Lett
Vanskelig
Lun betong under plankegulvet

Det er iblant veldig fint å bli tvunget til å renske helt til bunns, når du likevel har tenkt å fornye litt i huset. Da oppdager du kanskje materialer og muligheter som løser problemene på en smartere måte enn du trodde var mulig.

Det skjedde i denne hytta, der vi endte opp med å støpe et nytt undergulv av en spennende isolerende betong – grovt sagt en masse små isoporkuler holdt sammen av sement – før vi la det nye plankegulvet.

I utgangspunktet ville vi bare friske opp det gamle klikkgulvet litt, men fordi vi fant en rekke med maur som krysset rundt i stuen, gikk vi dypere til verks. Vi fant ikke noe oppholdssted for maurene på undersiden, men vi fant ut at isolasjon og tilfarere hadde blitt fuktig. Det ble derfor kastet ut sammen med gulvet.

Det som ble igjen, var et ganske tynt betonglag med buler og sprekker. Med samme oppbygging, ville problemet komme tilbake. I et bolighus ville vi gravd ut til tykkere isolering. Her løser vi det med EPS-betong, som både retter opp bunnen, danner en solid bunn og isolerer mot fukt og kulde. Det er verdt å lese om. Kanskje du også ser en uventet løsning på et av dine problemer.