Her kan du bruke klikkgulv

Med klikkgulvets inntog er det ikke bare forbeholdt håndverkere å legge nye gulv. Klikkgulv fås i mange typer og størrelser – få oversikten her.

Med klikkgulvets inntog er det ikke bare forbeholdt håndverkere å legge nye gulv. Hvis du kan sage rett og bruke en tommestokk, kan du også legge klikkgulv. Det er enkelt, raskt og som regel en billig løsning. Klikkgulv fås i mange typer og størrelser – få oversikten her.

Hvor brukes klikkgulv?

ENTREER

I et rom med mye trafikk er det bruk for en slitesterk overflate som holder i mange år. Et klikkgulv i laminat er en solid løsning, mens klikkgulv med litt ”mykere” overflate gir bedre akustikk.

STUE/SOVEROM

I rom med litt snillere gangtrafikk, kan du legge et mykere klikkgulv av tre, som er lekkert å gå på. Holdbarheten er fortsatt bra, og de kan som regel slipes en gang i gulvets levetid.

KJØKKEN

I kjøkkenet stilles større krav til slitestyrke. Men det er også en god idé å ta høyde for trinnlyd og enkel rengjøring. Her er et klikkgulv av for eksempel vinyl eller linoleum et godt valg.

Varianter av klikkgulv

LAMELL/PARKETT

Stavene har et 3-4 mm slitelag av tre og klikkes sammen i ønsket mønster. Noen gulv limes fast, mens andre legges flytende.

LAMINATGULV

Ligner til forveksling et gulv av tre eller fliser, men er av samme harde og rengjøringsvennlige laminattype som benkeplater. Slitesterkt, men vil ofte forringe akustikken i rommet.

VINYL

Hvis du ønsker en mykere og mer behagelig overflate å gå på enn laminat, kan du velge vinylklikkfliser. De fås i mange design og farger, og ofte med livstidsgaranti. Gulvet påvirker ikke akustikken i rommet negativt.

Plankegulv

Fås i mange tresorter. Helt glatte eller rustikke planker med fas på sidene, som understreker plankeutseendet. Kjøper du en mattlakkert versjon, ser gulvet nærmest ubehandlet ut. Kan slipes lett og lakkeres.

LINOLEUM (ELLER MARMOLEUM).

En smart kombinasjon av klikkfliser og ekte linoleum. Linoleum er lett å rengjøre og holder i mange tiår, hvis du sørger for å vaske gulvet med riktig såpe. Fås i mange forskjellige farger og størrelser.

“FLISGULV”

Hvis du ønsker et flisgulv, men underlaget ikke er laget for det, kan du jukse og legge et gulv av laminat eller vinyl, som er til forveksling likt. Gulvet er nesten vanntett i fugene, men det kan ikke brukes i våtrom.

KORK

Et gulv av kork er behagelig å gå på. Tidligere måtte det limes på, og du måtte være veldig nøye for å få alle skjøter tette. De nye typene, som legges som klikkgulv, legger du enkelt selv. Det kan være et godt valg på barnerommet.

Før du kjøper gulv

Uansett om du kjøper i butikk eller på nettet, er det en del ting du skal ha tatt stilling til før du handler.

Utseende: Lyst, mørkt, tre, stein, mønstret, farget?

Materiale: Tre, laminat, vinyl, linoleum, kork?

Akustikk: Jo hardere materiale, desto mer støy.

Gulvvarme: Sjekk at gulvet tåler gulvvarme.

Klikksystem: Noen system er enklere å bruke enn andre.

Limt/flytende: Et limt gulv gir bedre akustikk og muligheten til gjennomgående gulv fra rom til rom, men det tar lenger tid å legge gulvet.

Hvordan legges klikkgulv?

Sørg for at gulvet er plant og vannrett, og legg ut eventuell fuktsperre og støy-demping/isolasjonslag.

Legg ut første rekke langs en av veggene. Noen typer skal klikkes sammen til én lang rekke først, andre kan klikkes sammen enkeltvis mens du legger dem (det er mye enklere). Sjekk før du kjøper, det finnes mange klikksystem.

Gulvet legges i forband, det vil si med forskjøvede skjøter. Det fikses enkelt når du tar den stumpen som blir til overs i den ene enden og begynner med den i den andre enden i neste rekke.

Det er viktig å sørge for avstandsklosser mellom veggen og gulvet hele veien rundt, slik at gulvet har mulighet til å bevege seg ved skiftende fuktighet og temperatur.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv