Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Hvis du har gått over Gamle Bybro i Trondheim, har du gått gjennom ”Lykkens Portal”. Med inspirasjon fra denne artikkelen kan du lage din egen lykkes portal, samtidig som du får en inngang til eiendommen din som vekker oppsikt. Og det skaper jo også lykke.

Portalen er bygget med både stolper og overligger i kraftige bjelker. De tåler å holde et par tunge porter, uten at stolpene verken vil svikte eller flytte seg.

De kraftige bjelkene gir styrke til konstruksjonen, men de gjør også at portalen blir tung. Derfor krever den at stolpene er solid forankret i bakken. Vi løser det ved å støpe dem ned i ekstra dype hull. Dette er enkelt å gjøre med tørrbetong, som kjøpes ferdigblandet i sekker og bare tilsettes vann.

Den solide konstruksjonen til portalen forsterkes også av de flotte bjelkeskjøtene som er brukt. Stolpene er for eksempel tappet opp i overliggeren, og overliggeren styrkes av skråstiverne som er skrudd fast i begge hjørnene. Også portene er ekstra sterke med kryssede spikerslag som er felt inn i hverandre.

Portene er i tillegg montert til stolpene på kraftige hengsler. Sammen med den stive konstruksjonen som de kryssende spikerslagene skaper, gjør det at portene ikke kommer til å bli skjeve.

Last ned byggeveiledningen og få en trinn for trinn guide

I byggeveiledningen får du en komplett materialliste til porten, og vi viser deg hvordan du bygger den sterke konstruksjonen. Du kan se hvordan du:

  • forankrer stolpene i jorden
  • bygger porten av kraftig tømmer
  • bygger dørene med en tradisjonell bordbekledning