Lett
Vanskelig
Med litt øvelse kan du lodde sinktakrennene selv, og spare mange penger.

Med litt øvelse kan du lodde sinktakrennene selv, og spare mange penger.

Takrenner i sink holder lenge, men ikke evig. Med tiden kan de tæres ned, og da må de repareres. Lodding av takrenner er en relativt ukomplisert affære, men det krever en liten smule øvelse og det rette grepet.

Takrennene “limes”

Lodding er en teknikk hvor du faktisk limer to metalldeler sammen med et annet smeltet metall. Ved lodding av takrenner er det to stykker sink som kobles sammen med loddetinn, som er en legering av tinn, sølv og kobber.

Sink og loddetinn smelter ikke fullstendig sammen, fordi de har forskjellige smeltepunkt. Men når sinken varmes opp skikkelig, vil det smeltede loddetinnet trenge seg inn i sinkoverflaten og danne en sterk forbindelse som holder i mange år. På den måten oppnår du en perfekt tetting på sinktakrennene.

Spesialverktøy kreves

Ved lodding av takrenner må du bruke noe verktøy som du kanskje ikke har fra før. Du vil blant annet få bruk for en gassbrenner, en såkalt loddebolt, og selvfølgelig loddetinnet som tetter takrennene.

Det koster kanskje litt å investere i loddebolt og gassbrenner, men det er bare småtteri sammenlignet med prisen på nye takrenner. Du må også investere i loddevann og en salmiakkstein som skal rense loddebolten.

Øv deg litt først

Om dette er første gangen du skal lodde takrenner, er det en god ide å øve seg litt på et par biter med sink før du setter i gang med tettingsarbeidet.

Last ned guiden til hvordan du lodder sinktakrennene trinn for trinn, slik at du får tette takrenner igjen