Takrenne - montering, reparasjon og materialer
Vi guider deg trinn for trinn til hvordan du selv foretar en reparasjon av takrenner, vedlikeholder eller skifter ut, eller lager et oppsett for takrenner fra bunnen av.
Takrennen beskytter huset
Takrennene dine er viktige for å bevare huset. Hvert år kommer det 100.000 liter regnvann på et vanlig hus, og uten takrenner vil vannet renne ned over mur- og treverk. Med tiden vil det skade huset betydelig, og derfor må takrennene på huset sjekkes regelmessig.
Du kan forebygge mange skader ved å gjøre tilsyn og rengjøring av takrennene til en fast rutine. Arbeidet blir enklere om du skaffer deg et takrennejern som kan brukes til å fjerne mose og høstens nedfallsløv i takrenna.
Reparasjon av takrenner
Når takrennene på huset tæres av årstidene med vind og uvær, vil det på et tidspunkt komme hull, slik at vannet renner ut på feil steder. I våre artikler finner du veiledninger til hvordan du lapper hull i takrennene enkelt, raskt og billig.
LES OGSÅ: Hvordan du lapper takrennen med bitumenteip
Montering av nye takrenner
Selv om takrennen ikke er full av sprekker og hull, velger mange å skifte ut den gamle takrennen med en flottere modell. Og det er faktisk ikke så vanskelig. Vi har detaljerte guider til hvordan du selv monterer en takrenne uten at du trenger å gjøre om alt. Rennejern som holder takrennen kan for eksempel brukes om igjen, og alt kan gjøres på kun et par dager. Om du må gjøre den krevende jobben det er å frese ned rennejern i undertaket ved takfoten, viser vi deg også hvordan du gjør det. Det gjør du med en overfres, som raskt kan lage de sporene rennejernet skal ligge i.
Sett opp takrenner med riktig fall
Det er utelukkende rennejernene eller rennekrokene som avgjør hvor mye fall du får på takrennen din. Sitter de riktig og eventuelt er bøyd riktig, vil vannet renne i retning av nedløpsrøret. Vi har blant annet en artikkel som forteller hvordan du får det helt riktige fallet på takrennen – uansett om du setter opp nye rennejern eller bruker de gamle.
LES OGSÅ: Få riktig fall på takrennene
Takrennestørrelser
Takrenner kommer i mange forskjellige størrelser, som kan variere litt fra produsent til produsent. En tommelfingerregel er dog at takrenner på 100 mm passer til mindre bygninger som garasjer, uthus og lignende. 120 mm passer til de fleste vanlige hus. 150 mm brukes til større bygninger med store takflater.
Forskjellige typer takrenner
I de siste årene har det kommet flere typer takrenner å velger mellom:
Ståltakrenner/alusink takrenner
Alusink takrenner er laget i stål og dekt med alusink. Ståltakrennene tåler regn, snø, varme og kulde. Men om du bor i nærheten av havet eller tett på et forurensende industriområde, vil de ruste. Til gjengjeld er alusinkrennene/stålrakrennene robuste, og du trenger ikke å være like forsiktig når du håndterer dem som du må være med renner av sink.
Sinktakrenner
Sinktakrenner tåler det meste når de er satt opp, for eksempel forurenset luft eller saltvannsdråper nær havet. Til gjengjeld er de litt myke, så du må være ekstra forsiktig når du setter dem opp. Med tiden patinerer sink og får en grålig overflate. I motsetning til stål, kan sinktakrenner tåle klimaet i kystnære områder.
Kobbertakrenner
Kobbertakrenner tåler alt det sinktakrennene tåler, og de er hardere. De patinerer med tiden og får et grønnskjær. De kan holde dobbelt så lenge som sink – mellom 60 og 80 år – men de koster også en del mer enn andre takrenner. Den dyre løsningen holder til gjengjeld hele livet. Men kobbertakrenner må loddes sammen av en fagmann.
Plasttakrenner
Takrenner i plast er den billigste løsningen. De tåler alt slags vær, men utvider seg mye når temperaturen svinger. Det betyr at de må settes opp med et visst overlegg, slik at de kan utvide seg når temperaturen endres. Plasttakrenner er billig og enkelt å arbeide med.