Klikk deg til fiskebein

Drømmer du om et stort, flott gulv i klassisk, herskapelig fiskebeinsmønster? Nå kan du ta en snarvei, og klikke deg til det flotte gulvmønsteret.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
900 kr/kvm

Intro

Fiskebeinsparkett er vanskelig å legge – og akkurat det er nok den vesentligste grunnen til at flott fiskebeinsmønstret parkett ikke er allemannseie. Alle stavene, eller bordene, skal passe sammen i det spesielle mønsteret. Det betyr at det må kappes av mange stumper langs veggene – i tillegg til at alt skal limes til gulvet.

Men kjøper du fiskebeinsparketten som et klikkgulv, hopper du over noen av hindringene. For eksempel skal du ikke lime bordene til gulvet, og bordene passer uten problemer sammen. Klikkgulv er en enklere løsning, og er du en litt erfaren gjør det selv-er som har lyst på en utfordring, så er det en oppgave for deg. Jobben er fortsatt krevende, men du er godt hjulpet hvis du følger med i byggeveiledningen vår.

Her legger vi gulvet i en oppstilling i et studio for å øke oversiktligheten og hjelpe deg best mulig. Husk at du må legge et trinndempende underlag av skum, kork eller noe annet under gulvet når du legger det.

Viktig å vite før du starter

Du kan velge mellom bord med et tynt laminat på, eller den dyrere utgaven med en overflate av eik. For at bordene skal kunne ligge i fiskebeinsmønster, må du ha høyre- og venstrebord, som kjøpes separat som ”A”- og ”B”-bord. Klikknoten sitter forskjellig på de to bordene. Regn med et litt større svinn på grunn av avskjæringer, og husk å la bordene ligge en uke i rommet gulvet skal legges. Ellers risikerer du at gulvet slår seg etter at det er lagt - når det har tilpasset seg fukten i rommet.

Veiledning

01
Oppmåling og prøvelegging 3 Trinn

Før du kan gå i gang for alvor, skal du gjøre en prøveopplegging, som vil vise hvordan gulvet skal ligge for å bli penest mulig.

Du skal bruke to typer bord: A og B. De kjøpes i hver sin pakke, så du skal sørge for å få nok av begge typene. I denne prøveoppleggingen bruker vi i tillegg B-bord som hjelpebord. Det sikrer at bordene skjøtes helt rett, kant mot kant.

Bordene er utstyrt med klikksystem på alle fire kanter. På den ene kortsiden og den ene langsiden er det en slisse (en not). På de to øvrige sidene er det et utstikk (en fjær), som passer inn i noten. For å kunne holde styr på alt, vender vi notene inn mot den veggen vi begynner fra. I oppstillingen har vi markert tre av ”veggene” med lekter.

1

Marker midten av rommet. Sjekk at midtstreken er i vinkel med den veggen du har som utgangspunkt. Når du starter opp-leggingen, skal midten enten treffe en spiss eller en bunn i fiskebeinsmønsteret.

2

Legg de første stavene. Bordet B kapper vi med et 45-graders snitt i not-enden. Langsidens not vender nå fremover mot utgangsveggen. Vipp bordet A fast på enden av B. Også noten på A-bordets langside vender mot veggen.

3

Fortsett mønsteret til neste sidevegg. Klikk sammen A- og B-bord. Hjelpebord (B-er) sikrer at de møtes nøyaktig. Når rekken er lagt, kan du se hvor spissen lander i forhold til midtstreken.

02
Først skal det planlegges 3 Trinn

Nå skal vi ha gulvet til å ligge pent og nøyaktig i forhold til veggene.

Det er ikke en forutsetning for å kunne legge gulvet at du måler opp så nøyaktig som vi gjør her, men det sikrer at avskjæringene i begge sider av rommet blir nøyaktig like store. Det gir penest mulig resultat, og det koster ikke mange minutter ekstra.

Husk at gulvet, som alle andre flytende gulv, skal holde avstand til veggene. Ellers risikerer du at det utvider seg og ender med å stå opp i en bue, fordi det ikke er plass til gulvet mellom veggene. Det er enkelt å sikre avstanden med små plastbrikker. De kan du kjøpe i et byggvarehus eller der du kjøper gulvet.

Målet som vi tok i forrige avsnitt, viste at gulvet skal forskyves 2 cm for at spissen skal treffe midtlinjen.

1

Strek opp 2 cm fra enden av bordet B. Det er de 2 cm vi skal flytte gulvet vårt mot venstre. Husk å sette avstandsklossen mellom gulvet og veggen, slik at det blir cirka 1 cm luft.

2

Gulvet kan dyttes på plass når bordet B er kappet til etter oppmerkingen. Dermed ender spissene på mønsteret vårt akkurat på midtlinjen (2 cm mot venstre).

3

Tilpass bordet B i motsatt side. Her skal det også tas av 2 cm i et 45-graders snitt. Sjekk at alle spissene holder samme avstand til utgangs veggen, før du merker opp og skjærer til.

03
Nå skal første stykke settes sammen 2 Trinn

Nå er det kontroll på retning og fordeling, og du kan sette i gang med å klikke alle gulvbordene sammen.

