Så lett legger du et klikkgulv

Nye klikkgulv er så enkle å legge, at alle kan klare det. Her viser vi hvor lett det er. Vi viser også hvordan du klarer de små utfordringene.

Nye klikkgulv er så lette å legge, at alle kan klare det. Fra du legger det første bordet, til du kan flytte tilbake møblene, går det sjelden mer enn én arbeidsdag.

Her viser vi hvor enkelt det er. Vi viser deg også hvordan du kommer deg lettest rundt de små detaljene.

Gjør klart for klikkgulvet

1

Gulvbordene legges i rommet i den siden du skal avslutte leggingen. De fleste gulvbord skal ligge et visst antall timer eller dager i rommet de skal legges i, slik at bordene kan akklimatisere seg.

2

Hvis det nye klikkgulvet legges på et gammelt gulv, må du ofte skjære av en bit nederst på omrammingen rundt dørene. Sag langs en avstandskloss med håndsagen eller en multikutter.

3

For å dempe trinnstøy, bør klikkgulvet legges på et støydempende underlag. Det rulles ut på hele gulvet.

4

Mål opp gulvet, så du kan planlegge hvordan klikkbordene skal legges. Skjøtene skal være forskjøvet – minst 25 cm fra rekke til rekke. Og stumpene i endene skal helst ikke bli under 10 cm.

5

De enkelte bordene skjæres enkelt og raskt til med en stikksag. Rette snitt på tvers av et bord kan skjæres til med håndsag, sirkelsag eller kapp-/gjærsag.

Smart metode: Lag en strek

Når du har rullet ut det lyddempende laget, er det smart å lage streker du hele tiden kan bruke til å kontrollere om du har lagt klikkbordene helt rett.

Les også: Klikkgulv

Har du en krittsnor, er det den enkleste måten å streke opp på, men du kan også streke opp langs et langt vater. Du kan også ”streke opp” med teip – da er markeringen enkel å se når du jobber.

Slik legger du et klikkgulv

1

Klikkgulvet skal ikke legges helt inntil veggene. Det skal være minst 1 cm mellom gulvbordet og veggen. Hvis du bruker faste avstandsklosser, endres ikke avstanden når du slår sammen bordene.

2

Bordene klikkes sammen to steder – i den ene enden og i én side. Når flere bord er satt sammen, slås de helt på plass med en hammer. Bruk en bankekloss av for eksempel et stykke gulvbord.

3

Ut mot veggen kan gulvbordene trekkes på plass med hjelp av et brekkjern. Bruk en trekloss til å beskytte veggen mens du presser.

4

Noen bord kan være litt vanskelige å klikke sammen – for eksempel når du skal legge det siste inn mot en vegg. Da kan det nederste av klikkskjøten fjernes, så bordene kan limes sammen i stedet.

5

Ved rør legges et løst bord helt inntil rørene, så du kan måle, streke opp og sage ut. Mellom røret og veggen legges et bord som limes fast til det bordet du har skåret til.

6

Det siste bordet skjæres til. Normalt kan det ikke klikkes på plass, så du må lime det. Limet legges som en tykk stripe på begge bord. Slå bordet på plass med et gulvjern – eller bruk brekkjernet.

Smart klikkgulv

Med siste generasjon av klikk er det blitt enda enklere å legge klikkgulv.

Den lille plastfjæren er hemmeligheten bak G5-klikksystemet.

Når de korte endene presses sammen, glir den fleksible fjæren på plass. Det betyr at bordet kan klikkes fast i rekken foran og samtidig i bordet ved siden av.

Da kan du legge ett bord om gangen, i stedet for en hel rekke.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv