Lakkering av gulv

Lakk legger seg som en beskyttende hinne oppå gulvet, uansett om gulvet er av tre, kork eller betong. Det gir en slitesterk og langtidsholdbar overflate, som først krever en rebehandling etter 5-10 år. Det er likevel viktig å huske på at gulvet skal rebehandles før det slites hull i lakken, fordi en reparasjon ellers kan være vanskelig å utføre så den ikke synes.

Et nylakkert gulv er pent og holder i mange år. I tillegg er det vesentlig billigere enn et nytt gulv.

Et nylakkert gulv er pent og holder i mange år. I tillegg er det vesentlig billigere enn et nytt gulv.

NØDVENDIG UTSTYR

EN GULVSLIPEMASKIN Kan leies i et byggvarehus hvis gammel lakk skal fjernes. Husk også å leie en kantsliper. Begge krever litt øvelse å bruke.

STØVSUGER OG VANN Det skal alltid støvsuges etter en sliping. Skal ikke gulvet slipes først, skal det likevel støvsuges og vaskes. Først med grunnrens, og deretter med rent vann.

EN GULVLAKKPENSEL Er bred, flat og laget av en blanding av syntetiske hår og naturhår. Penselen egner seg til både akryl- og alkydlakk. Husk å velge en type som kan settes på skaft.

EN MOHAIRRULL En mohairrull har en luv av 6 mm geitehår, og den gir en helt glatt overflate. Godt egnet til løsemiddelholdige lakktyper som alkydlakk og spritbasert lakk.

EN FILTRULL Luven på 5 mm gir et like glatt resultat som mohairrullen. Den er beregnet til påføring av vannbasert lakk og er billigere enn mohairrullen og penselen.

LAKKERING

1. Er gulvet gammelt og stygt, og du ikke ønsker å skifte det, kan det slipes ned. Det gjøres i flere omganger med stadig finere slipepapir og etterlater gulvet helt plant og glatt.

2. Kantene kan ikke slipes med den store gulvslipemaskinen; de må du ta med en kantsliper – eller med en plansliper, hvis du har god tid. De to slipemaskinene kan leies.

3. Når gulvet er slipt ned, skal eventuelle hull sparkles og slipes. Hvis fugene mellom bordene er veldig stygge og fylt med skitt og gammel lakk, skal de skrapes rene. Støvsug godt etterpå.

4. Begynn med å lakkere langs kantene med en pensel som er egnet til den lakken som brukes. Selve gulvflaten lakkeres lettest med en rull på et skaft.

5. Når første strøk med lakk har tørket et døgn skal det mellomslipes, fordi lakken får fibrene i treet til å reise seg. Bruk kornstørrelse 150-180, og pass på at det ikke slipes hull i lakken.

6. Til slutt skal gulvet ha (minst) to strøk lakk til. Kjenn etter om det er nødvendig å mellomslipe mellem 2. og 3. strøk også. Og husk at jo flere strøk, desto lenger holder gulvet.

To muligheter: Akryllakk eller alkydlakk

1. Akryllakk

Den vannfortynnbare lakken som er basert på akryl, er mest egnet til lyse tresorter, fordi særlig de matte lakkene kan ha en lett hvitaktig overflate. Til gjengjeld er lakken nærmest usynlig, og den gulner ikke med tiden. Akryllakk kan likevel få eik til å se mørkere ut. Hvis du vil unngå det, bør du bruke alkydlakk til eik.

2. Alkydlakk

Til mørke tresorter er alkydlakken best. Den er riktig nok ikke like miljøvennlig som akryllakken, men den gir en bedre dybdevirkning til gulvet – særlig hvis du bruker en matt lakk. Alkydlakk er ikke like slitesterk som akryllakken, og den krever effektiv lufting både under og etter påføring.

VIKTIG! Eksotisk tre

Eksotiske tresorter, som teak, mahogni og palisander, inneholder oljer og er derfor vanskelige å lakkere.

Det krever en spesiell alkydlakk, men det viktigste – ifølge båtbyggere, som jobber med den typen tre – er slipingen og mange lakkstrøk.

Det rå treet slipes med grovt slipepapir (korn 100-120), slik at det blir riper lakken kan trenge ned i. Sliping med fint slipepapir gir dårlig vedheft og risiko for avskalling.

Lakker 6-8 strøk, og slip mellom alle lag – siste gang med korn 320.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulv