvirkning. Men lut er etsende, så beskytt deg godt hvis du bruker det.
SÅPE
Såpe gir et flott, matt utseende, men trenger ikke ned i treet og metter det ikke i dybden. Såpelaget bygges opp i flere omganger med kraftige såpeblandinger. Jo flere lag såpe, desto bedre beskyttelse. Såpelaget gjør overflaten ikkesugende og mer smussavvisende. Laget slites lett, så det skal rebehandles ofte. Til gjengjeld er det enkelt å vedlikeholde, da rebehandling og rengjøring er samme prosess: Gulvet vaskes bare med såpevann. Behandlingen kan brukes til de fleste lyse tresorter, eventuelt i kombinasjon med lut på nåletre.
OLJE
Olje gir treet et flott, matt og naturlig utseende med en varm glød. Olje fås i flere varianter, for eksempel med forskjellige innfarginger. Mest vanlig er oljer i natur og hvit - natur brukes typisk til mørke tresorter, mens den hvite brukes til lyse tresorter. Treets struktur fremstår tydelig, og det føles “mykt” å gå på. Behandlingen gir en god robusthet, ettersom oljen trenger godt ned i treet, slik at det er beskyttet i dybden. Det herder samtidig i overflaten, men den er ikke beskyttet mot riper. Det er litt omsten omstendelig å oljebehandle et gulv, ettersom det krever en god polering. Det krever også en del vedlikehold med en spesiell pleieolje. Slites oljen av, er det enkelt å rebehandle, og du kan nøye deg med å gjøre det de stedene det er nødvendig.
LAKK
Lakk gir en sterk, lukket overflate, som er slitesterk og enkel å rengjøre. Det Lakk finnes i er forholdsvis lett å påføre med enten rull eller pensel. Lakk finnes i to forskjellige farger; klar og hvit, og flere forskjellige glans glansgrader, fra helmatt, via halvmatt til høyglans. Selv om du velger den helmatte, vil ikke gulvet bli like matt som hvis du velger olje eller såpe. Hvis overflaten blir slitt, er det viktig å lakkere det slitte området, for hvis det slites helt ned, må du begynne forfra med nedsliping av hele gulvet og lakkering i flere lag. Vedlikehold av et lakkgulv skjer enkelt med vanlige rengjøringsmidler.
Slik gir du gulvet lakk
Lakk er den mest slitesterke og minst vedlikeholdskrevende overflatebehandlingen - og den mest utbredte. Derfor er det den løsningen vi legger vekt på her, og vi guider deg gjennom hele prosessen med å lakkere et gulv. Utgangspunktet er et nytt eller nyslipt gulv, som først får grunnlakk og senere to lag topplakk. Vi har valgt grunn- og topplakk fra Junckers.
Vær oppmerksom på at fremgangsmåten for de forskjellige typene lakk kan være forskjellig. For eksempel skal det mellomslipes etter grunnlakken her, mens det med andre produkter skal gjøres mellom første og annet lag med topplakk.
DAG 1
Overflaten skal være helt ren, tørr og fri for skitt. Skitt og ujevnheter er fjernet med grunnrens og etterfølgende sliping til en helt jevn flate. Slipestøvet fjernes med en grundig støvsuging.
DAG 1
Gulvet tørkes over med en hardt oppvridd fuktig klut og rent vann, så du er sikker på at alt slipestøvet er borte. La gulvet tørke helt før du går videre.
DAG 1
Gi gulvet et lag grunnlakk. Grunnlakken her inneholder flere tørrstoffer enn topplakken, så den “fyller” mer. Det gjør at den kan utjevne små ujevnheter i gulvet. Grunnlakken smøres på med pensel rundt i kantene og lakkrull på de store flatene. Denne lakken skal ikke helles ut på gulvet først (som andre typer), fordi den tørker for raskt. Lakken påføres vått i vått i treets lengderetning. La lakken tørke. Typisk er det fint å la gulvet tørke natten over.
DAG 2
Treet slipes med fint slipepapir, korn 150-180, fordi treet reiser seg litt når det får grunnlakk. Slip alltid i treets lengderetning.
DAG 2
Gulvet tørkes igjen over med en hardt oppvridd fuktig klut fuktig klut og rent vann, så alt slipestøv fjernes.
DAG 2
Gi gulvet første lag topplakk. Lakken skal røres godt før du setter i gang. Denne lakken skal ikke tømmes ut på hele gulvet først, men fordeles litt om gangen med pensel i kantene og lakkrull på den store flaten - det gir penest resultat. Jobb alltid vått i vått og i treets lengderetning. Sørg for at du ikke kommer til å overlappe for mye - det kan gi et ujevnt, litt skjoldete resultat. La gulvet tørke natten over.
DAG 3
Gulvet får det andre laget topplakk, som påføres på samme måte som første lag. Ved en romtemperatur på 20 grader vil det normalt tørke etter ca 4-5 timer, så du vil kunne gå på det i sokkelesten.