Her er teppeleggerens beste tips

Det kan være en utfordring å legge et stort teppe riktig fra vegg til vegg, men her får du en profesjonell teppeleggers beste tips – etterpå kan du fint gjøre det selv.

Her får du teppeleggerens beste tips til de vanskelige stedene – hjørner, rundt lister, rør, døråpninger uten terskler og selve festingen av teppet.

OBS Før du setter i gang, skal du forsikre deg om at underlaget er fullstendig plant og rent. Rester av gammelt teppe skal skrapes av med en stålsparkel, før det skal støvsuges grundig. Ellers vil det kunne synes når det nye teppet er lagt.

Hjørner

1. Skjær loddrett ned i hjørnet, så du kan komme til for å skjære én side om gangen. Skjær helt ned til gulvet.

2. Legg de to teppesidene over hverandre, og trykk dem godt ned mot gulvet hele veien rundt. Sjekk at det er noe å skjære av hele veien, og skjær deretter fra hjørnet og hele veien langs veggen.

Listverk

1. Mot døren begynner du med å skjære vekk noe av det overflødige teppet et stykke fra karmlisten.

2. Nå har du litt å holde i, og det er enkelt å skjære vinkelrett ut fra veggen. Skjær inn mot listen og inn i døråpningen. Gjenta i motsatt side av døren, og legg teppet inn i åpningen.

3. Nå kan du skjære hele veien rundt langs karmlisten. Husk å trykke hardt ned i hjørnet før du skjærer. Skift knivblad ofte, slik at du alltid har en skarp kniv å jobbe med.

Hvilket knivblad skal jeg velge?

Det er mest et spørsmål om smak og behag, om du velger det tradisjonelle rette bladet eller et krummet blad, som er utformet som en krok. Teppeleggeren anbefaler krumbladet til lange, rette snitt langs veggen, mens det rette er best til snirklete utskjæringer ved for eksempel terskler. Kniver med bryteblad er også helt fint.

Fastholding

1. Teppet holdes fast langs kantene med dobbeltsidig teppeteip. Men husk likevel at teppet skal ligge en ukes tid der det gås på det, FØR det limes fast. Da kan det utvide seg, og eventuelt overskytende teppe kan skjæres av før du teiper. Da unngår du buler midt på teppet, fordi teppet ikke har kunnet bevege seg.

2. Avslutt med fotlistene. Noen settes fast med klips, andre spikres, skrus eller limes på. Typene med klips er ofte hule, slik at du kan trekke ledninger i dem. Det er smart.

Slik legger du et gulvteppe rundt rør

Begynn med et snitt vinkelrett på røret. Når teppet er lagt rundt røret, er det enkelt å finpusse med hobbykniven.

Døråpning uten terskel

1. Sørg for å lime teppekanten godt fast i døråpningen med flere parallelle biter dobbeltsidig teppeteip. Trykk teppet godt ned mot teipen.

2. Tilpass teppelisten med en baufil (listen er som regel av aluminium eller messing, så det er enkelt), og sett den fast til gulvet slik at den ene halvdelen ligger på teppet, den andre på gulvet.

    Akkurat nå leser andre ...