Intro
Veiledning
01
Oppmåling og prøvelegging
3
Trinn
Før du kan gå i gang for alvor, skal du gjøre en prøveopplegging, som vil vise hvordan gulvet skal ligge for å bli penest mulig.
Du skal bruke to typer bord: A og B. De kjøpes i hver sin pakke, så du skal sørge for å få nok av begge typene. I denne prøveoppleggingen bruker vi i tillegg B-bord som hjelpebord. Det sikrer at bordene skjøtes helt rett, kant mot kant.
Bordene er utstyrt med klikksystem på alle fire kanter. På den ene kortsiden og den ene langsiden er det en slisse (en not). På de to øvrige sidene er det et utstikk (en fjær), som passer inn i noten. For å kunne holde styr på alt, vender vi notene inn mot den veggen vi begynner fra. I oppstillingen har vi markert tre av ”veggene” med lekter.
Marker midten av rommet. Sjekk at midtstreken er i vinkel med den veggen du har som utgangspunkt. Når du starter opp-leggingen, skal midten enten treffe en spiss eller en bunn i fiskebeinsmønsteret.
Legg de første stavene. Bordet B kapper vi med et 45-graders snitt i not-enden. Langsidens not vender nå fremover mot utgangsveggen. Vipp bordet A fast på enden av B. Også noten på A-bordets langside vender mot veggen.
02
Først skal det planlegges
3
Trinn
Nå skal vi ha gulvet til å ligge pent og nøyaktig i forhold til veggene.
Det er ikke en forutsetning for å kunne legge gulvet at du måler opp så nøyaktig som vi gjør her, men det sikrer at avskjæringene i begge sider av rommet blir nøyaktig like store. Det gir penest mulig resultat, og det koster ikke mange minutter ekstra.
Husk at gulvet, som alle andre flytende gulv, skal holde avstand til veggene. Ellers risikerer du at det utvider seg og ender med å stå opp i en bue, fordi det ikke er plass til gulvet mellom veggene. Det er enkelt å sikre avstanden med små plastbrikker. De kan du kjøpe i et byggvarehus eller der du kjøper gulvet.
Målet som vi tok i forrige avsnitt, viste at gulvet skal forskyves 2 cm for at spissen skal treffe midtlinjen.
Strek opp 2 cm fra enden av bordet B. Det er de 2 cm vi skal flytte gulvet vårt mot venstre. Husk å sette avstandsklossen mellom gulvet og veggen, slik at det blir cirka 1 cm luft.
Gulvet kan dyttes på plass når bordet B er kappet til etter oppmerkingen. Dermed ender spissene på mønsteret vårt akkurat på midtlinjen (2 cm mot venstre).
03
Nå skal første stykke settes sammen
2
Trinn
Nå er det kontroll på retning og fordeling, og du kan sette i gang med å klikke alle gulvbordene sammen.
Du har ikke bruk for flere hjelpebord, for nå støtter bordene hverandre. Men sørg for hele tiden å få klikket bordene ordentlig sammen, og følg midtlinjen, slik at det ikke sklir. Når du har satt sammen en halv meter gulvflate, skal du stoppe.
Mønsteret passer og skal nå bare fortsettes. De løse bordene skal dyttes og klikkes på plass, før du fortsetter mønsteret. Husk avstands-klossene ut mot veggene.
04
Hvis det ikke er plass til å klikke
3
Trinn
Når du skal tilpasse et bord mot en vegg, er det ikke alltid plass til at du kan klikke det på plass. Da må du kappe det til i lengden, fjerne ”klikket” og lime sammen bordene.
Hvis et bord ikke kan klikkes på plass, må du fjerne halvparten av endenotens utstikk. Da trenger ikke bordene å løftes på plass i klikket for å passe sammen, men bare presses inn i hverandre.
Skjær til endeklikket i notenden. Fjern halvparten av utstikket, slik at klikkfunksjonen forsvinner.
05
Avslutt leggingen mot den første veggen
3
Trinn
Den enkleste måten å avslutte gulvet mot veggen på, er ved å kappe det til, slik at det passer.
Det kan virke litt voldsomt å kappe det gulvet du nettopp har satt sammen over på midten. Men det er den enkleste måten å komme videre på. Alternativet - å merke alle bord med nummer, ta fra hverandre gulvet og kappe alle bord enkeltvis, for til slutt å sette alt sammen igjen - er altfor omfattende. Bruk heller en dykksag på skinne, supplert med en stikksag som kan kappe de siste bordene. De klarer nemlig ikke dykksa-gen, fordi den støter mot veggen.
Sag gjennom gulvet med en dykksag. Ved å kappe av spissene, passer gulvet mot veggen. Det er enklere enn alternativet, som er å tilpasse mange små stumper.
Løft opp de siste bordene. Dykksagen klarer ikke komme helt tett på veggen, så de ytterste bordene må tas opp og kappes til hver for seg med en stikksag.
06
Resten av gulvet legges og avsluttes
5
Trinn
Nå blir alt enklere: Du skal bare fortsette mønsteret slik du allerede har begynt.
Husk å holde øye med at du hele tiden følger midtlinjen, og at du får klikket alle sammenføyninger helt sammen, særlig i endene. Ellers sklir mønsteret for deg.
Når du nærmer deg avslutningen ved den motstående veggen, skal du måle spissene du skar av i den andre enden. Noe av dem kan kanskje brukes til avslutningen. Når gulvet er lagt, kan du etterbehandle det (hvis det er parkett) eller bare tørke det med en fuktig klut (hvis det er laminat).
Fortsett leggingen når du har presset det tilpassede gulvet mot veggen. Fremgangsmåten er akkurat den samme som den har vært så langt. Sørg for at alle bordene klikkes tett sammen.
Mål opp til de siste bordene når du kommer ned til den motstående veggen. Mål gjerne to ganger, for ikke å gjøre feil.
Bruk spissene du skar av, hvis det går opp. Her går det tilfeldigvis opp helt nøyaktig. Normalt vil du bare kunne bruke deler av spissene til avslutningen.
Materialer
- Klikkgulv (fra Berry Alloc)
- Trinndempende underlag
- Avstandsbrikker
- Trelim
Spesialverktøy
- Kappsag
- Dykksag med skinne
Tidsforbruk
Sett av god tid. Regn med et par dager til 20 kvadratmeter.
Pris
Ca 350 kr per kvm for laminatutgaven, cirka 900 kr per kvm i eikeparkett. I begge tilfeller må det kjøpes underlag i tillegg.
Vanskelighetsgrad
Dette er den enkleste måten å legge fiskebeinsparkett på, men det er ikke lett. Det krever erfaring, presisjon og tålmodighet.