Slik lager du epoksygulv på en helg

Et speilblankt epoksygulv er både flott og enkelt å vedlikeholde og rengjøre. Men det er ikke helt enkelt å lage. Det krever god forberedelse, grundig rengjøring og effektivt arbeid. Du kommer deg med andre ord ikke sovende til suksessen, men resultatet er verdt innsatsen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
48 timer
Pris
10.000 kroner

Intro

Tre ganger i den innledende teksten på nettbutikkens hjemmeside advares det om at en epoksybelegning ikke er egnet som gjør det selv-prosjekt. I motsetning til den vannfortynnede epoksymalingen, som relativt enkelt kan males på både gulv og vegger, er den belegningen vi lager her et 100 prosent rent epoksyprodukt.

Det er tyktflytende og seigt, og har en veldig kort bearbeidingstid før det er fullstendig gjennomherdet.

Ja, det føles kort sagt som å legge en haug med steindød sand utover gulvet, og ja, du skal sørge for at underlaget er forberedt riktig. I tillegg har du den lille detaljen om at du kun har 30 minutter på deg før massen blir steinhard – men verre er det heller ikke.

Gjør det selv-eksperten vår kastet seg for første gang noensinne fryktløst ut i prosjektet, og resultatet ble virkelig bra. Men gjør deg selv den tjenesten å lese HELE denne artikkelen grundig før du bestemmer deg for om dette er et prosjekt for deg.

I dette eksempelet, der vi lagde en epoksybelegning på et 30 m2 gulv, brukte vi 7,5 kg primer og 40 kg toppbelegning, noe som tilsvarer en belegning på cirka 1,5 mm.

Epoksygulv

Et speilblankt epoksygulv er både ekstremt solid og enkelt å rengjøre.

Veiledning

01
Start med primeren 8 Trinn

Første skritt er å lukke gulvets overflate med en primer. Gulvet SKAL være sugende, rått og knusktørt, og skal absolutt ikke ha verken fett- eller oljeflekker eller være primet med forankringsgrunner eller lignende. Før du legger ut primeren, har du slipt gulvet, tørket opp slipestøvet, støvsugd 4 ganger og til slutt krabbet rundt på ømme knær og fjernet et hvert støvkorn og merket etter overalt.

Vi legger ut et så tynt lag primer som mulig, og velger derfor å rulle det ut med en malerrull.

1

Begynn med å ta på alt verneutstyr og piggskoene. Primeren har samme korte behandlingstid som toppbelegningen, så du skal være klar!

2

Fjern lo på malerrullen med hjelp av maskerinsteipen – et hvert lo som setter seg i primeren, blir en steinhard, sylspiss og skarp forhøyning, som du ikke vil tråkke på.

3

Bland de to komponentene. Vi har kjøpt dem i oppmålte dunker, der de bare skal blandes sammen – skal du stå for blandingsforholdet selv, skal du følge produsentens anvisninger.

4

Rør de to komponentene sammen med en blandevisp på en skrumaskin. VENT med å trykke på startknappen til vispen er helt nede i blandingen.

5

Fordel primeren utover gulvet. Pass på at den ikke renner fra deg.

6

Rull ut primeren så den dekker hele gulvet. Selv om det ser ut til at det ikke er nok, skal du bare kjøre på. Det rekker lenger enn du tror.

7

Bruk en vanlig pensel til å komme rundt og ut i hjørnene der rullen ikke rekker.

8

Kom deg helt ut langs veggene. Så snart du merker at primeren blir seig å jobbe med, skal du stoppe. Kikk også på klokken underveis, så du er sikker på å rekke alt innenfor de anbefalte 30 minuttene.

02
Avslutt med toppbelegningen 8 Trinn

Primeren vår skal herde i 10-20 timer. Den herder ikke helt opp, og den føles fortsatt litt klissete hvis du tar på den med gummihanskene. Det er viktig at du følger veiledningen på det spesifikke produktet som du bruker.

Nå er turen kommet til selve epoksybelegningen, og den er litt tykkere enn primeren. Det er derfor på tide å ta på verneutstyret og piggskoene, samt å finne frem piggrullen og tannsparkelen.

Du skal være klar over at du bare har omkring 30 minutter til å få sparklet ut topplaget og gjennomrullet det med en piggrull, og det er altså ved en temperatur på 20 grader. Er det varmere, forkortes arbeidstiden, og er det kaldere, for eksempel omkring 10 grader, som for øvrig er anbefalt minimumstemperatur, har du opptil 40 minutter.

Hvis du skal legge epoksy i et lite baderom på 10 m2, kan du fint gjøre det selv.

Men skal du legge på 30 m2 som her, og epoksyen derfor kommer i to spann som skal blandes i to omganger, krever det to gjør det selv-ere.

Så snart første spann er blandet opp, skal massen nemlig helles ut på gulvet i pytter. Og mens den ene går i gang med å fordele massen, går den andre i gang med å blande spann nummer to.

1

Epoksymassen skal røres opp grundig før du heller i herderen. Skal du bruke så mye epoksy at det må blandes i flere spann i flere omganger, skal alle spannene med epoksymasse røres opp på én gang. Du har ikke tid til det senere.

2

Bland herderen i epoksymassen, og rør det godt sammen til en homogen masse. Her ble komponentene levert i oppmålte sett som passer sammen, så vi kunne helle i herderen rett fra dunken. Du skal kun blande et spann om gangen. Blander du det og lar det stå, blir det raskt ubrukelig.

3

Fordel epoksyen i pytter rundt omkring på gulvet. Akkurat som med primeren skal du være oppmerksom på at epoksyen gjerne vil dra med seg enda mer ut av spannet, mer enn du er klar for. Bruk derfor et minutt på å lære konsistensen å kjenne, og pass på ikke å lage pyttene for store. Skal du blande flere spann epoksy, er det nå makkeren din går i gang med neste spann, mens du begynner å trekke massen rundt.

4

Trekk epoksymassen rundt på gulvet med tannsparkelen. Massen er vanskelig å trekke rundt, og det blir enda tyngre når du bruker en tannsparkel. Du skal ikke få panikk av at alt ser mislykket ut, og at du kan se spor etter tannsparkelen overalt – det vil nok flyte sammen av seg selv; bare se å komme deg videre med å fordele!

5

Bruk en vanlig pensel til å komme helt ut i hjørnene og rundt vanskelige steder som for eksempel rundt radiatorrør.

6

Epoksybelegningen rulles grundig gjennom med en piggrull. Det minimerer risikoen for at det kommer luftbobler i belegningen, og du får også dekket de siste eventuelle “helligdagene”.

7

Rull over belegningen så mange ganger du klarer innenfor bearbeidingstiden. Begynner belegningen å bli for seig, skal du stoppe og gi den ro.

8

La den nye belegningen herde i 24 timer, og kjenn forsiktig etter om den er tørr før du beveger deg ut på den. Den skal herde i sju dager før du begynner å slepe inn tunge møbler på gulvet.

Materialer

  • Primer (7,5 kg)
  • Epoksybelegning (40 kg)
  • Piggsko
  • Blandevisp til bormaskin
  • Tannsparkel (50 cm bred)
  • Piggrull (50 cm bred)
  • Pensel

Tidsforbruk

48 timer med tørketid.

Pris

Cirka 10.000 kr. for 30 m².

Vanskelighetsgrad

Fordi det må jobbes raskt, og du samtidig er nødt til å lære håndlaget underveis, er ikke dette arbeid for gjør det selv-ere med lav stressterskel.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...