Nytt gulv på en dag

Du skal ikke fortvile over et nedslitt gulv. På én enkelt dag kan du nemlig legge et helt nytt gulv til en overkommelig pris.

Intro

Et flott gulv er virkelig noe som kan løfte inntrykket av boligen. Derfor kan betydningen av tilstanden til gulvene nesten ikke overvurderes. Har du et gammelt tregulv, vil en gulvsliping ofte gjøre underverker, men hvis gulvet er gammelt og har vært slipt ned flere ganger, kan det være på tide å tenke i nye baner. Du kan selvfølgelig bryte opp gulvbordene og legge nye oppå de gamle bjelkene eller tilfarerne. Men det kan bli en stor jobb, særlig hvis det som her dreier seg om et kjøkken, der det i så fall også vil være nødvendig å fjerne alle kjøkkenskapene.

Redaksjonen anbefaler: De 8 beste gulvene til kjøkkenet

Flytende gulv

I slike situasjoner kommer de såkalte “flytende gulvene” til sin rett – for de legges oppå det eksisterende gulvet. Dermed unngår du det tunge rivingsarbeidet, samt all forsøplingen og bortkjøringen av det gamle gulvet.

Begrepet “flytende” betyr at gulvet skal kunne bevege seg – altså gi seg noen millimeter etter temperatur og fuktighet. Derfor er et ikke et flytende gulv festet noen steder til underlaget, men ligger helt løst oppå. Du skal passe på å holde en avstand til vegger og sokler på cirka 1-1,5 cm. Sprekken dekkes av en list når gulvet er lagt.

Før du legger gulvet

Det går fort å legge gulvet når du først er i gang – én dags tid for dette gulvet, som er cirka 22 m2. Det kan likevel være forberedelser som forlenger prosessen litt. Undergulvet skal være noenlunde jevnt. Hvis det faller eller stiger mer enn 3 mm per meter, skal det sparkles ut, og sparkelmassen skal selvsagt ha tid til å tørke.

Veiledning

01
Gjør klart for det flytende gulvet 8 Trinn

Fordi vi legger det nye gulvet oppå det gamle, er det selvfølgelig viktig at det ikke er for skjevt. Eventuelle skjevheter utjevnes med gulvsparkel, og når det er tørt, kan underlaget rulles ut, skjæres til og teipes sammen.

Underlaget legges på av hensyn til støy- og støtdemping. Det finnes mange forskjellige produkter, men det lønner seg å bruke en type av god kvalitet; et underlag som ikke blir presset sammen med årene, slik at den støy- og støtdempende virkningen forsvinner.

1

Begynn med å fjerne alle de gamle feielistene. Det skal være helt åpent inn mot fotlister/sokkel, slik at vi senere kan holde øye med avstanden (cirka 1 cm) mellom det nye gulvet og fotlisten.

2

Så sjekker vi om gulvet må sparkles ut. Det skal maksimalt falle eller stige 3 mm per meter. Det høres ikke mye ut, men i de fleste tilfeller kan du legge gulvet uten sparkling.

3

I dette tilfellet er vi nødt til å sparkle et lite område ved døren. Som det synes på bildet, er det cirka én cm fall per meter akkurat her.

4

Sparkelmassen strykes ut med en stålsparkel og rettes av med et bord. Gulvet må muligens grunnes før du sparkler. Det avhenger av sparkelmassen. Sjekk det.

5

Når sparkelmassen er tørr, kan den første lengden underlag legges ut. Fordi det nye gulvet ligger oppå et tregulv, skal det ikke brukes fuktsperre. Det skal du derimot hvis gulvet er av betong.

6

Når to lengder skjæres sammen, trenger du ikke skjæreunderlag. Vi skjærer direkte ned i det gamle gulvet, på samme måte som når du setter opp strie eller filt: Vi lager overlegg, skjærer og fjerner det.

7

Underlagslengdene teipes sammen. Da er vi helt sikre på at de blir liggende akkurat der de skal være.

8

Press underlaget helt inn mot fotlisten, og fjern det overflødige. Du kan fint skjære det vekk på frihånd med en hobbykniv.

02
Pakk ut bordene og mål opp 3 Trinn

Når underlaget er på plass, er det slik sett bare å sette i gang med gulvleggingen. Men først skal lengden på rommet måles opp, for hvis du bare starter med et helt bord, kan du nemlig risikere at du ender opp med en veldig liten, uhåndterlig og stygg stump i den andre enden.

Vi anbefaler også at du legger det nye gulvet på tvers av det gamle, for at det ikke skal følge de gamle bordenes “bølgegang”. Gulvet blir samtidig bedre understøttet på bølgetoppene enn ved at de følger bølgedalene.

1

Vi begynner med å åpne tre pakker med gulvbord. Det gjør vi for å mikse eventuelle fargeforskjeller mellom pakkene, ved skiftvis å ta et bord fra hver.

2

Ved å streke opp lengden til bordene på en list, blir det lettere å måle ut hvor vi slutter i den andre enden, og dermed beregne hvor mye de ytterste bordene må skjæres til.

3

Bordene kappes raskt og enkelt med en kapp-/gjærsag, men de kan også fint kappes for hånd.

03
Legg gulvet - klikk for klikk 5 Trinn

Fordi det nye gulvet skal kunne bevege seg, er det viktig at det er plass langs alle vegger og sokler. Det sikrer vi ved hjelp av kiler, mens de nye bordene presses eller slås sammen med et slagjern eller en hard trekloss.

I dette kjøkkenet har vi valgt å legge bordene inn mot fotlisten, og deretter dekke sprekken med en feielist. Det er en rask og pen løsning. Du kan også velge å ta av fotlistene, legge bordene mot veggen (1 cm fra veggen) og deretter sette på nye fotlister, eller gjenbruke de gamle.

1

Det skal være en 1-1,5 cm sprekk langs alle vegger, sokler og skap. Bruk kiler eller listestumper for å holde avstanden.

2

Gulvet klikkes enkelt sammen. Bordet settes på plass i noten og senkes sakte. Da føles det som gulvbordene nesten suger seg sammen.

3

Med et slagjern bankes bordene som sitter inn mot vegger og skap på plass. Ikke bruk et brekkjern. Det er nesten umulig å bruke det uten å lage merker på fotlisten.

4

En kloss av hardt tre til å slå på, er også et godt verktøy der du kan komme til for å svinge hammeren. Du kan kjøpe verktøyene enkeltvis, eller som et sett til legging av gulv.

5

Nå går gulvleggingen fort. De gjennomgående bordene legges på kort tid. Biten som skjæres av i den ene enden, starter du med i den andre. Det gir forskjøvede skjøter og minimalt med svinn.

Materialer

• 9 mm laminatgulv, med utseende av hvitoljet lerk.
• Skumbasert lyd- og trinndempende gulvunderlag
• Teip (bred pakketeip)
• Sparkelmasse

Verktøy

• Hobbykniv
• Kapp-/gjærsag
• Stikksag
• Slagjern og slagkloss (kan kjøpes enkeltvis eller i sett)
• Stålsparkel
• Brekkjern
• Hammer
• Stemjern
• Knipetang

Legg gulvet rundt hindringene

Fordi det flytende gulvet skal kunne bevege seg, skal du ikke sette innbygde skap eller andre faste installasjoner oppå. Dette gjelder selvfølgelig også en kjøkkenøy. Løsningen er derfor å legge det nye gulvet rundt sokkelen - i en passende avstand.

En fordel med flytende gulv, er at du kan la skap og andre ting stå, og skjære til gulvbordene rundt dem.

Når du f.eks. støter på en kjøkkenøy, måler du ut til neste bord ved å spenne opp en snor. Mål fra avstandslisten til snoren ...

... og avsett målet på bordet som skal skjæres til.

Usynlige skjøter rundt rør

Når du legger det flytende gulvet rundt rør, gjelder selvsagt akkurat de samme reglene som ved de andre kantene: Det skal være litt plass til at gulvet skal kunne utvide seg og trekke seg sammen igjen.

Derfor bores hullene også litt større enn rørdiameteren. Deretter lages to snitt på cirka 45°, som vist på bildet. Til slutt skal det limes, og da skal du sørge for ikke å lime fast gulvbordet til røret. Mens limet herder, holdes utskjæringen fast med kiler.

Smør bare lim på kanten av utskjæringen, der det er en kontaktflate til gulvbordet.

Sett utskjæringen på plass, og kil den mot gulvbordet, mens limet tørker

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv