Intro
Veiledning
01
Stolper og sider
5
Trinn
Vi bygger to plantekasser. De er penere når de er flere - og når du har satt sammen én side, og frest én hjørnestolpe, betyr det ikke mye om du skal lage tre eller sju til. Bl.a. fordi du har laget et hjelpeverktøy til å frese spor i stolpene.
Det består av en “skjærekasse” (X) med to sider og en bunn, som gjærekasser du sager lister i. Oppå kassen skrur du fast en plate (Y) med et hull, som fresestålet kan frese gjennom.
På denne platen skrur du en list (Z), som fresen kan kjøre inn mot.
Nå kan du stikke stolpen inn i kassen, mot en fastspent stoppkloss (V), og frese et spor med et avrundingsstål. Dette gjentas på alle sidene på alle stolpene.
Stolpene (A) skjæres til og får fresespor oppe og nede. Du må prøve deg fram, til du finner riktige mål på kassen du bygger til å frese sporene i, for det avhenger av fresestålet - og av smaken din. Midten av sporet lages 6 cm fra stolpeenden.
Du kan selv improvisere videre. De franske plantekassene har alltid pynt på toppen av hjørnestolpene, og ofte er dette runde kuler. Vi har ikke utstyr til dreiing, så vi nøyer oss med sporene i bunnen, og følger opp med å avrunde stolpetoppen.
Sidene (B) settes sammen som limtre av gulvbord. Du kan også bruke andre materialer, bare tre og lim tåler å stå ute. Som limtvinger bruker vi trekiler (K), som spennes mot fastskrudde klosser (L) i en “limkasse”. Listen (M) holder bordene nede.
De sammenlimte sidene (B) skjæres til på mål, med helt rette vinkler. De øverste kantene skjærer vi med en helling utover på 10 grader. Da vil dekklistene (E) komme til å sitte skrått, så vannet renner av.
02
Kassen monteres
8
Trinn
Sidene settes sammen med hjørnestolpene med lim og runde plugger. Dette er en fin klassisk teknikk, i stil med kassene.
Den krever også stor presisjon. Derfor borer vi ikke hullene med en bormaskin, men med en overfres som utstyres med et 10 mm spiralformet fresestål. Overfresen er veldig stabil, den fører boret helt vinkelrett på foten, og ved hjelp av parallellanlegget kan du enkelt plassere alle hullene i nøyaktig samme avstand fra kanten.
To av sidene limes sammen med respektive hjørnestolper. Når limet i dem er tørt, tilføyes de siste sidene.
Fin oppstreking. Mål nøye ut til fem 10 mm plugger på de to loddrette kantene på sidene. Her er det spesielt viktig å være nøyaktig, fordi pluggene senere skal passe med hullene du borer i stolpene. Derfor streker du opp med en tynn penn.
Hullene til pluggene i kanten på sidene (B) borer vi med en overfres, slik at de blir helt loddrette. Et par høvlede lekter (N) spent på kanten av platen gir fresen en bred flate å balansere på, og en god kant å styre etter.
Plasseringen av hullene overføres med en vinkel. Fra kanten av en side, overføres målstrekene fra pluggboringen til en hjørnestolpe (A). Bruk en vinkel, mens de to emnene er spent sammen. Gjør det samme på alle stolpene.
Plugghullene i hjørnestolpene (A) bores også med overfresen. Alle hull på de to innvendige sidene av alle stolpene bores med samme justering av dybde- og parallellanlegg. Her gir en enkelt støttelist (P) en god flate å hvile på.
To av sidene på kassen (B) limes sammen med stolpene (A). Pluggene vætes med lim i den ene enden, og trykkes ned i hullet i stolpene. Deretter smøres resten av pluggen og limflaten med lim, før sidene trykkes ned på plass.
Siden (B) og stolpene (A) spennes sammen mens limet tørker. Her bruker vi lange limtvinger. Det er enkelt og fungerer bra, men de er også ganske dyre. Du kan i stedet bruke samme “limkasse” som vi viste da vi satte sammen sidene.
De siste sidene (B) føyes til med lim og plugger, når limet binder skikkelig på de første. Også her skal du forsikre deg om at du får pluggene limt fast i alle hull i tillegg til lim på kanten. Men ikke unødvendig mye, da blir det bare klinete.
03
De siste listene
5
Trinn
Når limet er tørt, skal kassene ha en bunn som kan bære den plastbeholderen som jorden til blomstene fylles i. Oppe dekkes overkanten av sidene med skrå bord, som beskytter sidene mot regn.
De færreste tresorter tåler å stå sammen med våt jord i lengre tid om gangen. Derfor er plastbeholderne, som er skapt til dette formålet, med på å forlenge levetiden mange ganger.
De måler 45 x 45 cm øverst, er 41 cm høye og skråner litt innover mot bunnen, der det er drenshull. Hvis du finner beholdere med litt andre mål, så kan du tilpasse kassene etter dem.
Målene kontrolleres i forhold til plastbeholderen. Før dekklistene (E) på overkanterne kappes til og limes fast, ser vi om det er plass til plastbeholderen. Det skal helst være plass til fingrene, slik at du kan løfte opp plastbeholderen.
Langs overkanten av sidene (B) setter vi støttelister (C). De har vi laget ved å dele et tynt bord på 15 x 98 mm på langs med sirkelsagen vinklet 10 grader, samme helling som overkanten på sidene. De limes fast langs kantene.
Langs underkanten på sidene setter vi fast bærelistene (D), som kan bære bunnbordene (F). Her bruker vi skruer og unnlater lim. Det gjør det enkelt å skifte bærelistene, hvis det fuktige miljøet nær bakken tærer dem i stykker.
Dekklistene (E) skrus på kantene, slik at de beskytter endene på de skrå overkantene. Listene er så brede at de stikker litt utover sidene. Først borer vi 10 mm hull som skruene settes ned i, slik at vi kan dekke dem med trepropper.
Materialer
2 kasser på cirka 60 x 60 x 60 cm
48 x 48 mm furu/gran:
• 8 hjørnestolper (A) à 60 cm.
21 x 120 mm gulvbord (f.eks.):
• 8 sider (B) à 50 x 45 cm, som limes sammen av i alt 16 m bord.
15 x 98 mm furu/gran:
• 8 støttelister (C) à 50 cm, ca 46 mm brede (bordet deles på langs med skrå snitt).
28 x 28 mm firkantlist:
• 4 bærelister (D) à 50 cm.
12 x 58 mm firkantlist:
• 8 dekklister (E) à 50 cm.
28 x 95 mm impregnert furu (f.eks.):
• 4 bunnbord (F) à 50 cm.
Dessuten:
• 32 propper, 10 mm.
• 80 plugger, 10 x 40 mm.
• Lim, skruer, grunningsolje og maling.
• 8 gjengeføtter med islagsmutter.
• 2 plastbeholdere til planter.
Tidsforbruk
Ei hyggelig helg, pluss tid til å male med tørketid.
Pris
300-400 kroner for to kasser.
Vanskelighetsgrad
Ta deg god tid, da er det ikke noe her som er vanskelig. En fres for flatplugger vil forenkle jobben en hel del.