Du har ikke bruk for flere hjelpebord, for nå støtter bordene hverandre. Men sørg for hele tiden å få klikket bordene ordentlig sammen, og følg midtlinjen, slik at det ikke sklir. Når du har satt sammen en halv meter gulvflate, skal du stoppe.

1

Mønsteret passer og skal nå bare fortsettes. De løse bordene skal dyttes og klikkes på plass, før du fortsetter mønsteret. Husk avstands-klossene ut mot veggene.

2

Stopp når du har lagt omtrent en halv meter gulv. Gulvet skal nemlig kunne presses på plass, så det kan ikke bli for tungt.

04
Hvis det ikke er plass til å klikke 3 Trinn

Når du skal tilpasse et bord mot en vegg, er det ikke alltid plass til at du kan klikke det på plass. Da må du kappe det til i lengden, fjerne ”klikket” og lime sammen bordene.

1

Hvis et bord ikke kan klikkes på plass, må du fjerne halvparten av endenotens utstikk. Da trenger ikke bordene å løftes på plass i klikket for å passe sammen, men bare presses inn i hverandre.

2

Skjær til endeklikket i notenden. Fjern halvparten av utstikket, slik at klikkfunksjonen forsvinner.

3

Nå kan bordet dyttes på plass, og bordene limes sammen i stedet for at de klikkes fast til hverandre.

05
Avslutt leggingen mot den første veggen 3 Trinn

Den enkleste måten å avslutte gulvet mot veggen på, er ved å kappe det til, slik at det passer.

Det kan virke litt voldsomt å kappe det gulvet du nettopp har satt sammen over på midten. Men det er den enkleste måten å komme videre på. Alternativet - å merke alle bord med nummer, ta fra hverandre gulvet og kappe alle bord enkeltvis, for til slutt å sette alt sammen igjen - er altfor omfattende. Bruk heller en dykksag på skinne, supplert med en stikksag som kan kappe de siste bordene. De klarer nemlig ikke dykksa-gen, fordi den støter mot veggen.

1

Sag gjennom gulvet med en dykksag. Ved å kappe av spissene, passer gulvet mot veggen. Det er enklere enn alternativet, som er å tilpasse mange små stumper.

2

Løft opp de siste bordene. Dykksagen klarer ikke komme helt tett på veggen, så de ytterste bordene må tas opp og kappes til hver for seg med en stikksag.

3

Spar på spissene. Du kan bruke dem, eller i hvert fall deler av dem, når du kommer til den motstående veggen. Dytt gulvet på plass mot veggen. Husk avstandsbrikker.

06
Resten av gulvet legges og avsluttes 5 Trinn

Nå blir alt enklere: Du skal bare fortsette mønsteret slik du allerede har begynt.

Husk å holde øye med at du hele tiden følger midtlinjen, og at du får klikket alle sammenføyninger helt sammen, særlig i endene. Ellers sklir mønsteret for deg.

Når du nærmer deg avslutningen ved den motstående veggen, skal du måle spissene du skar av i den andre enden. Noe av dem kan kanskje brukes til avslutningen. Når gulvet er lagt, kan du etterbehandle det (hvis det er parkett) eller bare tørke det med en fuktig klut (hvis det er laminat).

1

Fortsett leggingen når du har presset det tilpassede gulvet mot veggen. Fremgangsmåten er akkurat den samme som den har vært så langt. Sørg for at alle bordene klikkes tett sammen.

2

Mål opp til de siste bordene når du kommer ned til den motstående veggen. Mål gjerne to ganger, for ikke å gjøre feil.

3

Bruk spissene du skar av, hvis det går opp. Her går det tilfeldigvis opp helt nøyaktig. Normalt vil du bare kunne bruke deler av spissene til avslutningen.

4

Klikk spissene (eller deler av dem) på plass. De passer inn i mønsteret på samme måte som hittil.

5

Avslutt gulvleggingen. De siste stykkene er små stumper, som avslutter hele mønsteret. Dermed har du en klassisk og elegant fiskebeinsparkett.

Materialer

  • Klikkgulv (fra Berry Alloc)
  • Trinndempende underlag
  • Avstandsbrikker
  • Trelim

Spesialverktøy

  • Kappsag
  • Dykksag med skinne

Tidsforbruk

Sett av god tid. Regn med et par dager til 20 kvadratmeter.

Pris

Ca 350 kr per kvm for laminatutgaven, cirka 900 kr per kvm i eikeparkett. I begge tilfeller må det kjøpes underlag i tillegg.

Vanskelighetsgrad

Dette er den enkleste måten å legge fiskebeinsparkett på, men det er ikke lett. Det krever erfaring, presisjon og tålmodighet.

3D-modell

3D-modell

Klikk fiskebein

Den enkleste måten å legge fiskebeinsgulv på.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Først skal det planlegges

Planlegg hvor gulvet ligger nøyaktig og pent i forhold til veggene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hvis det ikke er plass

Endenoten kan skape problemer. Du kan fjerne ”klikket” og lime bordene sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Avslutt leggingen mot den første veggen

Gulvet sages gjennom med en dykksag og legges opp mot veggen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Resten av gulvet legges og avsluttes

Fortsett leggingen med de avskårede spissene.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...