Hjemmelagde gulvlister på mål

Mellom 5 og 50 kroner – så mye kan du spare for hver meter gulvlist du selv sager og freser i mdf i stedet for å kjøpe dem ferdige. I et vanlig hus blir det fort en stor sum – og så bestemmer du selv hvordan de skal se ut.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer per mdf-plate
Pris
5 kr./m

Med ei sirkelsag og en overfres kan du lage gulvlister i metervis. Profilen bestemmer du selv. Selv ved helt enkle profiler er det mange penger å spare.

Intro

Gulvlistene markerer overgangen mellom gulvet og veggen. De finnes i en hel rekke forskjellige utførelser - fra de helt enkle listene med en øvre avrundet kant - til vakkert sammensatte profiler.

Prismessig er forskjellen fra 10-15 kroner og helt opp til 60 kroner eller mer per meter, alt etter hvor sammensatt profilen er. Men med ei sirkelsag og en overfres kan du selv lage listene langt billigere. Og om de bare er litt forskjellige fra den aller billigste modellen, kan du raskt spare mange penger, samtidig med at det er du og ikke leverandøren som bestemmer utformingen.

Her viser vi noen eksempler på hvordan du kan utforme dine egne gulvlister. Det hele begynte med ei mdf-plate, ei sirkelsag og en overfres.

Drømmer du om høye lister (fotpaneler), er det ikke lenger bare et spørsmål om pris. Disse listene er vår egen utforming, og kan derfor ikke kjøpes. De består av to lister av 22 millimeter og ei list av 6 millimeter mdf-plate.

Veiledning

01
Utsaging av plater 3 Trinn

Utgangspunktet er mdf-plater. Mdf har den fordelen framfor furu at det ikke skal freses spor på baksiden. Mdf er stabilt og vil derfor ikke slå seg. Ulempen er at platene bare fås i begrensede lengder, normalt 244 cm slik at det må til flere skjøter.

Forutsetningen for at du kan spare penger på helt vanlige standard-gulvlister, er at du selv sager til platene. I byggmarkedene skal de ofte ha betaling for å sage til platene, og da forsvinner raskt overskuddet. Men er du ute etter dyrere lister, kan det fortsatt bli gevinst om du også betaler for sagingen.

1

Det er viktig at alle listene sages ut på nøyaktig samme bredde. Bruk ei stabil rettskinne å sage etter. Merk opp tydelig, og sag helt inntil strekene.

2

Den helt enkle 16 x 68 mm gulvlista er bare avrundet på overkanten. De andre kantene avrundes lett med slipepapir før de males.

3

Her er et avrundingsstål i overfresen. Kulelagerstyringen på dette fresestålet sikrer at det følger kanten på lista og avrunder overkanten på samme måte - meter etter meter.

02
Montering på vegg 2 Trinn

1

En tett og tilpasset skjøt oppnår du på den letteste måten når begge listene sages av samtidig. Her blir det brukt ei manuell gjærsag, men du kan selvsagt også bruke skjærekasse eller ei kapp-/gjærsag.

2

Hvordan listene monteres kommer an på hva veggen er laget av. På en rett gipsvegg kan gulvlistene limes opp for eksempel med monteringslim. På tre og lettbetong kan vi bruke stifter, og i mur eller betong plugger.

Tidsforbruk

1-3 timer per mdf-plate, avhengig av profilen.

Pris

Fra cirka 5 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

Med en overfres er de lave gulvlistene enkle å lage. De høye krever litt mer arbeid og innsats.

Tips & Triks

Bare fantasien setter grenser

DEN ENKLE OG MEST VANLIGE
Helt enkle og vanlige gulvlister, saget ut av 16 mm mdf-plate. Her med en høyde på 58 mm og frest med et avrundings stål med kulelagerstyring. Avrundingsradius er 10 mm. I trelasthandelen finnes denne type gulvlist også med høyde 70 mm. Det er her besparelsen er lavest i forhold til å kjøpe listene. Du kanmed litt hell finne ferdigmalte mdf-gulvlister på tilbud til priser som ikke innbyr til å slepe hjem tunge plater, sage dem opp og frese dem. Til gjengjeld har de den høyden de har - og har du for eksempel fj ernet gamle lister som var bare et par millimeter høyere, er det grunn til å tenke over om du bør gå til oppgaven og få et fint resultat - og kanskje gulvlister som er mer spennende enn de maskinframstilte standardproduktene.

Den enkleste og mest vanlige gulvlista er bare avrundet oppe. Derfor er det også den billigste å kjøpe. Likevel kan du lett spare 5 kroner per meter.

DEN ENKLE MED KABELSPOR
Andre vanlige gulvlister har overkanten frest med et kvartstaff stål med kulelagerstyring. Avrundingsradius er 10 mm. Her har vi brukt 19 mm mdf-plate fordi vi ønsket å skjule en høytalerledning bak gulvlista. Kabelsporet er frest 12 mm dypt med et Ø 16 mm notstål som må føres etter et parallellanlegg. Oppføringen av ledningen er frest med et 8 mm notstål. Profilen kan naturligvis utføres uten kabelspor i 16 mm mdf.
VIKTIG: Unngå strømførende ledninger i gulvlista. Det er ulovlig.

Mål ut til oppføring/uttak, og gjør disse klar før du maler. Merk opp slik at stifter eller skruer ikke går inn i ledningen ved montering.

Ledningene legges i kabelsporet og holdes eventuelt fast med maskerings teip til lista er montert.

DET HERSKAPELIGE I BYGGESETT
Det finnes en rekke ulike gulvlister, men profilen som er vist her, har vi funnet opp selv og laget med tre fresestål. Listene er bygget opp av tre lister i 6 og 22 mm mdf-strimmel. Du kan selv justere som du ønsker. Den nederste lista måler 22 x 90 mm, og den overkanten som snur framover er laget med et kvartstaff stål. Det halvrunde sporet som vender innover, er frest 1,5 cm fra underkanten med et Ø 20 mm hulkilstål. Sporet er en cm dypt. I den øverste bakkanten er det frest et 6 x 9 mm spor med et falsstål. Den øverste lista måler 22 x 50 mm. Begge kantene som vender framover, er frest med kvartstaff stålet, og i den nederste bakkanten er det på samme måte frest et spor med falsfresestålet. Nederste og øverste list forbindes med en strimmel 6 mm mdf som limes inn i falsen. Her er strimmelen 8 cm bred/høy.

Bare fantasien setter grenser for hvordan du kan lage dine egne gulvlister. Her har vi frest og montert tre lister mdf-plate i forskjellig tykkelse. Det er naturlivis også fullt mulig å lage eksklusivt, eget profilert listverk i heltre furu.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv