Intro
Veiledning
01
Nytt dekk og fenderskjørt til gamlebrygga
7
Trinn
Det svenske vinnerprosjektet i ”Vinn en handverker” var en reparasjon av ei brygge. Hovedtrekkene gjennomgår vi her.
Brygger bør etterses hvert år så skader kan forebygges.
I dette tilfellet viste ettersynet at brygga ikke bestod ”skrutrekkertesten”. Dekkbordene var råtne og måtte skiftes. Det samme var tilfellet med en av tverrbjelkene. Derimot var de bærende bjelkene i så god stand at det holdt med å rette dem opp.
De gamle bordene må fjernes med et kubein. Noen bord får stå igjen så det blir noe å gå på ved legging av nye bord. .
Tverrbjelken er råtten i endene, og betongklossen i den ene sida har sunket. Med en stokk som vektstang kan bjelken løftes opp i vater og en ny fot av planker og bord settes under.
Tre impregnerte påler er spisset og banket ned i bunnen, en påle midt for hver bjelkeende, som den er spikret fast i, samt en påle midt imellom. Når bordet på utsida av pålene er satt på, kan dekksbordene legges på plass.
De gamle bordene er fjernet et stykke innover og de nye blir spikret på med en spalte på ca. 10 mm mellom bordene. Det er praktisk med ei stram snor til rette inn den ene enden av bordene etter. På motsatt side kan bordene til slutt reinkappes med ei handsirkelsag.
Brygga blir gjort ferdig inn mot land. Spennet mellom bjelkene er så stort at det er nødvendig med en planke på høykant midt mellom bjelkene.
På begge sidene er to bord satt sammen til en vinkel og spikret på dekksbordene med varmgalvaniserte spiker. I enden av brygga er det satt fenderskjørt på de tre pålene.
02
Gode ideer til brygga di
11
Trinn
En svært enkel måte å fortøye båtene på
Når det ikke er mulig å bygge ei ”ordentlig” brygge, er det i alle fall mulig å velge en liknende løsning som denne, der en kraftig stokk er festet i et par store steiner. Innenfor stokken er det fylt opp med stein og pukk, og stokken fungerer som pullert ved fortøyning av båten.
Bryggene er anlagt mot og som en forlenging av en steinmolo. Det er drevet påler ned i bunnen, som bryggebjelkene hviler på.
Denne faste trebrygga er anlagt oppå ei eksisterende steinbrygge som er lagd av store steiner med betong imellom.
Den innerste seksjonen på ei flytebrygge som blir holdt fast med stålkjettinger rundt ei steinblokk. Flytebrygga er ”hengslet” i begge endene.
Her er oppdriftsbeholderne under brygga og et spesialbeslag rundt den ene pålen godt synlige. Badestigen er av galvanisert stål.
Det kan være vanskelig å anlegge ei brygge i skjærgården, der fjell og knauser ofte stuper bratt ned i sjøen. Her er problemet løst ved å montere ei ramme av galvanisert stål på knausen, samt et par påler av stål. På denne ramma er det så lagt et dekk av tre.
Det er praktisk, men ikke alltid tillatt med ei sjøbu eller et lite uthus ved brygga til å oppbevare båt- og fiskeutstyr i.
Det beste av alt er om du har plass for en benk eller noen stoler på brygga. Er du ikke enig i at dette ser ganske idyllisk ut?
Båten kan fortøyes til pullerter. Eller til et beslag med en ring som dette. Spar ikke på beslag og ring - de bør heller være litt største laget enn altfor små.
Den faste delen av ei brygge på grunt vann hviler her på en kum-ring fylt med betong. Den neste seksjonen er hengslet i den faste og kan dermed bevege seg opp og ned i takt med vannstanden.