Håndverkertips: 10 tips til gulvlegging

Har du lyst til å bli en enda bedre håndverker? Følg med, i så fall: Vi har fått en av våre dyktigste og mest allsidige håndverkere til å dele sine erfaringer. Her er det helt sikkert noe å lære!

Et ordentligt gulvjern er uunnværlig når du skal legge gulv. Les hvorfor i tips nr. 9.

1. Sag fra baksiden

Hvis du skal kappe til et gulvbord i lengden, eller lage et hakk med en stikksag, så sag alltid fra baksiden. Det gir penest resultat, fordi du unngår at treet fliser seg opp på forsiden.

Tipset gjelder alle typer tregulv, også klikkgulv i for eksempel laminat eller linoleum.

Sag gulvbordet fra baksiden - det gir deg et flott sluttresultat.

2. Kom deg enkelt rundt rør

Det er en god idé å planlegge hvordan det går opp, hvis gulvet ditt skal gå rundt rør. Hvis du kan få det til å gå opp med en skjøt, er det en fordel. Da kan du skjære et hull som går halvveis inn i siden på hvert bord.

3. Ha luft rundt i kanten

Når du legger et flytende gulv, er det viktig at det er luft rundt i kanten ved vegg og rørgjennomføringer. Det sikrer du lett med et par plastklosser etter hvert som gulvet legges.

4. Akklimatiser bordene så de ikke slår seg

Før du legger et nytt gulv, skal gulvbordene akklimatiseres. Det er viktig at de har noenlunde samme temperatur som rommet de legges i, for å unngå at treet skal slå seg.

Derfor er det en god idé å bestille bordene i god tid, og legge dem innendørs. Helst i det rommet de skal legges, slik at de venner seg til temperaturen og luftfuktigheten.

Hvor lenge de skal ligge innendørs, er forskjellig, så følg produsentens anvisninger.

5. Planlegg forbandet på det nye gulvet

Det er viktig at det er en viss avstand mellom skjøtene på gulvbordene, et såkalt forband, for at gulvet skal bli så solid som mulig.

Du skal også sørge for at det ikke er et veldig kort bord i hjørnet på den første rekken, for det kan medføre at gulvet slår seg. Derfor er det en god idé å lage en plan, slik at bordene blir lagt etter et system.

Lag en plan over forbandet

6. Jobb raskt med en stiftepistol

Når du skal feste et undergulv av masonittplater, for eksempel som underlag for et linoleumsgulv, er stiftepistolen smart.

Det går lynraskt å sette fast platene så de ligger ordentlig. Deretter kommer du fort i gang med gulvet oppå.

7. Få gulvet til å flukte med skap

Det gir et flott, harmonisk resultat, hvis linjene på et ferdig gulv er parallelle med for eksempel skapene i rommet. Det kan du sikre ved å tegne opp en strek som tilsvarer skaplinjen på gulvet, og legge det nye gulvet etter den.

8. Velg riktig underlag

Legger du et gulv oppå betong, skal det underliggende materialet ha et fuktsperrende lag, for å stoppe oppstigende fukt.

Det finnes på såkalte akustiske matter, for eksempel fra Pergo, som også demper lyden. De limes sammen med metallfolie.

Husk et fuktsperrende lag hvis du legger gulv oppå på betong

9. Bruk et solid gulvjern

Et skikkelig gulvjern er uunnværlig når du skal legge gulv. Det gjør det enkelt å legge de siste bordene, og det hjelper deg å lage skjøtene helt tette.

Kjøp et solid jern med litt tyngde, hvis det som følger med gulvbordene er for lite.

10. Vipp ned det siste bordet

Det kan være vanskelig å få det siste bordet mot en karmlist på plass. Vipp det inn under listene, og press det forsiktig på plass med et stemjern, slik at du ikke skader kanten.

Bordet limes, og holdes på plass med avstandsklosser til limet har herdet.

Du bruker stemjernet til å presse bordet på plass ved døren

LES OGSÅ: Få enda flere håndverkertips!

Disse ti tipsene er en del av artikkelen \\'50 håndverkertips\\' som vi hentet i Gjør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se hvordan den erfarne håndverker gjør arbeidet lettere med tips til oppgaver i hele huset, kan du hente inn hele artikkelen her: 50 HÅNDVERKERTIPS: Håndverkerens hemmeligheter

  • 10 tips til gulvbelegg
  • 10 tips til tapetsering
  • 10 tips til oppheng
  • 10 tips til skilleveggen
  • 10 tips til badet

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulv