Intro
Veiledning
01
Bryt opp gulvet
3
Trinn
Det gamle gulvet skal brytes opp. Da heves det nye gulvet så lite som mulig, og du kan rette opp de gamle bjelkene.
Bor du i et gammelt hus, må du forvente at gulvbjelkene i et gammelt hus har satt seg. Derfor er det både vanskelig, upresist og tidkrevende å rette opp underlaget på hver bjelke. Det er enklere å skru på et bord (en lask) på siden av bjelkene.
Er avstanden mellom bjelkene for stor til de nye gulvbordene, kan du sette lasker på begge sider av bjelkene. Da blir avstanden mellom støtte punktene under det nye gulvet mindre. Det viste gulvet er 30 kvadratmeter.
Skjær opp det gamle gulvet i mindre biter. Legg snittene mellom bjelkene, og juster sirkelsagen nøyaktig i dybden. Da unngår du å skjære i kabler og andre installasjoner som kan skjule seg under gulvet.
Sjekk om gulvbjelkene er friske. Pirk i dem med en skrutrekker eller en kniv, og sjekk om det er noen myke områder. Vær spesielt oppmerksom rundt endene. Finner du en dårlig bjelke, skal den skiftes ut - helt eller delvis.
02
Rett opp underlaget
8
Trinn
På siden av bjelkene skrur vi fast bord (lasker). De brukes til å rette opp underlaget. Oppå laskene skal du bygge et undergulv som skal bære varmefordelings platene og det flytende gulvet. Her bruker vi forskalingsbord til undergulvet. De er uten fjær og not. Derfor er det viktig at de legges med et par millimeters mellomrom, slik at de ikke gnir mot hverandre. Ellers risikerer du at det ferdige gulvet knirker.
Når du har lagt tre bord, lager du plass til varmefordelingsplater og varmeslanger. Det betyr at det skal være 25 mm mellom tredje og fjerde bord. Dette gjentas over hele undergulvet.
Finn det høyeste punktet. Der skal du starte opprettingen. Det letteste er å bruke en krysslaser, og lage en vannrett strek du kan måle ned fra. TIPS: Har du ikke en krysslaser, kan du bruke et slangevater og et vater.
Første lask skrus på siden av den høyeste bjelken. Bruk 5 x 80 mm sponskruer. Flytt innskuddet (leiren mellom bjelkene) så mye til siden at det er plass til lasken. Du bør ikke fjerne det, ettersom det både lyd- og brannisolerer godt.
Nå kan de neste laskene rettes inn med den samme avstanden til den røde laserstreken. Rett inn hver annen eller tredje lask på denne måten, og skru dem fast til bjelkene med 5 x 80 mm skruer.
Legg på plass laskene, og rett dem inn etter laseren eller vateret. Skru dem på siden av bjelken med 5 x 80 mm skruer. Bruk en skrue per 40-50 cm.
Nå skal du merke opp til forskalingsbordene på de ytterste laskene i begge ender. Her får du bruk for tegningen du har laget. Merk også opp på hver tredje lask mellom dem. Dette gjør du enklest med en krittsnor.
Forskalingsbordene legges ut etter oppmerkingen og skrus fast med 5 x 50 mm skruer. VIKTIG! Har du behov for å skjøte forskalingsbordene, skal hver skjøt forskyves minst tre lasker.
03
Legg gulvvarme
4
Trinn
Systemet til gulvvarmen består av noen metallplater, som skal sikre at varmen fordeles jevnt over hele gulvet, og noen plastikkslanger (PEX-rør), som trykkes ned i sporene på metallplatene.
Begge deler er enkle å arbeide med, hvis forskalingsbordene ligger riktig. Metallplatene legges med en liten avstand mellom hver plate, og sporene til varme slangene presses ned i mellomrommene mellom bordene.
Slangene tres ned i sporene på metallplatene etterhvert som du ruller dem ut. Her er det viktig at du unngår knekk på slangene. Når de skal føres fra ett spor til et annet, skal det være i en myk bue.
Legg ut varmefordelingsplatene. De skal ligge i forlengelsen av hverandre, men med et lite mellomrom, så de kan bevege seg litt. Sporet til slangene presses bare ned i de mellomrommene du har laget mellom forskalingsbordene.
Ved buer midt på gulvet freses et spor til varmeslangen. Lag en liten mal som du kan frese langs. Ute ved veggen kan du bare skjære et stykke av forskalingsbordene, slik at slangen kan komme fra det ene sporet til det andre.
Fordel slangene etter tegningen. Det er enklest å tråkke dem på plass i sporet etterhvert som du ruller dem ut. VIKTIG! Pass på at du ikke lager knekk på varmeslangen når du snur til et nytt spor. Slangen legges KUN med myke buer.
04
Flytende gulv
4
Trinn
Før du legger gulvet på den trinnlyds-dempende pappen, er det en god idé å sjekke om gulvvarmen virker og er tett.
Gulvet er av bambus og med hele bord. Det legges direkte oppå pappen uten spiker eller skruer (flytende). I endene skal bordene limes sammen. På langsidene skal de slås sammen.
Som alle andre flytende gulv, skal bambusgulvet kunne bevege seg litt når luftfuktigheten skifter. Derfor skal du overalt holde en avstand til vegger, rør og andre faste bygningsdeler på cirka 8 mm. Hvis du skal ha tunge møbler oppå, lages en bevegelsesfuge (se tips).
Start leggingen i et hjørne - fra venstre mot høyre. Gulvbordene legges med fjæren frem, og støttes med klosser eller kiler, slik at de holder en avstand på cirka 8 mm til veggen.
Hver ny rekke startes med stykket som er skåret av i foregående rekke - men skjøtene skal forskyves minst 30 cm. Husk også å sette avstandsklosser i endene.
Langsidene bankes sammen, slik at fjæren kommer helt i bunnen i noten. Lag en bankekloss av et bord, slik at du unngår å slå direkte på gulvbordet. Endeskjøter limes sammen. Husk å tørke av overskytende lim med en fuktig klut.
05
Fuger og lakk
4
Trinn
Gulvbordene - bambus skipsplank - leveres med en lav not. Den skal fylles opp med en fugemasse som leveres sammen med gulvet.
Fugemassen er en mellomting mellom en vanlig gummifugemasse og et monteringslim. Det betyr at fugen er elastisk og samtidig “limer” sammen gulvet. Den hefter så godt til treet at det ikke er nødvendig med en fugeteip i bunnen - slik du ellers normalt bruker når legger et skipsgulv.
Den siste finishen oppnås med en silkematt gulvlakk, som beskytter både fugen og bambusgulvet.
Husk å støvsuge grundig - både før fugingen og før du lakkerer.
Fyll fugemasse i et par rekker om gangen. Her er en god fugepistol en virkelig god hjelp. Sørg for at noten blir fylt helt opp med fugemasse - heller litt for mye enn litt for lite.
Fugene trykkes og glattes når du har fylt et par rekker - du skal skiftvis fuge og glatte. Bruk en fugepinne mettet med såpevann. Trykk fugemassen godt ned i sporet, slik at det er fylt helt opp.
Overskytende masse fjernes når fugemassen er herdet etter 1-2 døgn. Dette gjør du med et skrapejern. Pass på at du ikke lager hakk i bambusgulvet. TIPS: Et litt slitt blad på skrapejernet er lettere å styre enn et som er helt nytt.
Materialer
• 23 x 123 mm forskalingsbord (skåret til lasker)
• 23 x 98 mm forskalingsbord (til undergulv)
• 280 x 1150 mm varmefordelingsplater i aluminium
• 20 mm gulvvarmeslange
• Gulvpapp til mellomlegg/trinndemping
• Bambus skipsplank med fugemasse
• Halvblank gulvlakk (her fra Flügger)
• Overflatebehandling
Dessuten:
• 5 x 50, 5 x 70 og 5 x 80 mm treskruer
• PVA-lim (hvitt trelim)
Spesialverktøy
• Krysslaser
• Overfres
• Gulvslipemaskin
Tidsforbruk
Cirka en ukes arbeid
Pris
I cirkapriser: Forskaling, 125 kroner/m2. Gulvvarme, 100 kroner/m2. Papp, gulv med fugemasse og lakk 750 kroner/m2.
Vanskelighetsgrad
Er du nøye med opprettingen og undergulvet, er det enkelt å legge bambusgulvet på oversiden.
Tips & Triks
Det siste bordet
Det siste bordet inn mot veggene blir mye lettere å få på plass hvis du skjærer det til og sager det på skrå etter følgende oppskrift:
Du tar det bordet du skal skjære i, og legger det nøyaktig oppå det siste bordet du har lagt. Deretter bruker du en bordbit i full bredde som avstandskloss. Klossen legger du oppå det bordet du skal skjære i, men inntil veggen. Husk at det skal være cirka 8 mm mellom det tilskårede bordet og veggen. Nå kan du streke opp langs forkanten av avstands-klossen i hele bordets lengde.
Legg et bord nøyaktig oppå det nest siste, og bruk en avstandskloss til å trekke en strek i hele bordets lengde.*En bordbit brukes som avstandskloss.