Legg et flott fiskebeinsgulv av murstein

Legg et flott og rustikt fiskebeinsmønstret teglsteinsgulv under ovnen, og avslutt med en dekorativ og praktisk murvegg som holder på veden. Det er et både morsomt og hyggelig gjør det selv-prosjekt, som også byr på noen spennende utfordringer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
3000 kroner

Intro

Et fiskebeinsgulv av gjenbruksmurstein er et flott og moderne alternativ til gamle, slitte og ripete metallplater, som ligger under mange vedovner over hele landet. I tillegg gir fiskebeinsgulvet den tunge vedovnen et solid underlag å stå på.

Gammel murstein fra nedrivning

Vi hadde tatt vare på mange gamle murstein etter en tidligere nedriving. De måtte selvfølgelig håndrenses for gammel mørtel, med både meisel og stålbørste, og de 120 steinene som ble penest, ble brukt til dette prosjektet.

Har du ikke en haug med gamle murstein liggende, kan du enten kjøpe noen helt nye, eller investere i noen rensede gjenbruksmurstein. Det pussige med dem, er at gjenbruksmursteinene ofte er dyrere enn de nye.

Forbered fundamentet

Men før du setter i gang med å mure opp et fiskebeinsgulv og en delevegg til veden, skal fundamentet være i orden. Det må måles opp, du må lage hull gjennom det gamle gulvet, isolasjonen skal fjernes og deretter må du bygge opp det nye fundamentet.

Vi valgte å bruke lecablokker som fundament under fiskebeinsgulvet. Lecablokkene har den fordelen at de er enkle å håndtere og kappe til, samtidig som de er sterke nok til å bære både mursteinsgulvet og murveggen. Det viktigste er likevel at underlaget er helt plant, før du legger lecablokkene.

Alle klarer dette

Noe av det beste med dette prosjektet, er at det henvender seg til alle. Uansett om du tidligere har prøvd deg på muring eller ikke, vil du kunne oppnå et pent resultat.

En av hemmelighetene er å eksperimentere med plasseringen av mursteinene, med en prøveutlegging. I tillegg må du selvsagt bruke vateret og vinkelen flittig.

Veiledning

01
Fundamentet lages

En tung vedovn, et omfangsrikt fiskebeinsgulv av teglstein og til slutt en flott brannmur mot vedlageret (pluss et halvt tonn ved) krever et solid fundament å stå på. Derfor er det viktig at du lager underlaget helt riktig.

Du kan møte mange forskjellige konstruksjoner hvis du bestemmer deg for å bryte opp gulvet ditt. Noen gulv ligger på en betongsåle, mens andre ligger på bjelker over en krypekjeller, atter andre kan være noe midt mellom.

I vårt eksempel tar vi utgangspunkt i en konstruksjon av bjelker og tilfarere, som ligger oppå en gammel, ujevn støpt såle. Her er lecablokker en ideell løsning som underlag til gulvet. De tåler belastningen og er enkle å jobbe med. Det eneste de krever, er et plant underlag og flislim.

Fordi det finnes så mange forskjellige konstruksjoner, og vi av naturlige årsaker ikke vet hvordan det ser ut hjemme hos deg, viser vi hvordan vi lagde vårt fundament - som en inspirasjon til deg.

02
Understøtt gulvet! 3 Trinn

Er gulvet ditt bygget på bjelker over en såle, slik gulvet vårt var, må du sannsynligvis flytte en eller flere av bjelkene for å få plass til lecablokkene. Det er i så fall ytterst viktig at du klosser opp bjelkene riktig, så gulvet ikke mister understøttingen. Her kan du se hvordan vi lagde understøttingen vår. Er du det minste i tvil om hvordan det skal gjøres i gulvet ditt, må du tilkalle faghjelp.

Vi begynte inn mot veggen da vi understøttet gulvet. Den innerste bjelken mot veggen kunne uten videre kappes. Bjelkestumpen som ble igjen, klosset vi opp på to betongstein med murpapp oppå, og klemte inn under de to øverste bjelkene, helt inn under gulvkanten.

Da konstruksjonen var understøttet, kunne den siste bjelken kappes. Deretter tok vi den nylig avkuttede bjelkestumpen, dyttet den noen centimeter under gulvet, og klosset den opp.

Til slutt skrudde vi fast oppklossingene, og fylte opp tomrommene med den gamle isolasjonen. Pass på at du ikke skrur gjennom gulvet.

03
Mål opp til hull 3 Trinn

Første skritt på veien mot det nye fiskebeinsgulvet, er å måle opp nøyaktig hvor gulvet skal ligge. Vedovnen vår sto på en dråpeformet jernplate på tregulvet, og her passer det best med et fiskebeinsgulv på 85 x 143 cm. Når målene er streket opp, skal du bruke en dykksag eller sirkelsag til å sage gjennom gulvbordene, før du til slutt bryter dem opp med et brekkjern.

1
2
3

04
Steingulvet legges 5 Trinn

Fundamentet er på plass, og nå begynner det morsomme, kreative og utfordrende: fiskebeinsgulvet.

Uansett om du har flere års erfaring som murer eller er helt ny i faget, skal du gjøre en prøveutlegging. Her kan du eksperimentere deg frem til den peneste plasseringen av mursteinene, og finne den optimale fugebredden. I vårt tilfelle ble den 12 mm. For å lage en ”øy”, som vedovnen kan stå på, skal gulvet være 15 mm over høyden til tregulvet.

1

Begynn med en prøveutlegging. Da finner du ut hvordan steinene passer best sammen, og du kan eksperimentere deg frem til den beste fugebredden. Et godt tips er å ta et bilde når utleggingen er perfekt.

2

For å få alle mursteinene plassert 15 mm over tregulvet, har du bruk for noe å måle etter. Vi setter opp en platebit som lire i hver side av gulvet, og bruker vateret flittig til å styre høyden på steinene.

3

Sett åtte stein i et tykt lag mørtel, og sørg for at de er i vater (trykk dem i høyde med lirene med vateret). Fug de første fire steinene, sett fire stein til, og gjenta prosessen, så du hele tiden er fire steiner foran.

4

Fugingen foregår ved at du legger en stripe mørtel oppå fugen, og deretter trekker murerskjeen loddrett ned gjennom mørtelen med en sagende bevegelse. Dette vil sakte og sikkert fylle opp fugen.

5

Sjekk at kantene flukter, og at de er vinkelrette på kanten til hullet, før du begynner på neste rekke med murstein. Det er nemlig den første rekken som bestemmer hvor nøye resten kommer til å ligge. Når du er ferdig med fiskebeinsgulvet, skal du vaske det med en svamp før du lar det herde i et døgn. Vær oppmerksom på at gulvet må herde i tre uker, før du plasserer vedovnen oppå det.

05
Deleveggen mot veden mures opp 7 Trinn

Fiskebeinsgulvet er lagt, og når det har fått lov til å herde i et døgns tid, kan du tråkke varsomt på det, og neste del av prosjektet kan påbegynnes: den oppmurte brannveggen som skal skjerme og holde på en stabel med ved.

Hvis du lager veggen 16 skift høy, altså med 16 murstein oppå hverandre, og to murstein lang, får du bruk for 16 halve steiner, som du skal kutte med vinkelsliperen. Husk hørselvern, briller og støvmaske.

1

Merk opp veggens bredde loddrett på veggen og vinkelrett ut mot gulvet. Et tips er å plassere en plate eller et pussebrett på hver side av veggen, så overskytende mørtel ikke lander på det nye gulvet.

2

Legg en tykk kladd mørtel på gulvet. Bruk et par av de 12 mm avstandsklossene du også brukte til gulvet, for å oppnå en jevn 12 mm fugetykkelse under den første mursteinen du legger.

3

Den andre mursteinen settes også i rikelig med mørtel. Deretter styrer vi den ned i nivå med den første mursteinen med vateret. Etterpå et det bare å fortsette på samme vis oppover.

4

Etter de fire første skiftene, skal muren forankres til veggen. En 120 mm betongskrue uten hode (karmskrue) skrus inn i et forboret hull. Bor hullet allerede etter tredje skift. Da er det enklere å komme til. Skruen plasseres i fugen mellom fjerde og femte skift, og skal stikke omkring 5 cm ut fra veggen. Du skal forankre muren for hvert fjerde skift.

5

Vær nøye med å fylle fugene godt opp. Det er enklere å fjerne overskytende mørtel enn å fylle opp halvfulle fuger etterpå. Når veggen er ferdig oppmurt, skal du vaske over den med en våt svamp.

6

Murveggen og gulvet avsyres etter enda et døgns tørketid. Fukt først alt på nytt med en våt svamp. Det skal være så vått, at det ikke suger til seg syren, men bare lar den jobbe i overflaten.

7

Vi bruker Alfix’ Syr a’ til å fjerne mørtel og slør med. Kost på syren, og la den virke et par minutter. Skrubb med en stiv kost, før du vasker av med vann. Husk syrefaste hansker og vernebriller.

Materialer

  • Murstein, 120 stk.
  • Lecablokker, 15 stk. 33 x 19 x 49 cm, 9 stk. 29 x 19 x 49 cm
  • Ferdigblandet murmørtel,7 sekker à 18 kg
  • 4 x 120 mm betongskruer uten hoder
  • 20 kg avrettingssand

Spesialverktøy

  • Sirkelsag/dykksag med anlegg

Tidsforbruk

4 dager til gulv og murvegg (inkl. tørketid) + 3 uker til herding.

Pris

Omkring 3000 kroner for lecablokker, flislim, mørtel og murstein til ca 1,2 m² gulv, pluss brannvegg.

Vanskelighetsgrad

Jobben med fiskebeinsgulvet kan virke avskrekkende, men det er faktisk ikke vanskelig å legge det.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

TIPS: Unngå etseskader

TIPS: Smart verktøy til loddrette fuger

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...