Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Fiskebeinsgulvet og brannveggen er solid bygget av flotte, røde gjenbruksmurstein.

Fiskebeinsgulvet og brannveggen er solid bygget av flotte, røde gjenbruksmurstein.

Et fiskebeinsgulv av gjenbruksmurstein er et flott og moderne alternativ til gamle, slitte og ripete metallplater, som ligger under mange vedovner over hele landet. I tillegg gir fiskebeinsgulvet den tunge vedovnen et solid underlag å stå på.

Gammel murstein fra nedrivning

Vi hadde tatt vare på mange gamle murstein etter en tidligere nedriving. De måtte selvfølgelig håndrenses for gammel mørtel, med både meisel og stålbørste, og de 120 steinene som ble penest, ble brukt til dette prosjektet.

Har du ikke en haug med gamle murstein liggende, kan du enten kjøpe noen helt nye, eller investere i noen rensede gjenbruksmurstein. Det pussige med dem, er at gjenbruksmursteinene ofte er dyrere enn de nye.

Last ned hele artikkelen og få en trinn for trinn veiledning til hele prosjektet.

Forbered fundamentet

Men før du setter i gang med å mure opp et fiskebeinsgulv og en delevegg til veden, skal fundamentet være i orden. Det må måles opp, du må lage hull gjennom det gamle gulvet, isolasjonen skal fjernes og deretter må du bygge opp det nye fundamentet.

Vi valgte å bruke lecablokker som fundament under fiskebeinsgulvet. Lecablokkene har den fordelen at de er enkle å håndtere og kappe til, samtidig som de er sterke nok til å bære både mursteinsgulvet og murveggen. Det viktigste er likevel at underlaget er helt plant, før du legger lecablokkene.

Fiskebeinsgulv av murstein

Grav vekk løsmassen, og lag plass til det solide fundamentet som skal bære vedovnen og muren.

Alle klarer dette

Noe av det beste med dette prosjektet, er at det henvender seg til alle. Uansett om du tidligere har prøvd deg på muring eller ikke, vil du kunne oppnå et pent resultat.

En av hemmelighetene er å eksperimentere med plasseringen av mursteinene, med en prøveutlegging. I tillegg må du selvsagt bruke vateret og vinkelen flittig.

Fiskebeinsgulv av murstein

Styr mursteinene på plass i riktig vinkel og høyde, med lirer og avstandsklosser.